Medikai atsidūrė tarp politinio keršto girnų

Į privačią mediciną pasukę rajonų medikai sulaukia keršto – tai ne tik skleidžiami gandai ir aštrūs politikų komentarai. Ilgus metus valstybinėse įstaigose dirbę medikai išeina tuščiomis rankomis, o naujokams Naujojoje Akmenėje siūlomi net butai.

Prieš metus privačiai klinikai vadovauti pradėjusi V.Sungailienė išgirdo ir perskaitė daug nepagrįstų priekaištų.
Prieš metus privačiai klinikai vadovauti pradėjusi V.Sungailienė išgirdo ir perskaitė daug nepagrįstų priekaištų.
M.Lopaitis įsitikinęs, kad meras supyko dėl nelauktų permainų medicinoje.
M.Lopaitis įsitikinęs, kad meras supyko dėl nelauktų permainų medicinoje.
Daugiau nuotraukų (2)

Aistė Kurauskaitė

Nov 22, 2021, 9:00 AM, atnaujinta Nov 22, 2021, 9:16 AM

Naujojoje Akmenėje į prieš metus veiklą pradėjusią privačią kliniką – Akmenės sveikatos centrą iš valdiškos įstaigos perėjo dirbti dalis medikų, čia prisirašė nemaža dalis pacientų. Visai netrukus tiek medikai, tiek privati klinika sulaukė politinio purvo lavinos.

Medikai neslepia privačią kliniką pasirinkę dėl geresnių darbo sąlygų, atlyginimų, tačiau net neįsivaizdavo, kad toks jų sprendimas sulauks mero šmeižto kirčių.

Medikus skaudina komentarai

„Beveik per metus teko prisiklausyti apie save įvairių istorijų, kurių save gerbiantis žmogus nelabai galėtų sukurti. Pasirodo, net aukščiausia rajono valdžia gali sau leisti šmeižti medikų bendruomenę vien dėl to, kad pasuko į privačią kliniką.

Perėję dirbti į privačią kliniką socialiniuose tinkluose netrukus galėjome skaityti užgaulius komentarus apie medikus, palikusius savivaldybės įstaigą, – neva išėjo į pensiją, bet dar pakeliui užsuko padirbėti į privačią kliniką“, – pasakojo Akmenės sveikatos centro vadovė Vaida Sungailienė.

„Dar daugiau išgirdome ir apie naują darbdavį, kuris iš pacientų netrukus už viską prašys susimokėti, o pats neva greitai bankrutuos. Bet, kaip matome, praėjo jau beveik metai, o klinika sėkmingai dirba, teikia kokybiškas paslaugas, pas mus žmonės ateina, prisirašo, priemokų iš pacientų neimame ir neketiname imti, nes turime sutartį su Ligonių kasa, kuri apmoka visas teikiamas paslaugas.

Manau, kad turėtume tik džiaugtis, kad patyrę, šilto ir šalto matę Akmenės rajono gydytojai dar dirba ir gydo akmeniškius, o pacientai gali ir turi iš ko rinktis“, – pasakojo į privatų sektorių perėjusi klinikos vadovė.

Jos vadovaujamoje privačioje klinikoje jau dirba kelios dešimtys darbuotojų, iš kurių tik dalis atėjo iš savivaldybės valdomų gydymo įstaigų.

Įžeidimai – iš mero lūpų

Naujosios Akmenės meras Vitalijus Mitrofanovas ne kartą ir pats itin neigiamai atsiliepė apie privačią mediciną. Mero vaizdo įrašuose netrūksta nepasitenkinimo privačiai veikti pradėjusia klinika, jos medikais bei priekaištų, neva ten perėję pacientai sukels net COVID-19 židinį.

„Laiko klausimas, kada tokia įstaiga taps COVID-19 židiniu“, – viename iš savo vaizdo įrašų kalbėjo meras.

Meras nevengė kaltinti medikų tarnavimu farmacijos kompanijoms ir vaistinių tinklui – tai, jo teigimu, ir yra tikrasis privačios klinikos tikslas.

„Privačios poliklinikos tikslas yra pelnas. Kiek suprantu, šios kompanijos tikslas nėra teikti medicinos paslaugas. Didžiausias verslas yra vaistai. Labai patogu, kai pirminės sveikatos priežiūros įstaigos gydytojas, jums nustatęs, o gal ir nenustatęs ligos, išrašys receptą ir jūs tose pačiose patalpose nusipirksite vaistus“, – laidė neapykantą meras.

Įskaudino sunkiu metu

„Be galo skaudu girdėti nepasitikėjimo žodžius pasiaukojamai dirbančiais medikais per šią visuotinę nelaimę – COVID-19. Mes, medikai, nuo pirmųjų COVID-19 pandemijos dienų sunkiai dirbame ir kartu su pacientais, negailėdami savęs, kovojame su infekcija ir jos plitimu Akmenės rajono savivaldybėje.

Nuo pirmos dienos įstaigos gydytojai dirbo ir neatlygintinai tebedirba savivaldybės įsteigtoje karščiavimo klinikoje, vyksta į COVID-19 židinius pacientų namuose, slaugytojai aktyviai vykdo vakcinaciją, o meras visus nuopelnus priskiria tik savivaldybės sveikatos įstaigoms“, – sakė Naujosios Akmenės privačioje klinikoje dirbanti gydytoja Vida Pužienė.

Išlošė gyventojai

Remiantis Akmenės sveikatos centro duomenimis, šiuo metu sutartis su ja yra sudarę keli tūkstančiai Akmenės rajono gyventojų, kurių gydymą, kaip ir savivaldybės valdomose įstaigose, apmoka valstybė. Už kitas paslaugas jie gali susimokėti.

Privačioje klinikoje dirbantys medikai teigė, jog tarp gydymo įstaigų atsiradusi konkurencija gyventojams naudinga, – dabar jie turi galimybę rinktis.

„Mūsų klinika įsikūrusi pačiame miesto centre ir teikia visas pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Pas mus dirbama daug efektyviau: čia mažiau biurokratijos, nereikia kiekvieno klausimo derinti su meru ar savivaldybe, todėl sprendimai priimami ir problemos sprendžiamos daug greičiau. Dėl to laimi pacientai. Todėl niekaip negaliu suprasti, kodėl mes tapome politikų taikiniu“, – svarstė gydytoja Nijolė Bartkevičienė.

Dovana – tik naujokams

Dalį darbuotojų praradusi Akmenės rajono savivaldybei pavaldi gydymo įstaiga netrukus sulaukė mero malonės. Savivaldybė paskelbė, kad atėjusiems dirbti naujiems medikams skirs 60 tūkst. eurų būstui įsigyti.

Tokia paskata galiotų visiems, išdirbsiantiems penkerius metus savivaldybės valdomose įstaigose. Netrukus paskelbta, kad šią dovaną gavo dvi naujai atvykusios gydytojos.

Gydytojos Reginos Pukinienės teigimu, tokia iniciatyva gerokai įžeidė ilgus metus dirbusius medikus.

„Tai labai supriešino visą medikų bendruomenę. Meras, viešose kalbose minėdamas, kad už 60 tūkst. eurų prisikvies kokybiškai dirbančių daktarų, viešai įžeidė mus – gydytojus, kažkada atvykusius į Akmenės rajoną, čia pasilikusius, gyvenančius ir gydančius akmeniškius jau 30–40 metų. Atrodo, kad kokybė už savivaldybės pinigus būtų kažkokia kitokia, vertesnė“, – nuoskaudų neslėpė gydytoja R.Pukinienė.

Tiria Konkurencijos taryba

Dėl tokių mero dovanų tyrimą pradėjo ir Konkurencijos taryba.

Konkurencijos taryba pradėjo tyrimą dėl Akmenės rajono savivaldybės praėjusių metų spalį patvirtintos Trūkstamos specialybės gydytojų skatinimo dirbti Akmenės rajono savivaldybės viešosiose asmens sveikatos priežiūros įstaigose programos, kurioje numatytos kelios gydytojų pritraukimo priemonės – vienkartinė piniginė išmoka, rezidentūros studijų kompensavimas bei savivaldybės būsto skyrimas.

Šias ir kitas skatinimo priemones gali tikėtis gauti tik į savivaldybės valdomas sveikatos priežiūros įstaigas atvykstantys dirbti gydytojai.

Konkurencijos taryba aiškinasi, ar sveikatos priežiūros įstaigoms nebuvo sudarytos skirtingos konkurencijos sąlygos ir nebuvo pažeistas Konkurencijos įstatymas.

Konkurencijos taryba atkreipė dėmesį, jog gydytojų skatinimo priemones taiko ne viena šalies savivaldybė. Tačiau dalis jų yra nustačiusios tvarką, pagal kurią finansinėmis paskatomis gali pasinaudoti visos – tiek viešosios, tiek privačios – sveikatos priežiūros įstaigos.

Taip siekiama pritraukti gydytojus į regionus, kad vietos gyventojai galėtų gauti kuo daugiau nemokamų ir mokamų sveikatos priežiūros paslaugų.

„Lyg to dar būtų negana, savivaldybė finansuoja nuostolingai veikiančią savo įstaigą: 2021 m. nuostoliams padengti iš savivaldybės biudžeto skirta 110 tūkst. 300 eurų“, – pasakojo Akmenės sveikatos centro vadovė V.Sungailienė.

Turėtų mokėti mokesčius

Mokesčių ekspertų teigimu, savivaldybės medikai turėtų susimokėti valstybei priklausančius mokesčius. Kodėl pasirinkta dalyti pinigus, užuot pačios klinikos ar savivaldybė medikams nuomotų būstą ir mokėtų didesnius atlyginimus, neaišku.

„Jei miesto klinika dovanos butą, nuo suteiktos dovanos vertės sumokės ir visus priklausančius mokesčius: 20 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) bei 20 proc. „Sodros“ ir privalomojo sveikatos draudimo įmokų. Iš viso 40 proc. ar šiek tiek daugiau.

Jei butą dovanoja ne darbą suteikusi klinika, o savivaldybė, tada tikėtina, reikėtų sumokėti 20 proc. GPM“, – skaičiavo mokesčių ekspertas Dainius Daugirda.

Tikslas – išlaikyti įtaką

Geresnes darbo sąlygas pasirinkę medikai neslepia, kad svarbiausia mero neapykantos priežastis ta, kad buvo išardyta rajone nusistovėjusi situacija. „Manau, kad pagrindinė priežastis – status quo medicinos paslaugų tiekimo rinkoje sutrikdymas, konkurencijos atsiradimas.

Konkurencija atsirado ne tik dėl pacientų, bet ir dėl medicinos personalo – juk privačioje įstaigoje buvo pasiūlyti kitokie atlyginimai, kitokios darbo sąlygos, dėl ko dalis medikų perėjo dirbti būtent čia. Dėl šių pokyčių buvo priversti aktyviau dirbti ir valstybinio medicinos sektoriaus vadybininkai, ir kitų privačių įstaigų vadovai. O tai toli gražu ne visiems patiko“, – mano gydytojas psichiatras Marijus Lopaitis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.