Arūnas Dumalakas. Jei R. Šimašius skaitytų komentarus, krivūlės atsisakytų

Džiugių naujienų šią savaitę sulaukė Vilnius: kasmečiuose savivaldos apdovanojimuose sostinė iš 16 nominacijų Auksinėms krivūlėms pelnė dvi – „Darniausios savivaldybės“ ir „Draugiškiausios verslui aplinkos“. Žinia apie tai netruko pasidalyti savivaldybė.

Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 23, 2021, 7:00 AM

Už ką miestas buvo apdovanotas, paaiškino susisiekimo ministras M.Skuodis: „Matome Vilniaus kuriamą naują darnaus judumo standartą, apželdinamas, ne tik automobiliams pritaikomas gatves – matome idėjas, vertas pritaikyti ir kituose šalies miestuose.

Visiems mums reikia stiebtis, kad miestų ir miestelių gatvės taptų darnesnės, ir labai džiugu, kad Vilnius rodo iniciatyvą bei lyderystę.“

Atsiimdamas apdovanojimą meras R.Šimašius siūlė kiekvienam atlikti trumpą testą – prisiminti didžiausią įspūdį kelionėse palikusią gatvę ir palyginti su ta, kurioje gyvena ar dirba.

Sostinė, pasak mero, kaip tik ir rūpinasi, kad skirtumas tarp tų vaizdinių nebūtų toks akivaizdus.

Beje, savo sprendimais miesto judumo ir darnios plėtros klausimais sostinė netrukus dalysis ir architektūros kokybei bei urbanistikai skirtame forume.

Praėjusią savaitę „Sostinė“ rašė apie siaurinamas gatves, arba judumo ir darnios plėtros klausimus naujakalbe.

Kaip tyčia kelininkai, verslininkai supeikė pertvarkas, tiesiog į miltus sumalė. Bet gal tai suinteresuotų žmonių nuomonė?

Tad kartu paskaitykime straipsnio komentarus, kuriuose savo požiūrį į tai, kas vyksta Vilniuje ir už ką miestas sulaukia apdovanojimų, išsakė paprasti vilniečiai.

Kad nebūtume šališki, pacituosime kelis komentarus iš eilės, nesirinkdami, kad jie būtų teigiami ar neigiami, tik ištaisysime gramatikos ar stiliaus klaidas.

Tad štai naujausias: „Toks įspūdis, kad Šimašius čia nesiruošia gyventi, nes tie projektai vieną dieną vilniečius surinks prie savivaldybės. Baigsis ir Benkunsko (vicemero. – Red.) nesąmonės.“

„Košmaras. Į darželį vaikus iš Pilaitės į Antakalnį vežame daugiau negu valandą. Vaikai nervinasi, nerimsta. Baisus vargas. Būtų patogus, modernus viešasis transportas, tai gal juo naudotumės, o dabar kas? Kaskart pro savivaldybę važiuodama keikiu tą priekvailį merą“, – taip įvertino jauna vilniečių šeima, kuriai priklauso miesto ateitis.

Kitas vilnietis prisiminė prieš metus atliktą J.Kazlausko gatvės remontą. Joje šaligatvis įrengtas tik vienoje pusėje, ir tai ne visoje gatvėje, tad pėstiesiems tenka bristi per purvą ir pievą.

O šiemet įrengė pėsčiųjų perėją ir pievoje pripylė žvyro. Tai esą bus automobilių stovėjimo aikštelė, kurios niekas nesirengia nei asfaltuoti, nei iškloti trinkelėmis.

Kitas komentatorius klausė: „Kaip šiomis siauromis gatvėmis važiuos greitosios pagalbos automobiliai? Ogi tarp medelių. Dar mero naujoji žmona negimdo, tai iki to laiko medeliai nudžius ir bus vietos.“

„Zuokas jums blogai, Šimašius dar blogiau. Tai ko jūs norite? Ką išsirenkate, tą ir turite, ko čia verkšlenat?“ – mokė kitas komentarą suraitęs vilnietis.

Kitas rašytojas pasidalijo patirtimi iš uostamiesčio: „Klaipėdoje šviesoforai, perėjos ir kalneliai visose gatvėse kas 50 metrų. Gatvės siaurinamos, šviesoforai veikia ištisą parą. Miestuose sąmoningai kuriamos dirbtinės spūstys.“

Praleisime kelis komentarus, nes juose vilniečiai kalba aštriau – netgi apie mero nušalinimą. Tiesa, reikia paminėti, kad tarp jų pasitaikė ir viena teigiama pastaba, kurios autorius be pykčio paaiškino, jog gatvės siaurinamos tam, kad vilniečiai daugiau naudotųsi miesto transportu.

O toliau – vėl nepasitenkinimas: „Ei, kelių siaurintojai, ką jūs uostote ar kaip kitaip vartojate, kad šitokiomis nesąmonėmis užsiimate? Ne eismo saugumą gerinate, bet galimai milijonus išplaunate ir į visokių bičiulių kišenėles sukišate. Gėda dėl tokių pertvarkų, jau blogiau negali būti.“

Kitam vilniečiui parūpo: „Kaip šiomis siauromis gatvėmis važiuos greitosios, policija ir gaisrinės? Kur reikės pasitraukti laukiantiems grūstyje? Aš to nesuprantu. Į krūmus nevažiuočiau, į medį taip pat. Tai tada tiesiog kažkieno namai sudegs tik dėl to, kad Vilniaus valdžia negalvoja, ką daro.“

Vienas komentatorius pateikė tokį sumanymą: „Siūlau eismo įvykiuose nukentėjusius pėsčiuosius, vairuotojus, kai avarijos susijusios su Šimašiaus eismo bloginimo projektais, kreiptis į teismą ir išsireikalauti iš mero ir savivaldybės kompensacijas. Ir kur žiūri prokuratūra, kodėl negina viešojo intereso, kai griaunama Vilniaus eismo infrastruktūra?“

Ar atsiimdamas Auksines krivūles R.Šimašius bent vieną iš šių vilniečių nuomonių buvo perskaitęs?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.