S. Skvernelis stebisi aštria prezidento kritika: aš nuo komentarų nebūčiau susilaikęs Prabilo ir apie galimą bendradarbiavimą su LVŽS

Ekspremjeras Saulius Skvernelis prisipažįsta, kad supranta Ingridos Šimonytės nuovargį, ir teigia, kad Vyriausybės vadovei ir prezidentui Gitanui Nausėdai šiuo metu tiesiog būtina bendradarbiauti. Jo teigimu, kovai su pandemija bene labiausiai kenkia būtent aukščiausių šalies politikų nesusikalbėjimas.

Saulius Skvernelis.<br>D.Labučio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>D.Labučio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Ingrida Šimonytė<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Ingrida Šimonytė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
 Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis<br>D.Umbraso nuotr.
 Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Oct 25, 2021, 7:38 PM

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas S.Skvernelis apie naujausias politines aktualijas kalbėjo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“.

Turėtų ką atsakyti prezidentui

Praėjusią savaitę šalies vadovas Gitanas Nausėda pareiškė, kas Vyriausybė galėjo tikslingai sulėtinti skiepijimo tempus, kad nebūtų pasiektas jo tikslas paskiepyti 70 procentų šalies gyventojų. Buvusio premjero teigimu, toks pareiškimas kelia daug klausimų.

„Iš tos lingvistinės pusės, tai iš esmės yra pasakyta, kad Vyriausybė specialiai daro taip, kad kuo daugiau žmonių sirgtų ir mirtų, nes tokiu būdu nori pakenkti prezidentui. Bet visgi tikrai nenoriu tikėti, kad prezidentas iš tikrųjų taip galvoja.

Antra, atmetu bet kokias net prielaidas, kad taip Vyriausybė apskritai galėtų elgtis – galvodama apie savo politinius interesus aukoti žmonių gyvybę, sveikatą, šalies ekonomiką. Čia net giliausių sąmokslo teorijų žinovai sunkiai įžvelgtų“, – svarstė jis.

Vis tik, pasak S.Skvernelio, dalį tiesos kritikoje ižvelgti galima.

„O galbūt ir trečias momentas, ką prezidentas norėjo pasakyti, ką mes akivaizdžiai ir matome, kad nebuvo tos vakcinacijos kampanijos, skaičiai pradėjo natūraliai mažėti ir Vyriausybė galbūt nedėjo pakankamai pastangų, kad tas vakcinavimo tempas nesulėtėtų.

Nors vėlgi, prisimenant įvairius aiškinimus, kad lazdos perlenktos, tą poziciją sunku išsiaiškinti. Bet faktas, kad toks bendravimas aukščiausių šalies pareigūnų kenkia kovai su pandemija ir sukelia dar daugiau abejonių, skiepytis ar nesiskiepyti“, – dėstė ekspremjeras.

S.Skvernelis svarstė, kad prezidentui vis tik derėtų paaiškinti, ką jis turėjo omenyje, ir pridūrė, kad, jeigu G.Nausėda tokius žodžius būtų skyręs jam, šis tikrai turėtų ką atsakyti.

„Jeigu iš tikrųjų būtume dėję pastangas, aš irgi sureaguočiau, nebūčiau susilaikęs nuo komentaro. Jeigu tu dedi pastangas, stengiesi ir tikrai ieškai išeičių, ir po to tau pasakoma, kad tu specialiai taip darai – premjerę šį kartą išgelbėjo tai, kad ji nebuvo Lietuvoje, tai tas lakoniškas komentaras tinkamas. Bet žinant pačią premjerę, kaip ji dabar reaguoja, tai to aštresnio komentaro šalyje mes būtumėme sulaukę“, – aiškino S.Skvernelis.

Pasak jo, dažnai prezidentas net ir norėdamas šalyje padaryti vieną ar kitą veiksmą, be Vyriausybės ir Seimo to padaryti negalėtų.

„Tad reikia turėti ypatingai didžiulį autoritetą ir politinį svorį. Kova būtų suprantama, jei turėtumėme stabilią situaciją, nebūtų krizės, pandemijos, bet šiandien aš manau, kad visų, nuo aukščiausių iki eilinių politikų, uždavinys yra įtikinti žmones iš šios pandemijos išeiti su mažiausiais nuostoliais“, – kalbėjo buvęs premjeras.

Paklaustas, kaip pats šiuo metu valdytų situaciją, jis užsiminė, jog iniciatyvą nukreiptų į šeimos gydytojus ir aukščiausią visuomenės pasitikėjimą turinčias institucijas.

„Būtumėme darę per pozityvą, įtikinėjimą, o įtikinėti geriausiai gali medikai. <...> Plius institucijos, kurios turi didžiausią pasitikėjimą – kariuomenė, vidaus reikalų sistema“, – pažymėjo S.Skvernelis.

Jis taip pat išskyrė ir galimybių paso trūkumus.

„Galimybių paso didžiausias trūkumas, kad žmonės jį gavę pasijautė, kad viskas, jau niekas negresia. <...> Vakcinuotas žmogus irgi nešioja virusą, aišku, pasekmės visai kitos“, – pabrėžė parlamentaras.

S.Skvernelis pripažino, kad I.Šimonytė jam atrodo jau pavargusi, tačiau teigė tokią būseną puikiai suprantantis.

„Matosi pagal premjerės reakcijas, kai būna užduodami žurnalistų klausimai, kai būna Seime Vyriausybės valanda. Premjero darbas yra tikrai labai sunkus ir tas nuovargis jaučiasi, ypatingai turint tokią nestandartinę situaciją. Turime dvi krizes, ir lengvų sprendimų irgi nėra kaip priimti. <...> Ir man tas pats buvo, tas nuovargis buvo pakankamai stiprus, ypatingai į kadencijos pabaigą“, – prisiminė jis.

Pasak parlamentaro, šiuo metu prezidento ir premjerės dialogas yra tiesiog būtinas.

„Tu nesi Šimonytė ir Nausėda – esi Ministrė Pirmininkė I.Šimonytė ir respublikos prezidentas G.Nausėda. Patinkat jūs vienas kitam ar ne, turite reguliariai susitikti, kalbėtis ir bent jau be tarpininkų kažkokiom pozicijom apsikeisti“, – pabrėžė S.Skvernelis.

Koaliciją su LVŽS kol kas įsivaizduoja

Kurdamas naują partiją ekspremjeras teigė pats bendraujantis su įvairiomis politinėmis jėgomis ir veikėjais – pavyzdžiui, Druskininkų meru Ričardu Malinausku, taip pat „kavos išgėrė“ ir su socialdemokratų pirmininke Vilija Blinkevičiūte.

„Apsikeitėm nuomonėmis apie situaciją šalyje, politinius procesus, padiskutavome visais svarbiausiais gyvenimo klausimais. <...> Kalbėjomės, kad galime ir turime ieškoti sutarimo Seime, kalbėtis apie pozicijas, kurios sutampa, kur galėtumėme kartu balsuoti ir palaikyti vieni kitų iniciatyvas“, – aiškino S.Skvernelis.

Vis tik, pasak jo, dėl kelių klausimų Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ ir socialdemokratų pozicijos išsiskiria. Ekspremjeras paminėjo Partnerystės įstatymą bei narkotikų dekriminalizavimo klausimą.

„Mes tokio, koks dabar buvo pateiktas, tai turbūt ne (nepalaikysime, – lrytas.lt). Jei jis bus reikšmingai modifikuotas ir nebus sukurta alternatyva santuokai, tai manau, kad diskutuoti bus galima. <...> Bet kol kas greičiausiai ne. Dalis mūsų žmonių galbūt turės kitokią nuomonę, bet ne tokią nuomonę, kad pritartumėme įstatymo projektui“, – pažymėjo S.Skvernelis.

Kalbėdamas apie naujai kuriamą partiją jis teigė, kad kol kas paskelbtas atviras kvietimas, bet detalių pokalbių dar nebuvo. Pasak S.Skvernelio, minimalaus skaičiaus – 2000 narių – ši partija dar neturi.

„Tai nebus paprastas procesas <...>. Labai svarbu, kad atsirastų žmonių, kurie nori ir gali. Ne paslaptis, kad kontaktų yra daug su savivalda, kadangi 4 metai buvo produktyvūs, yra ir atskiri merai, su kuriais kalbamės. Tai jie irgi yra potencialūs mūsų partneriai, ten jau kalbama ne apie vienetus, o apie šimtus žmonių“, – pažymėjo ekspremjeras.

Jis pridūrė, kad sulaukti naujų narių iš valstiečių frakcijos nebesitiki.

„Tas laikas buvo, kur dar keli žmonės abejojo, bet pasirinko tai, ką pasirinko. O kaip bus su skyriais, tai matysime. Tie žmonės, kurie mato mūsų kolegų problemas ir nenori tame dalyvauti – esame atviri, bet kad specialiai į kitų politinių partijų skyrius važiuotumėme ir agituotumėte, mes to nedarome“, – aiškino S.Skvernelis.

Paklaustas, kaip vertina R.Karbauskio žodžius, jog šis pasinaudojo valstiečių partija, buvęs LVŽS narys kalbėjo, kad tai – jau istorinis etapas, tačiau su tokiais pareiškimais nesutiktų.

„Galime pasižiūrėti, kas buvo LVŽS iki 2016 metų, kai ne tik aš atėjau, bet ir daugybė kitų žmonių. Galime palyginti procentus, kiek rinkdavo rinkimuose, ir dotaciją. O šiaip noriu pasakyti viena – likimas mus suvedė, dirbome ketverius metus, darėme daug dėl valstybės ir galiu tik padėkoti už bendrą darbą. Tai yra istorinis etapas. Reikia žiūrėti į priekį, o ne atgal“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Jis prisipažino, kad, jei po kitų rinkimų tektų formuoti valdančiąją daugumą, koalicijos varianto su LVŽS jis neatmestų.

„Aš tikrai ne. Ar ana pusė gali dar kalbėtis, čia yra klausimas. Su daugybe frakcijos narių Seime normaliai bendraujame, bet, kaip Ramūnas – žinant jo charakterio savybes, visko gali būti“, – svarstė ekspremjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.