Arvydas Lekavičius. Amerikiečiams baubai – nė motais

Ar gali būti taip, kad įmonė, kuri kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, nekelia jokios grėsmės pagrindinių mūsų šalies partnerių JAV nacionaliniam saugumui?

 Per praėjusius metus „Avia Solutions Group“ išgyveno du paradoksus. 
 Per praėjusius metus „Avia Solutions Group“ išgyveno du paradoksus. 
Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
 Per praėjusius metus „Avia Solutions Group“ išgyveno du paradoksus. <br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
 Per praėjusius metus „Avia Solutions Group“ išgyveno du paradoksus. <br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 6, 2022, 5:49 AM

Gali. Tokioje situacijoje yra atsidūrusi „Avia Solutions Group“, pasaulinė aviacijos verslo grupė, valdanti beveik 100 biurų ir gamybos stočių visame pasaulyje, vienijanti daugiau nei 7000 aukštos kvalifikacijos aviacijos specialistų, aptarnaujančių per 2000 klientų Europoje, Azijoje, Šiaurės Amerikoje, Australijoje.

Per praėjusius metus „Avia Solutions Group“ išgyveno du paradoksus. Kovo pabaigoje Lietuvos Vyriausybė dėl rizikos nacionaliniam saugumui uždraudė kompanijai atnaujinti Vilniaus oro uoste esantį lėktuvų techninės priežiūros angarą.

„Apie šios įmonės veiklą turime tam tikros informacijos, ji mums kelia rimtų abejonių dėl jos patikimumo ir veiklos, konkrečiai aš jų neįvardysiu, nes tai slapta informacija, bet visi sprendimų priėmėjai šią informaciją turi“, – paklaustas, kodėl „Avia Solutions Group“ veikla kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, mįslingai dėstė Valstybės saugumo departamento direktorius D.Jauniškis.

Bet Lietuvos saugumiečių kolegos iš JAV kažkodėl taip nemano. Jei amerikiečių žvalgybininkams „Avia Solutions Group“ reputacija atrodytų neaiški ir dėl to jai grėstų Vašingtono sankcijų kardas, baigiantis metams tikrai nebūtų įvykęs 300 mln. eurų vertės sandoris.

Tokią solidžią sumą verslininko G.Žiemelio valdoma bendrovė pritraukė būtent iš amerikiečių verslo – pasaulyje pripažintų JAV investicijų valdymo ir konsultavimo įmonių „Certares Management“ ir „Knighthead Capital Management“.

Kad tai reikšmingas amerikiečiams projektas, paliudijo ir 2021-ųjų pabaigoje Lietuvoje įvykęs vieno aukščiausių „Certares Management“ vadovų apsilankymas.

JAV įmonei Lietuvos Vyriausybės ir D.Jauniškio gąsdinimai „Avia Solutions Group“ baubu nepasirodė pagrįsti, kitaip investuotojai tikrai nebūtų rizikavę nei savo geru vardu, nei pinigais.

Taigi ar ta grėsmė Lietuvai visada yra tikra ar būna ir tariama? „Belaruskalij“ produkciją per Klaipėdą eksportuoja dešimtmečius, bet tik dabar staiga nutarta, kad tai kelia grėsmę mūsų nacionaliniam saugumui.

O jei kelia, kodėl tuo pat metu baltarusiškas trąšas į savo laivus krauna ir per Atlantą plukdo tie patys amerikiečiai?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.