G. Landsbergis: prezidentas galutinai supykęs ant tų, kurie ragina skiepytis

Seimas ketvirtadienį grįžta prie prezidento Gitano Nausėdos veto dėl mokamų testų nepasiskiepijusiems darbuotojams. Seimo pirmininkė aiškina, kad valdantieji šiuo klausimu išlieka vieningi, užsienio reikalų ministras priduria, jog papildomos paskatos žmonėms nesivakcinuoti tik atitolina pandemijos pabaigą.

Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Testavimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Testavimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Testavimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Testavimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-11-11 10:11, atnaujinta 2021-11-11 10:38

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ketvirtadienį sakė, kad dėl pandemijos valdymo šiuo metu reikia priimti adekvačius sprendimus.

„Šis klausimas yra vienas iš būdų valdyti pandemiją ir siekti, kad kuo didesnis skaičius žmonių priimtų sprendimą pasiskiepyti“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Jos teigimu, valdančiosios koalicijos nuomonė dėl mokamo testavimo nepasikeitė.

„Taip, nuomonė Seimo narių, valdančiųjų, nesikeitė, tokių argumentų, kurie priverstų keisti nuomonę, nebuvo išgirsta. Reikėtų atskirti du dalykus: kreipti dėmesį į pasiūlymų turinį, o ne į priešpriešas, kurios, man rodos, yra pernelyg stipriai išryškinamos“, – pridūrė Seimo pirmininkė.

Tikslas – skatinti vakcinaciją, o ne atmesti veto

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis savo ruožtu teigė, kad testavimas nėra vakcinavimo pakaitalas. Jis taip pat pridūrė, kad „prezidentas jau seniai yra supykęs ant tų, kurie ragina skiepytis“.

„Matote, kad mūsų dauguma yra trapi, tas buvo pademonstruota ne vieną sykį. Klausimas ganėtinai svarbus apie tai, kiek instrumentų realiai Vyriausybė turi valdyti pandemiją, o jeigu yra atimami iš Vyriausybės instrumentai, kažkas, matyt, turi prisiimti atsakomybę, kad jie mano, kad mes sirgsime ilgiau, mirsime daugiau, ir visa ši situacija, iš kurios jau galėtumėme išlipti, tęsis dar ilgiau“, – svarstė G.Landsbergis.

Jo teigimu, papildomos paskatos žmonėms nesivakcinuoti atitolina pandemijos pabaigą.

„Jeigu kada nors kokie nors pareigūnai užduos klausimą, ar valstybė gali užsidaryti vieną dieną, tai ji gali užsidaryti tik dėl to, kad mes nepakankamai vakcinuojamės. Tada reikia sau atsakyti, ką mes darome, nes kitų variantų nėra“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Premjerė Ingrida Šimonytė aiškino, kad svarbu yra ne atmesti veto, o skatinti skiepijimąsi.

„Nėra svarbu atmesti prezidento veto, yra svarbu, kad žmonės skiepytųsi. Ir, deja, dabar galiojanti tvarka, kuri leidžia mokesčių mokėtojų pinigais gana nesunkiai finansuoti savo kitus pasirinkimus be aiškių medicininių priežasčių, kelia tam tikrų moralinių dilemų“, – sakė ji.

Jei nepavyks atmesti prezidento veto, I.Šimonytė pabrėžė, kad bandymus skatinti skiepijimąsi Vyriausybė vis tiek tęs.

„Aš suprantu, kad kartais žmonės labai daug laiko eikvoja tam, kad sugalvotų, kaip apeidinėti įstatymus, bet opozicija, kuri dažnai kritikuoja Vyriausybė už pandemijos valdymą, turbūt naudingiau leistų laiką, jei skatintų žmones skiepytis“, – paklausta, kaip vertina kritiką, kad testavimą lengva „apeiti“, komentavo premjerė.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė kalbėjo, kad veto atmetimo nereikia sieti su asmenybėmis bei valdančiųjų ir prezidento kovomis.

„Mes palaikome Vyriausybės pandemijos valdymą, už tai sulaukiame nemažai kritikos, bet darome tai, kas yra teisinga šitomis netobulomis aplinkybėmis.

Labai norėčiau, kad čia nebūtų asmeniškumo. Tai nėra apie prezidentą, asmenis, esančius Vyriausybėje, tai yra apie projektus. Tikiuosi ir kviečiu, kad visi taip ir matytų“, – pažymėjo A.Armonaitė.

Seimas ketvirtadienį balsuos dėl prezidento Gitano Nausėdos veto pataisoms, kad nevakcinuoti ar COVID-19 nepersirgę darbuotojai nuo gruodžio patys mokėtų už testus.

Valdantieji siekia atmesti šalies vadovo veto ir priimti grąžintas pataisas. Tam jiems reikia ne mažiau kaip 71 balso.

Valdantieji iš viso Seime turi 74 balsus ir prieš lemiamą balsavimą telkia pajėgas – kai kurie politikai sutrumpino užsienio komandiruotes ar į jas neišvyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.