Su G. Nausėda susitikusi LGBT vaiką auginanti mama sulaukė pažado

Žadėtas susitikimas įvyko. Už LGBT bendruomenei priklausančių asmenų teises aktyviai kovojanti medicinos mokslų daktarė, vaikų odontologė, LGBT vaiką auginanti mama Rasa Račienė pirmadienį gavo progą pasikalbėti su prezidentu Gitanu Nausėda. 

R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Oct 25, 2021, 3:54 PM, atnaujinta Oct 25, 2021, 5:03 PM

Šalies vadovo ir R.Račienės susitikimas vyko ilgiau nei planuota – pusvalandį turėjęs trukti pokalbis užsitęsė iki valandos. Pas G.Nausėdą į Prezidentūrą moterį išlydėjo ir vėliau iš jos pasitiko būrelis Simono Daukanto aikštėje susirinkusių palaikytojų.

Kokį pažadą išgirdo?

LGBT vaiką auginanti mama prezidentui turėjo kelis prašymus, tarp kurių – priimti pagarbų ir orų Partnerystės įstatymą, o apie LGBT asmenų problemas kalbėti būtent su šia bendruomene – vaikais, jų tėvais, nevyriausybinėmis organizacijomis, ginančiomis LGBT bendruomenės teises, o ne su „trečiosiomis šalimis“.

Po susitikimo R.Račienė pasidžiaugė vieną pažadą iš prezidento tikrai gavusi.

„Ar gavau pažadą? Aš gal taip pasakysiu: iš prezidento aš tikrai supratau, kad jis nėra vien tik šalies vadovas, jis yra ir žmogus. Kaip mamą jis mane tikrai išgirdo. Jam nėra tas pats, kaip žmonės jaučiasi Lietuvoje, įskaitant LGBT žmones.

Tuo pačiu jis, kaip valstybės vadovas, išreiškia tik tą, sakyčiau, nerimą, kaip padaryti taip, kad visuomenė nebūtų dar labiau supriešinta, „nesusprogtų“, dėl to mūsų pokalbis tiek ilgai ir užtruko. Bandėme išnarplioti visus galimus variantus. Bet tikrai aš išgirdau iš prezidento pažadą, kad jis bus vienijantis žmogus, o ne skaldantis“, – sakė moteris.

LGBT vaiką auginanti mama iš prezidento taip pat išgirdo, kad dėl Partnerystės įstatymo susitarti turi pats Seimas, nes jis esą tik bus žmogus, kuris pasirašys šį įstatymą.

„Buvo kalbėta, kad Seimas turi dirbti žymiai stipriau savo viduje, nes prezidentas bus tik tas žmogus, kuris pasirašys jį“, – G.Nausėdos žodžius perdavė R.Račienė.

Savo ruožtu prezidento patarėjas Povilas Mačiulis aiškino, kad Prezidentūra nuolat palaiko ryšį su Seimu, taip pat ir dėl Partnerystės įstatymo, tačiau kol kas apie jį pasakyti nieko negalinti, nes dar nematė naujai parlamentui teikti rengiamo projekto.

„Bendravimas vyksta nuolatos. Bet kad būtų pateikta kažkas konkretaus ir būtų galima kalbėti, tai yra teisingas kelias, ar taisytinas, šiame etape yra per sudėtinga. Konkrečių pasiūlymų mes nesame matę“, – tvirtino P.Mačiulis.

LGBT vaiką auginanti mama visas viltis taip pat teigė dedanti į Seimo narius.

„Jis labai daug kalbėjo apie formas, kaip tai turėtų būti, kad tai būtų priimtina visuomenei. Aš labai tikiuosi, kad Seimas irgi pasistengs ir vis tik bus priimtas visas puses (tenkinantis sprendimas, – aut.past.).

Aš netgi uždaviau prezidentui klausimą, ar šiandien, jo manymu, Lietuvoje visi žmonės turi lygias teises. Iš jo atsakymo galėjau suprasti, kad ne“, – akcentavo R.Račienė.

Prezidento patarėjas: pokalbis buvo labai jautrus

Prezidento patarėjas kalbėjo, kad G.Nausėdos ir R.Račienės pokalbis buvo be galo jautrus. Prezidentas jo metu išreiškė nuogąstavimą, kad Lietuvoje trūksta pagarbos vieni kitiems, ypatingai kitaip gyvenantiems. Šią problemą, pasak jo, reikėtų spręsti iš esmės.

„Buvo labai jautrus pokalbis tarp dviejų tėvų apie vaikus, apie iššūkius, su kuriais susiduria vaikai šiuolaikiniame pasaulyje. Tikrai prezidentas girdi ir jaučia nerimą, kurį išsakė gerbiama mama. Prezidentas teigia, kad šiuo metu valstybėje turime labai daug susiskaldymo, susipriešinimo, pykčio.

Trūksta pagarbos vieni kitiems, kitaminčiams, žmonėms, kurie galbūt kitaip gyvena. Ši problema šiuo metu yra ypatingai jautri ir skubi. Ją reikia keisti iš esmės“, – nurodė prezidento patarėjas.

Tiesa, jis iškart atkreipė dėmesį, kad situaciją išspręsti nėra lengva, nes vien tik įstatymų keitimo čia esą nepakaks – turi keistis ir pačių žmonių požiūris.

„Turbūt tokia problema, kaip ir kitos problemos, nėra sprendžiama tik įstatymais. Tam reikia ir didelio visuomenės požiūrio pasikeitimo, supratimo ir tolerancijos. Situacija Lietuvoje po truputį keičiasi ir visi mes norime, kad tas pokytis būtų didesnis. Prezidentas teigia, kad Lietuva yra per maža tauta, jog skirtytųsi į „gerus“ ir „blogus“, „tinkamus“ ir „netinkamus“.

Esame lietuviai, galime sugyventi vieni su kitais. Pokytis, kurio mes visi nuoširdžiai norime, turi prasidėti nuo šeimų, švietimo įstaigose, darbuose, tam, kad visi būtume vieninga graži tauta“, – pabrėžė P.Mačiulis.

Kokią poziciją prezidentas susitikimo metu pateikė dėl Partnerystės įstatymo?

„Apie Partnerystės įstatymą tikrai buvo nemažai kalbėta, kokia forma jis galėtų būti – ar Civilinio kodekso keliu, ar atskiru įstatymų. Čia turbūt yra tik detalės, kurios užgožtų esmę. Bet prezidentas nuoširdžiai laikosi pozicijos, kad bendro gyvenimo sureguliavimas turi būti įgyvendintas Lietuvoje“, – atsakė šalies vadovo patarėjas.

Paklaustas, kodėl iki šiol G.Nausėda LGBT bendruomenės problemų nespręsdavo su pačia bendruomene, P.Mačiulis pažymėjo, kad atskirų susitikimų tam nereikia, nes prezidentas su tokiomis poromis bendrauja nuolatos.

„Prezidentas tikrai pažįsta ne vieną porą, bendrauja ir žino šių žmonių problemas. Turbūt kažkokio atskiro susitikimo tam nereikia. Bendravimas vyksta nuolatos“, – aiškino jis.

„Prezidentas sakė, kad jis turi asmeniškai šitų pažinčių, valgo kartu picas. Aš jo klausiau, ar neužsikrėtėte dėl to homoseksualumu. Sakė, kad ne“, – pridūrė R.Račienė.

Nevyriausybinio Lietuvos žmogaus teisių centro praėjusią savaitę skelbto tyrimo ataskaitoje nurodoma, kad tos pačios lyties poros patiria nelygybę ir siekia įteisinti savo santykius priimant Partnerystės įstatymą. Oponuojantieji šią ataskaitą vadino neatitinkančia reprezentatyvaus, išsamaus tyrimo kriterijų.

Lietuvoje partnerystė nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms. Keli ankstesni liberalių politikų bandymai šalyje įteisinti civilinę partnerystę Seime nepasiekdavo priėmimo stadijos.

Primename, kad viešą kreipimąsi į prezidentą praėjusią savaitę išplatinusi R.Račienė davė pažadą, kad kol G.Nausėda su ja nesusitiks pasikalbėti, ji kasdien ateis į S.Daukanto aikštę ir lauks po Prezidentūros langais. LGBT vaiką auginanti mama priekaištavo, kad šalies vadovas iki šiol atsisako susitikti su šios bendruomenės atstovais ir jų šeimomis.

Praėjus vos kelioms valandoms po išplatinto laiško moteris sulaukė teigiamo Prezidentūros atsako, tačiau kitą dieną vis tiek pasirodė S.Daukanto aikštėje, taip parodydama, kad vien susitikimas problemų, apie kurias ji nuolat kalba, neišspręs.

R.Račienė yra prisipažinusi, kad kadaise turėjo ryšį su prezidentu, nes gydė vieną iš jo dukrų. Pats G.Nausėda sakė iš pradžių vaikų odontologės nepažinęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.