Regionų frakcija kviečia K. Navicką atsistatydinti: situacija žemės ūkyje neleistina

Seimo Lietuvos regionų frakcija ir žemdirbių atstovai prašo žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko atsistatydinti dėl esą netinkamo pareigų vykdymo ir visiško neįsiklausymo į žemdirbių bendruomenės lūkesčius. Pasak ūkininkų atstovų, žemės ūkio sektoriuje susidarė neleistina situacija. Jų vertinimu, Lietuva šiuo metu turi du aplinkos ministrus, o žemės ūkio ministro nėra.

Kęstutis Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
Kęstutis Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
Jonas Pinskus<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Pinskus<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
Kęstutis Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lukas Juozapaitis, ELTA

Nov 3, 2021, 2:18 PM, atnaujinta Nov 5, 2021, 12:04 PM

Lietuvos regionų frakcija K. Navicką paragino atsistatydinti.

„Siekdami išvengti ir taip sudėtingos situacijos šalyje raginame K. Navicką atsistatydinti iš užimamų pareigų, o Vyriausybės vadovę priimti ryžtingą sprendimą dėl ministro pakeitimo“, – frakcijos kreipimąsi pristatė jos narys Jonas Pinskus.

Regionų frakcijos seniūnės Ritos Tamašunienės teigimu, šiandieninė situacija žemės ūkyje yra neleistina ir jos nekeičiant Vyriausybei nepavyks įgyvendinti numatytų žemės ūkio politikos tikslų, pirmiausia – parengti Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros strateginį planą 2023–2027 metams.

„Šiuo labai atsakingu metu, iki šių metų pabaigos, Europos Sąjungos valstybės narės intensyviai rengia žemės ūkio politikos strategijos planus, taip pat organizuojamos intensyvios diskusijos, konsultacijos su socialiniais partneriais. Tas praktiškai nevyksta Lietuvoje, o laikas nenumaldomai tiksi ir nežinioje paliktas visas sektorius ir tie žmonės, kurie reikšmingai prisideda prie valstybės raidos dirbdami žemės ūkyje“, – kalbėjo politikė.

Konferencijoje dalyvavęs Lietuvos ūkininkų sąjungos vicepirmininkas Ignas Hofmanas dabartinę žemės ūkio sektoriaus padėtį pavadino itin sudėtinga ir tikino, kad ji susidarė dėl prasto ministro vadovavimo ir nekompetencijos.

„Tokia situacija susidarė dėl itin blogo vadovavimo Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM), lyderystės stokos, kompetencijų trūkumo, prastos komunikacijos ir dialogo su žemdirbių atstovais. ŽŪM nutolo nuo savo tiesioginių ir pagrindinių funkcijų. Prie tokios situacijos buvo einama sistemingai“, – kritiką K. Navickui Seime žėrė I. Hofmanas.

„Ministras sakydamas, kad žemės ūkis – ne raketų mokslas, tik parodo savo požiūrį į žemės ūkį ir duoda suprasti, kad kompetencija vadovauti ŽŪM kaip ir nereikalinga“, – apibendrino I. Hofmanas.

Kalbėdamas apie ministerijos rengiamą strateginį planą, jis pabrėžė, kad žemės ūkio sektoriaus atstovams neaišku, kokioje stadijoje yra šis dokumentas, nors jis turi būti parengtas iki metų pabaigos. Pasak I. Hofmano, kai kurios kitos ES valstybės analogiškus planus pristatė dar pavasarį, kol Lietuvoje diskusijos dar neprasidėjo. Žemdirbių atstovo įsitikinimu, planas bus parengtas paskutinę minutę, iniciatyvą perėmus ne ŽŪM, o Aplinkos ministerijai.

„Aišku yra viena, kad pas mus diskusijos ir svarstymai dar net neprasidėjo, tuo tarpu laikas senka nenumaldomai. Gali atsitikti taip, kad planas bus parengtas skubotai ir aplaidžiai, o tai turės neigiamų pasekmių Lietuvai. Atkreiptinas dėmesys, kad strateginį planą turi parengti ŽŪM, tačiau lyderystė atiduota Aplinkos ministerijai, savo vertinimus bruka Aplinkosaugos koalicija“, – dėstė I. Hofmanas.

Žemdirbiai palaiko Žaliąjį kursą

I. Hofmanas tikina, kad K. Navicko teiginiai, esą žemdirbiai nepritaria Žaliajam kursui ir nori jį „nulaužti“ yra klaidinga bei ministro naudojama kaip priedanga. Jo teigimu, žemdirbiai Žaliajam kursui pritaria ir netgi teikia siūlymus, kurių ministerija nepriima. „Tai yra absoliuti netiesa. Žemdirbiai nekvestionuoja Žaliojo kurso ir jo tikslų, o priešingai – teikia būdų jį įgyvendinti racionaliau, efektyviau ir ekonomiškiau. Taip pat kaip efektyviau užrakinti anglį dirvožemyje ar biomasėje. Tačiau ministerija nepriima šių siūlymų“, – sakė I. Hofmanas.

Konferencijoje dalyvavę žemdirbiai taip tikino pritariantys Žaliojo kurso įgyvendinimui, kadangi, tikėtina, kad šylant klimatui prastės jų derlius. Visgi jie pažymėjo, kad K. Navicko vykdoma politika labiau primena aplinkos, o ne žemės ūkio ministro darbą. „Dabar mes turim ne žemės ūkio, o aplinkos apsaugos ministrą, kuriam rūpi tik paukšteliai, pelkės ir Žaliasis kursas“, – konferencijoje sakė Šalčininkų rajono ūkininkė Ana Dudinska.

Užbaigdamas konferenciją J. Pinskus pažymėjo, kad dabartinis ministras daro daugiau žalos, nei naudos.

„Žemės ūkio ministro mes šiandien neturim ir gal geriau vietoj tokio ministro, kokį turim, jo neturėti išvis. Jis ne tik kad nepadeda, bet jaukia visą darbą“, – akcentavo jis.

Spalio viduryje K. Navickas susitiko su Lietuvos žemės ūkio tarybos atstovais, kurie pareiškė nepasitikėjimą ministru. Jų teigimu, ministras netinkamai komunikuoja su žemės ūkio atstovais, netvarko valstybinės žemės, pamiškių. Kritikos sulaukė ir siekis įgyvendinti Žaliojo kurso programą bei didėjantys mokesčiai. Skatindami ministrą pasitraukti iš pareigų, žemdirbiai ragino K. Navicką nekankinti savęs ir nekankinti žemės ūkio atstovų.

Savo ruožtu K. Navickas sako, kad nepasitenkinimą jo darbu išreiškę žemės ūkio atstovai siekia apginti savus interesus, visų pirma, kad Žaliasis kursas Lietuvoje plėtojamas nebūtų. Ministras tikina neketinantis pasiduoti ūkininkų spaudimui ir atsisakyti kurso tikslų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.