Jau metus pandemijos valdymo plano nepristatę valdantieji sulaukė pagalbos: pasiūlymui negailėjo kritikos

Pandemijos valdymo plano taip ir neparodę valdantieji po metų jo sulaukė iš socialdemokratų. Tačiau valdžios atstovai atkerta, kad kairiųjų traukiami kovos su virusu ginklai – joks stebuklas.

Kritikuojami valdantieji sukritikavo kairiųjų planą dėl pandemijos.<br>T.Bauro nuotr.
Kritikuojami valdantieji sukritikavo kairiųjų planą dėl pandemijos.<br>T.Bauro nuotr.
Kritikuojami valdantieji sukritikavo kairiųjų planą dėl pandemijos.<br>T.Bauro nuotr.
Kritikuojami valdantieji sukritikavo kairiųjų planą dėl pandemijos.<br>T.Bauro nuotr.
Kritikuojami valdantieji sukritikavo kairiųjų planą dėl pandemijos.<br>T.Bauro nuotr.
Kritikuojami valdantieji sukritikavo kairiųjų planą dėl pandemijos.<br>T.Bauro nuotr.
Kritikuojami valdantieji sukritikavo kairiųjų planą dėl pandemijos.<br>T.Bauro nuotr.
Kritikuojami valdantieji sukritikavo kairiųjų planą dėl pandemijos.<br>T.Bauro nuotr.
Kritikuojami valdantieji sukritikavo kairiųjų planą dėl pandemijos.<br>T.Bauro nuotr.
Kritikuojami valdantieji sukritikavo kairiųjų planą dėl pandemijos.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 18, 2021, 5:56 AM, atnaujinta Nov 18, 2021, 10:42 AM

Pagrindinis opozicijoje esančių socialdemokratų siūlymas, kaip valdyti pandemiją, – veikti išvien, kitaip esą vyraus chaosas. Be to, jų lyderė europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė mano, kad buvo klaida manyti, esą tik vakcinacija gali išgelbėti nuo pandemijos.

Į pirmadienį vykusį partijų lyderių susitikimą su prezidentu Gitanu Nausėda socialdemokratų vadovė ėjo nešina namų darbais – pristatė su neįvardijamais ekspertais rengtą penkių dalių planą, kokius neatidėliotinus sprendimus reikia priimti siekiant suvaldyti pandemiją.

Dokumente išvardyta keliasdešimt priemonių, tačiau, kaip pripažino ir pati V.Blinkevičiūtė, nė viena jų atskirai pandemijos suvaldyti negali: „Nėra sidabrinės kulkos, kuri viena nušautų pandemijos žvėrį.“

Be to, anot V.Blinkevičiūtės, iki šiol visos taikytos kovos su pandemija priemonės dažnai buvo priimamos prišokamai, neapgalvotai ir nesistemiškai. Kairieji siūlo pandemiją bandyti pažaboti vieningai.

Siūlo keturių užtvarų sistemą

Kokį stebuklingą receptą siūlo socialdemokratai? Ar jų pateikti siūlymai galėtų iš esmės pakeisti situaciją?

Pirmiausia, kairiųjų nuomone, būtinas platus socialinis susitarimas tarp Vyriausybės, savivaldybių, darbdavių, profesinių sąjungų, medikų, medicinos įstaigų dėl kompleksinio veiksmų plano 2022 metais.

Šio plano kertiniais elementais (be vakcinos) turi tapti keturių užtvarų biosaugos sistemos sukūrimas.

Viena priemonių – judėjimo ribojimai ir užkrėstų teritorijų izoliavimas.

Tiesa, šią priemonę jau taikė ir ankstesnė, ir dabartinė vyriausybės. Iš pradžių kurį laiką tai buvo gana efektyvu, bet ilgesne ribojimų nauda vėliau suabejojo ne tik ekspertai, bet ir patys politikai.

Socialdemokratai taip pat siūlo kontroliuoti žmonių judėjimo srautus, riboti jų skaičių uždarose patalpose, persvarstyti darbo valandų trukmę.

Be to, minimas tinkamas veido kaukių dėvėjimas, rankų ir patalpų dezinfekcija, jų ventiliavimas. Ypatingas dėmesys turi būti skiriamas vakcinavimui, pasitelkiant ir visuomenę.

Paprašytas įvardyti svarbiausias siūlomas pandemijos valdymo priemones, kurios nėra taikomos šiuo metu, vienas plano kūrėjų, buvęs socialdemokratų sveikatos apsaugos ministras Gediminas Černiauskas paminėjo būtinybę tobulinti gyventojų testavimo procesus: „Šiuo metu rinkoje esamų testų kainos daugiau nei dukart viršija paslaugų teikimo savikainą.

Ministerija turėtų įvertinti realius šių paslaugų kaštus ir nustatyti „lubas“, o už sutaupytas lėšas būtų galima plėsti testavimo apimtį, galbūt tada nereikėtų atsisakyti nemokamo testavimo.“

Jokių stebuklų neįžvelgė

Bet kairiųjų planas valdančiųjų neužbūrė. „Kokių nors stebuklų nematau“, – „Lietuvos rytui“ sakė Seimo Sveikatos reikalų komiteto atstovė Jurgita Sejonienė.

Konservatorė gyrė socialdemokratus, kad jie užsiima tuo, kuo ir dera būnant opozicijoje. Kita vertus, J.Sejonienė mano, kad ši veikla labiau padiktuota ne rūpesčių dėl pandemijos, o noro pasireklamuoti ir atkreipti į save dėmesį.

„Daugelis šio plano priemonių nurašytos iš infekcijų kontrolės priemonių sąrašo.

Informuoti visuomenę, plauti rankas ar dezinfekuoti patalpas – viskas teisinga, bet visi tai jau žino. Aišku, ačiū, kad dar kartą priminė“, – su neslepiama ironija kalbėjo J.Sejonienė.

Be to, anot politikės, plane nėra nieko tokio, kas nebūtų išbandyta anksčiau.

Parlamentarė įsitikinusi, kad kai kurios siūlomos pandemijos kontrolės priemonės, nors tam tikrą laiką ir pasiteisino, savo vaidmenį jau irgi atliko.

J.Sejonienės manymu, gyventojai yra išvarginti pandemijos, todėl vargu ar prasminga kalbėti apie judėjimo ar kitokius ribojimus: „Įvairūs mokslininkų tyrimai rodo, kad Lietuvoje taikytas karantinas, palyginti su kitomis šalimis, nebuvo itin griežtas. Bet lietuviai turbūt mano kitaip.“

Gyrė valstiečio siūlymus

Tiesa, konservatorė teigė šiomis dienomis iš opozicijos išgirdusi ir vieną racionalų ir dėmesio vertą siūlymą, tiesa, jis nuskambėjo ne iš socialdemokrato lūpų.

J.Sejonienė palankiai atsiliepė apie buvusio sveikatos apsaugos ministro valstiečio Aurelijaus Verygos siūlymą skatinti ne gydymo įstaigas, kaip yra dabar, bet šeimos gydytojus, kurie įtikintų senjorą skiepytis, ir su slauge vyktų pas jį į namus: „Tai labai aiškus ir konkretus pasiūlymas, o kai kurie socialdemokratų išvedžiojimai man net nesuprantami.

Vienas tokių – akcentuojamas siūlymas dažniau matuoti temperatūrą. Ši priemonė veikia ribotai, ypač žiemą, kai į šiltą patalpą ateini iš lauko, temperatūros matavimas nieko neduoda.“

Kvietė taikytis, bet užsipuolė

Beje, J.Sejonienė pritarė A.Verygai, siūlančiam dar išplėsti amžiaus grupę, kuriai priklausantys senjorai galėtų pretenduoti į 100 eurų vienkartinę išmoką už skiepą.

Tuo metu socialdemokratai bene aktyviausiai ragino Gitaną Nausėdą nepasirašyti įstatymo, kuriuo nuo gruodžio mėnesio tam tikrų profesijų atstovai testuotis privalės už savo pinigus.

Nors Seimas atmetė prezidento veto, kairiųjų plane siūloma atsisakyti privalomo testavimo dirbančiųjų sąskaita – tai esą prieštarauja Konstitucijai ir Europos Sąjungos direktyvoms, to esą nerekomenduoja ir Pasaulio sveikatos organizacija.

Sulaukęs itin aštrios kritikos dėl nuolaidžiavimo nesiskiepijantiems G.Nausėda pirmadienį į Prezidentūrą pakvietė premjerę, Seimo pirmininkę ir parlamentinių partijų vadovus ieškoti dialogo kalbant apie pandemijos valdymą.

Prezidentas pabrėžė, kad pandemijos valdymas nebus sėkmingas, jei nesutelks žmonių, o juos priešins.

„Kreipiuosi į jus, politinių partijų lyderiai, kalbėkime apie pandemijos valdymą pagarbos ir pagalbos žmogui, o ne baudimo, žmonių skirstymo ar pykčio kalba“, – kalbėjo G.Nausėda.

Bet padėkojęs, kad politikai atsiliepė į jo kvietimą pasitarti, šalies vadovas vėl nepraleido progos pakritikuoti valdančiųjų.

G.Nausėdai užkliuvo nesėkmės įgyvendinant skiepijimo kampaniją: „Deja, bet kol kas tenka kalbėti apie tikslingai nukreiptą informavimo kampaniją tik tariamąja nuosaka. Realybėje tokio dalyko kol kas nėra. Ir dėl to tenka tik apgailestauti.“

Nuomonės – skirtingos

Premjerė į prezidento kritiką viešai nereagavo. Be to, panašu, kad ji nesureikšmino ir paties susitikimo. Kai kurių jo dalyvių teigimu, gimtadienį tądien šventusi I.Šimonytė daugiau dėmesio esą buvo sutelkusi į nešiojamąjį kompiuterį nei į Prezidentūroje skambančias kalbas.

Nieko ypač naujo, apie ką nebūtų kalbėta anksčiau, teigė neišgirdusi Prezidentūroje ir konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Anot parlamentarės, visų prie vieno stalo sėdėjusių politikų nuomonė dėl skiepų svarbos buvo vienoda, išskyrus Darbo partijos vedlį Viktorą Uspaskichą.

Bet politikų požiūris į pandemijos valdymą, regis, skyrėsi.

Antai valdančiajai Laisvės partijai vadovaujanti ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė džiaugėsi, kad galimybių pasas pasiteisino ir turėtų būti taikomas toliau. Tuo metu valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis kartojo, kad pandemijos valdymas yra labai chaotiškas, jis taip pat kaltino dabartinę valdžią dėl apgavystės, nes ji taip ir nepristatė žadėto pandemijos valdymo plano.

V.Uspaskichas pasigedo lyderystės valdant pandemiją. Darbo partijos vedlio nuomone, jos turi imtis arba I.Šimonytė, arba G.Nausėda.

Daugelis siūlomų priemonių įgyvendinamos

Sveikatos apsaugos ministerija pabrėžė, kad dauguma socialdemokratų siūlomų priemonių jau įgyvendinamos (vakcinacija, testavimas, infekcijų kontrolė ir kitos prevencijos priemonės), o kai kurios buvo taikytos griežtojo karantino metu – judėjimo tarp savivaldybių ribojimai, karantinas atskirose savivaldybėse, kai situacija buvo labai sudėtinga ir nebuvo vakcinos. Jų taikymas šiuo metu, turint efektyvią valdymo priemonę, esą būtų nepagrįstas ir netikslingas.

Anot ministerijos, teikiami pasiūlymai dėl temperatūros matavimo, rankų dezinfekcijos yra labai geri ir jau dabar įgyvendinami.

„Medicininės kaukės ir respiratoriai ir dabar yra privalomi dėvėti visose uždarose erdvėse. Akinių dėvėjimas yra rekomenduojamas tik asmens sveikatos priežiūros specialistams atliekant aerozolį generuojančias procedūras, abejotina, ar tikslinga juos rekomenduoti visuomenei. Rankų plovimas ir dezinfekcija taip pat nurodyti visuose operacijų vadovo (OV) sprendimuose, todėl visose paslaugų ir prekybos vietose yra sudarytos sąlygos rankoms plauti ir/ar dezinfekuoti. Svarstytina galimybė taikyti griežtesnį šių priemonių reikalavimą, pavyzdžiui, privaloma rankų dezinfekcija patenkant į uždaras patalpas. Patalpų vėdinimas kaip reikalavimas taip pat numatytas OV sprendimuose“, – vardijo Sveikatos apsaugos ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.