B. Markauskas: Rusijos sieną kirtome nepastebėję ją žyminčių plūdurų

Rusijos pareigūnų Kuršių mariose sekmadienį sulaikytas Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas ir du su juo žvejoję verslininkai gavo keliasdešimt eurų siekiančias baudas, o sieną žyminčių plūdurų sako nepastebėję.

Bronius Markauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bronius Markauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bronius Markauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bronius Markauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bronius Markauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bronius Markauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-10-25 12:45, atnaujinta 2021-10-26 15:53

„Buvo paskirta bauda už netyčinį sienos pažeidimą – 2 tūkst. rublių, mūsų eurais – 25 eurai. Ne baudoje esmė, žinoma, bet nuotykis toks neeilinis“, – pirmadienį sakė meras.

Tokias pat baudas gavo ir drauge su juo žvejoję du verslininkai – B. Markausko pusbrolis ir dar vienas jo pažįstamas.

B. Markauskas teigė žvejojantis porą kartų per mėnesį. Jo pusbrolis Mingėje laiko laivelį, tačiau išplaukę jie pastebėjo, kad žemupyje po didelių liūčių labai sudrumstas vanduo ir neįmanoma žvejoti, todėl nusprendė išplaukti į Kuršių marias.

„Išplaukę į marias pradėjome ieškoti žuvies, žvejai paprastai ieško ten, kur kiti žvejoja, tai pamatėme priekyje laivelius ir plaukėme prie tų laivelių, bet pasirodo, kad ten ne žvejai mėgėjai, o verslininkai stato tinklus“, – pasakojo meras.

Jie pradėjo manevruoti tarp tinklų ir nepamatė, jog kirto valstybės sieną.

„Šalia viskas matyti – Nida, kopos, ir kadangi nėra tekę į tą pusę toliau praplaukti, neįsivaizdavome, kad jau tai yra Rusijos siena“, – kalbėjo B. Markauskas.

Jis teigė apie pažeidimą sužinojęs tik tuomet, kai prie jų priplaukė kaimyninės šalies pasieniečių kateris. Pasak B. Markausko, Rusijos pareigūnai parodė plūdurus, žyminčius sieną, tačiau kadangi vėliavėlėmis pažymėti ir tinklai, tarp kurių plaukė, nežinant buvo sunku juos pastebėti.

Lietuvos piliečiai buvo nuplukdyti į Rusijos pasienio postą šalia Nidos, ten praleido dvi-tris valandas, apklausti ir tuomet perduoti Lietuvos pareigūnams. Į šalį žvejai grįžo prieš vidurnaktį.

B. Markauskas sakė, kad reikėjo papasakoti apie save, todėl pasisakė, kad yra meras, tačiau jokios reikšmingesnės reakcijos į tai nebuvo.

„Nebuvo jokių net politinių kažkokių klausimų – grynai apie šeimą, darbą ir tiek“, – kalbėjo jis.

Rusijos pasieniečiai, pasak jo, bendravo „pakankamai korektiškai“. Jie teiravosi, ar pažeidėjai bendravo su Rusijos žvejais.

B. Markausko teigimu, nerimo dėl incidento buvo tiek jam, tiek namuose likusiems artimiesiems.

Pasieniečių duomenimis, tokių incidentų retkarčiais pasitaiko, ypač šiltuoju metų laiku, kai pramoginiai laivai ir jachtos kerta sieną tiek į vieną, tiek į kitą pusę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.