G. Landsbergio žinia dėl atsistatydinimo neįtikino: „Jau šiandien galėjo dėti pareiškimą“

Pastarųjų dienų skandalai nemenkai drebina konservatorių kėdes – apie galimą pasitraukimą dėl baltarusiškų trąšų ketvirtadienį prabilo užsienio reikalų ministras, frakcijos nariai ketina kalbėtis ir su Prezidentūra toliau konfliktuojančiu Žygimantu Pavilioniu. Politologai svarsto, kad šių dienų įvykiai gali pareikalauti politikų galvų, tačiau, pasak jų, visa atsakomybė už Vyriausybės ateitį šiuo metu užmesta ant premjerės Ingridos Šimonytės pečių.

Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Gabrielius Landsbergis ir Žygimantas Pavilionis<br> Lrytas.lt koliažas
 Gabrielius Landsbergis ir Žygimantas Pavilionis<br> Lrytas.lt koliažas
Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Marius Laurinavičius<br>T.Bauro nuotr.
Marius Laurinavičius<br>T.Bauro nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Lauras Bielinis<br>D.Umbraso nuotr.
 Lauras Bielinis<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Dec 9, 2021, 3:11 PM, atnaujinta Dec 9, 2021, 5:03 PM

Pasitraukimas parodytų aiškią poziciją

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis teigė neatmetantis tikimybės, kad skandalas dėl baltarusiškų trąšų pareikalaus užsienio reikalų ministro galvos.

„Aš manau, kad tokiu pareiškimu Gabrielius Landsbergis nori paspartinti galutinį sprendimą dėl baltarusiškų trąšų tranzito per Lietuvą. Iš tiesų tas tranzito klausimas tampa savotiškai anekdotinis, kartu darantis gėdą Lietuvai. Toks nenuoseklumas yra politiškai ydingas dalykas, ir, matyt, tokiu būdu jis nori paspartinti Vyriausybės sprendimą.

O jei tas sprendimas būtų neigiamas, tai pasitraukimas iš Vyriausybės reikštų irgi labai ryškią politinę ir moralinę poziciją“, – portalui lrytas.lt aiškino L.Bielinis.

VDU politologas atkreipė dėmesį, kad reputacinė žala Lietuvai dėl šios situacijos jau padaryta, ir ji – gana didelė.

„Mumis praktiškai visą laiką pasitikėjo, nes mes nuosekliai veikėme viena kryptimi, laikėmės savo žodžio kaip valstybė, kaip politikai, kurie duodavo vienokią ar kitokią garantiją. Dabartinis veiksmas galėtų sulaužyti tą požiūrį ir tokiu būdu suardyti tikrai gerą vaizdinį apie Lietuvą“, – kalbėjo profesorius.

Jis teigė šioje matantis ir tiesioginį premjerės Ingridos Šimonytės vaidmenį.

„Ji, kaip Vyriausybės vadovė, turi galutinio žodžio teisę. Ji iš tikrųjų turi galutinai nuspręsti dėl tranzito ir tokiu būdu arba išsaugoti Vyriausybę, arba tą Vyriausybę sužlugdyti“, – tvirtino L.Bielinis.

Atsakomybė I.Šimonytei

Apžvalgininkas Marius Laurinavičius savo ruožtu svarstė, kad I.Šimonytei teks įrodyti, ko buvo verti jos žodžiai už prisiimtą atstakomybę.

„Net jei tai apgalvotas PR žingsnis, situacija aiškėja – I.Šimonytei teks įrodyti, ko verti buvo jos žodžiai, kad prisiima asmeninę atsakomybę už kiekvieną ministrą ir jei jiems nesiseks, Narkevičiaus istorijos nesikartos.

Todėl greitai viskas galutinai paaiškės – arba I.Šimonytė priima G.Landsbergio atsistatydinimą ir taip gelbėja ne tik šalies reputaciją, bet ir labai konkrečius mūsų nacionalinio saugumo interesus, arba ji atsistatydinimo nepriima“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė M.Laurinavičius.

„Bet jei atsistatydinimas bus nepriimtas, Ingrida Šimonytė ne tik oficialiai patvirtins, kad tai nebuvo klaida, o yra tikroji šios Vyriausybės politika, bet ir turės asmeniškai prisiimti atsakomybę už tokios politikos pasekmes būtent nacionalinio saugumo prasme“, – teigė apžvalgininkas.

M.Laurinavičius svarstė, kad Vyriausybės politika Baltarusijos atžvilgiu visada buvo tokia: „karas karu, o verslas verslu“.

„Neva mums yra naudinga ir toliau bendradarbiauti su režimu, kuris kariauja prieš mus. Visi Vyriausybės veiksmai iki tol yra visiškas neveiklumas – Vyriausybė absoliučiai nieko nepadarė, kad mes bent kažkaip patys nubaustume arba padidintume to karo prieš mus kainą“, – įsitikinęs M.Laurinavičius.

Kaip pavyzdį analitikas pateikė Lenkiją – šalis uždarė geležinkelių tranzitą viena juosta, tačiau pranešė, kad uždarytų visą, jeigu to prireiks.

„Šios Vyriausybės politika buvo patiems finansuoti A.Lukašenkos režimą. Kam dar iki šiol buvo neaišku, tai jau turėjo tapti aišku, kai mes atsistojome į A.Lukašenkos pusę net prieš savo svarbiausius saugumo sąjungininkus. (...) Jei kažkas galvojo, kad tai yra tiesiog padaryta klaida, tai dabar G.Landsbergis už tą klaidą prisiima atsakomybę. O jei premjerė neleidžia jam prisiimti atsakomybės už klaidą, reiškia, jis tiesiog vykdė Vyriausybės politiką“, – portalui lrytas.lt apibendrino M.Laurinavičius.

R.Urbonaitė: „Ministras esi tu“

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė pabrėžė, kad šis skandalas – didžiausia šio ministrų kabineto krizinė situacija, dėl kurios kalta yra pati Vyriausybė.

Anot jos, jeigu dėl pandemijos, migrantų krizės ar augančių kainų krizių Vyriausybės kaltinti negalima, tačiau šios krizės ištakos yra pačioje Vyriausybėje. R.Urbonaitė pabrėžė, kad už šią situaciją kažkas privalo prisiimti atsakomybę, tačiau lygiai taip pat svarbu visuomenei gauti atsakymus.

„Problema ta, kad dar nežinome atsakymų į labai daug klausimų, nematome grandinėlės, kas kada daryta, kas kokią informaciją gavo, ką, gavę tą informaciją, darė, kas vykdė ar nevykdė sprendimų. Kol kas šioje istorijoje labai daug baltų dėmių. Labai bijau, kad nebūtų taip, kad visa tai bus užglaistyta tiesiog „galvų nukapojimu“ – nukapojome galvas, visi nusiramino ir istorija pasibaigė. Už tą simbolinį „galvų nukapojimą“, kuris nėra nereikšmingas, yra dar svarbiau gauti atsakymus“, – pabrėžė politologė.

„Jeigu apie tai žinoma, o apie tai buvo žinoma, tai kažkodėl visuomenė nebuvo informuota laiku. O kai informacija pasiekė visuomenę, prasidėjo išsisukinėjimai. Šiandien komentarai daugiau aiškumo neįneša. Taip pat prasideda šiokios tokios manipuliacijos – G.Landsbergio pareiškimas“, – pridūrė ji.

R.Urbonaitė įsitikinusi, kad užsienio reikalų ministras G.Landsbergis neturėjo premjerės I.Šimonytės įstumti į kampą pareiškimu, esą jis pasiruošęs trauktis iš pareigų, jeigu premjerė nuspręstų, kad to reikia.

„Ne, ministras esi tu, tai pirmiausiai tavo sprendimas, tu turi prisiimti atsakomybę, jei manai, kad esi už tai atsakingas. Tas pats su ministru M.Skuodžiu“, – pabrėžė politologė.

Situaciją dar labiau apsunkina tai, kad G.Landsbergis – ne tik ministras, bet ir didžiausios Seimo frakcijos lyderis, partijos, kuri delegavo premjerę I.Šimonytę, pirmininkas.

„Jo pareiškimas, kaip jis permeta šį kamuoliuką I.Šimonytei, yra tikrai ne partijos pirmininko elgesys. Tai nėra solidu, tai nėra lyderio pozicija. Tu galėjai šiandien dėti pareiškimą ant stalo, o I.Šimonytei tada būtų likę apsispręsti, ar ji tenkina tą prašymą. Arba galėjai nedėti pareiškimo, bet tada nepaleisti tokių frazių į viešumą“, – argumentavo politologė.

Visai kitokia situacija, anot R.Urbonaitės, yra dėl susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio.

„Šiek tiek stebiuosi, kodėl šiandien ryte, kai buvo galima „nuimti“ įtampą su M.Skuodžio atsistatydinimu, to atsistatydinimo nebuvo. Mes girdime, kad jis tam yra pasiruošęs. Tai visi ministrai yra ir turi būti pasiruošę bet kuriuo metu atsistatydinti – tai natūrali ministro būsena, nes niekada nežinai, kas nutiks“, – ministrų pareiškimais stebėjosi politologė.

Ž.Pavilionis „sukels dar daug problemų“

VDU profesorius įvertino ir Seimo Užsienio reikalų komiteto Žygimanto Pavilionio besitęsiančius ginčus su Prezidentūra ir G.Nausėdos patarėja Asta Skaisgiryte. Pasak L.Bielinio, Ž.Pavilionis konservatoriams jau tapo nemenka problema.

„Manau, kad konservatoriai daug seniau padarė klaidą, neįsižiūrėję į Ž.Pavilionį. Tiesą sakant, jis dar kartą parodė, kad yra neišlaikytas. Galų gale, jo pozicija labiau primena kaprizingo vaiko, nei rimto ir atsakingo politiko veiksmus. Manau, jis sukels daug problemų, jei ir toliau liks su konservatoriais. Iš esmės nesvarbu, su kokia politine partija – tai yra probleminis žmogus“, – aiškino L.Bielinis.

„Gal ir derėtų, bet abejoju, ar jis pasitrauks, nes tam reikalingas atsakingumas ir politinė valia“, – paklaustas, ar Ž.Pavilionis galėtų palikti partijos kolegas, svarstė politologas.

Vis tik VDU profesorius kol kas nesiėmė vertinti, ar konservatorius pastaruoju metu lydintys skandalai pareikalaus daugiau aukų.

„Situacija dar tik prasidėjo, ir mes tiesiog negalime aiškiai matyti tų krypčių ir įtampų. Ko gero, dar reikės šiek tiek palaukti“, – svarstė L.Bielinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.