Opozicija palaiko G. Nausėdos sprendimą dėl mokamų testų: priemonė „visiškai netaikli“

Opozicijos atstovai teigia sveikinantys prezidento Gitano Nausėdos sprendimą vetuoti mokamus testus nepasiskiepijusiems darbuotojams. Pasak jų, mokami testai ne tik kenktų pandemijos valdymui, bet ir apskritai sumažintų pasitikėjimą vakcinomis.

 Algirdas Sysas ir Aurelijus Veryga<br> Lrytas.lt koliažas
 Algirdas Sysas ir Aurelijus Veryga<br> Lrytas.lt koliažas
Testavimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Testavimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Sysas<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Sysas<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Testavimas<br>T.Bauro nuotr.
Testavimas<br>T.Bauro nuotr.
Testavimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Testavimas<br>V.Skaraičio nuotr.
 Aurelijus Veryga<br>T.Bauro nuotr.
 Aurelijus Veryga<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Veryga<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Veryga<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Nov 4, 2021, 10:30 AM, atnaujinta Nov 4, 2021, 10:45 AM

Siūlo daugiau sumokėti medikams

Socialdemokratas Algirdas Sysas aiškino, kad prezidento sprendimą palaiko, nes testavimas yra viena svarbiausių pandemijos valdymo priemonių.

„Mes ir kreipėmės į prezidentą, kad būtų vetuota. Manau, kad tai yra teisingas sprendimas, jeigu mes norime valdyti pandemiją. Nes testavimas tai nėra vakcinavimas, kažkodėl pradedama tai lyginti. Testavimas ir šiandien vyksta, ir už jį moka darbdavys arba valstybė.

Noriu priminti, kad ne tik Lietuvos įstatymai, bet ir Europos direktyva aiškiai kalba, kad darbuotojai negali mokėti už saugą ir sveikatą darbe. <...> Kai reikia patiems vykdyti tą viršenybės teisę, kažkodėl tai užmirštame“, – sakė parlamentaras.

Pasak socialdemokrato, geresnis sprendimas būtų tuos pinigus skirti gydytojams, slaugytojams, seselėms, kurios, anot jo, gali tiesiogiai kalbėtis su žmonėmis ir įrodinėti, kad jiems reikia skiepytis.

„Žmogus, kuris nenori vakcinuotis, o dabar mes iš jo atimsime teisę dar ir pasitikrinti, tai jis bus nešiotojas. Ar mums to reikia? Manau, kad ne, nesuprantu, kodėl „plokštelę“ pakeitė valdantieji, jie visada kalbėjo, kad testavimas yra šventas reikalas“, – svarstė A.Sysas.

Sprendimas gali pakenkti ir ateities vakcinoms

Opozicinės LVŽS frakcijos narys Aurelijus Veryga aiškino, kad šalies vadovo veto atmetinėti tikrai nereikia, nes visuomenė ir taip yra per daug susipriešinusi.

„Ta priemonė yra visiškai netaikli. Jeigu kas nors galvoja, kad nustačius mokamus testus darbuotojai darbo vietoje dėl to pasiskiepys, senjorai 75+ amžiaus, kurių didžiausia yra šiandien problema, tai niekaip nerandu nei ryšio, nei logikos. Reiškia, kad mes išjungiame dar vieną priemonę.

Yra žmonių, kurių niekaip nepavyksta įtikinti, nors, tiesą sakant, valstybė nelabai ir stengiasi įtikinti, tai bent jau testavimas veikia kaip kažkokia apsaugos priemonė. Dabar ir ji būtų išjungta“, – kalbėjo A.Veryga.

Pasak jo, tarptautinės organizacijos taip pat įspėja, kad nereikia persistengti su spaudimu skiepytis, nes tai kuria priešpriešą apskritai visų vakcinų atžvilgiu.

„Ne tik kovido vakcinai. Yra tokių nuogąstavimų, kad mes prisižaisime labai rimtai ir bus bėdų su kitomis vakcinomis ateityje“, – pridūrė jis.

„Nesiimčiau sakyt, ką reiktų įpareigoti, bet nereikėtų žaisti su viena infekcine liga, nustatant kažkokias super išskirtines sąlygas. Nes bus daug sričių toje pačioje darbo vietoje, kur žmogus dėl savo rizikų kažko daro arba nepadaro, ir mes nenustatinėjame jam tokių prievolių.

Kadangi žmogus yra draustas, moka PSD įmokas, jis turi turėti galimybę būti patikrintas už valstybės lėšas“, – tvirtino LVŽS atstovas.

Siūlymo palaikyti kol kas neplanuoja ir Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis.

„Mes laikysimės, matyt, nuoseklios pozicijos, kurios laikėmės ir priiminėjant – nedalyvavome balsavime. Galbūt valdantieji išgirs siūlymus ir argumentus, kad kompromiso paieška yra labai svarbi.

O kompromisas galėtų būti, kad pereinamajam laikotarpiui liktų galimybė darbdaviui tokia pareiga, o vėliau atsirastų darbdaviui arba darbuotojui. Tai manau, kad tada būtų galima pretenduoti į mūsų balsus“, – sakė S.Skvernelis.

Prezidento Gitano Nausėdos veto dėl mokamų testų nepasiskiepijusiems gyventojams Seimui bus teikiamas ketvirtadienį.

Šalies vadovo trečiadienio vakarą vetuotų Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisų pateikimas įtrauktas į Seimo ketvirtadienio vakarinio posėdžio darbotvarkę.

Šalies vadovui grąžinus įstatymą balsuojama, ar jį svarstyti iš naujo, ar laikyti nepriimtu. Jei įstatymas svarstomas iš naujo, norint priimti jį be pakeitimų reikia ne mažiau kaip 71 balso „už“.

Valdančiųjų frakcijų atstovai sako, kad sieks atmesti prezidento veto dėl mokamų testų nepasiskiepijusiems darbuotojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.