Sparčiai plintant omikron atmainai, I. Šimonytės žinia: nuspręsta keisti pandemijos valdymo strategiją Laikinai stabdo ir galimybių paso galiojimą vaikams iki 16 metų

Sparčiai plintanti omikron atmaina reikalauja ir naujų pandemijos valdymo priemonių, teigia premjerė Ingrida Šimonytė. Pasak jos, nuo šiol bus stengiamasi atsekti tik naujai užsikrėtusių žmonių artimiausius kontaktus. Premjerė taip pat pranešė, kad kol kas sprendimas dėl galimybių paso vaikams iki 16 metų bus atidėtas.

Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
 I.Šimonytė<br> T.Bauro nuotr.
 I.Šimonytė<br> T.Bauro nuotr.
 I.Šimonytė<br> T.Bauro nuotr.
 I.Šimonytė<br> T.Bauro nuotr.
Koronavirusas<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas<br>V.Skaraičio nuotr.
Testavimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Testavimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 11, 2022, 10:55 AM, atnaujinta Jan 12, 2022, 7:50 AM

Omikron netrukus taps vyraujančia atmaina

„Nors sekoskaitos tyrimai dar tarsi to nerodo, reikia turėti omenyje, kad sekoskaitos tyrimai vėluoja, tai turime truputį vėluojantį vaizdą, ir jis jau sako, kad omikrono atmainos tarp nustatytų atvejų yra nemažai. Greičiausiai jei ne šią, tai kitą savaitę ši atmaina taps vyraujančia“, – tvirtino premjerė.

Pasak jos, akivaizdu, kad naujų atvejų skaičius auga gerokai sparčiau, nei bet kurios anksčiau buvusios atmainos.

„Deja, nelabai galime pasakyti, kad kurioje nors valstybėje, išskyrus gal Pietų Afrikos šalis, tas augimas yra pasiekęs savo piką ir pradėjęs leistis“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Komentuodama naujausią COVID-19 situaciją premjerė teigė, kad dėl didelio koronaviruso atvejų skaičiaus nuspręsta keisti pandemijos valdymo strategiją, stengiantis atsekti tik naujai užsikrėtusių žmonių artimiausius kontaktus.

„Vyriausybė pirmadienį sutarė, kad pandemijos valdymo strategiją dėl didelio atvejų skaičiaus vienu metu teks keisti iš esmės ir tai reiškia, jog Nacionalinis visuomenės sveikatos centras tikrai nesivaikys kontaktų, neužsiiminės kažkokiais istoriniais kasinėjimais, kas su kuo prasilenkė koridoriuje kokiu metu, o iš esmės koncentruosis į tuos žmones, kurių testai teigiami yra nustatyti dabar ir jų artimiausią aplinką“, – sakė premjerė.

Ji akcentavo, jog tikimybę užsikrėsti „turi praktiškai kiekvienas“.

„Šiandien turime maždaug tūkstantį atvejų milijonui gyventojų. Kiek tie atvejai gali augti, kol kas labai sunku pasakyti. Pagrindinis teiginys, kad užsikrėsti tikimybę turi praktiškai kiekvienas, ir yra labai svarbu, kad, pajutę menkiausius simptomus ar buvę artimame kontakte su žmogumi, kuriam patvirtintas kovidas, žmonės izoliuotųsi ir kreiptųsi dėl testo.

Būtų turbūt praktiška turėti kažkiek vadinamųjų greitųjų antigeno testų namuose, kad, esant kažkokiam nerimui, būtų galima pasitikrinti“, – sakė I.Šimonytė.

Premjerės teigimu, pagrindiniai ligoninių pacientai šiuo metu yra vyresnių nei 50 metų amžiaus grupių pacientai, dažnai sergantys gretutinėmis ligomis ir dažniausiai neskiepyti.

„Šiandien turbūt turime apie 70 proc. žmonių, kurie guli vadinamosiose paprastose lovose, kurie yra neskiepyti, reanimacijose tas santykis yra dar nepalankesnis – ten yra dar daugiau žmonių, kurie yra neskiepyti“, – pabrėžė I.Šimonytė.

Ji pridūrė, kad darbdaviai turėtų pasirūpinti ir tuo, jog kuo daugiau darbuotojų dirbtų nuotoliniu būdu ar būtų tinkamai reguliuojami žmonių srautai.

„Darbdaviams reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kokia yra dabar situacija, pandeminė dinamika ir įsivertinti, kad yra didelė tikimybė, jog nemaža dalis kolektyvo vienu metu gali užsikrėsti, todėl darbo perorganizavimai, tokie kaip nuotolinis darbas, kolektyvų nelaikymas vienoje uždaroje erdvėje, jei tai įmanoma, tuo būtų gerai pasirūpinti iš anksto“, – patarė Ministrė Pirmininkė.

Siunčia žinią ir dėl moksleivių

Premjerė patvirtino, kad kol kas bus stabdomas galimybių paso galiojimas vaikams iki 16 metų. I.Šimonytės teigimu, šį klausimą Vyriausybė svarstys trečiadienį.

„Manau, kad atidėsim kokioms penkioms savaitėms, kurių užtenka pilnai pasiskiepyti“, – teigė ji.

„Kadangi mes dėl viruso plėtros turėsime koncentruoti savo dėmesį į simptominius žmones ir tų žmonių artimiausius kontaktus, o mobilieji punktai ir visa testavimo infrastruktūra turi tiek pajėgumų, kiek turi, mes neturime atliekamos infrastruktūros ir papildomų pajėgumų tam, kad dar reguliariai testuotumėme vaikus, kurių tėvai nusprendė neskiepyti dėl savo kažkokių įsitikinimų.

Dabar reikalavimas taikyti galimybių pasą paaugliams vaikams iki 16 metų bus atidėtas, bus tikimasi, kad tėvai rūpinsis, kad jų vaikai sirgdami neitų į mokyklą“, – teigė ji.

Pasak I.Šimonytės, Vyriausybei šiuo metu labai svarbu išlaikyti atviras mokyklas, tad priimtas sprendimas vaikus savanoriškai testuoti ir sekmadieniais.

„Esant tokiai atvejų plėtrai kaip dabar, tai labai priklausys nuo tėvų atsakingumo. Vyriausybė priėmė sprendimą, kad kiekvieną penktadienį į namus bus išdalinami testai vaikams ir labai tikimės, kad tėveliai savo vaikus testuos, ar vaikai patys testuosis sekmadienio vakarą tam, kad sergantys vaikai ar galimai užsikrėtę vaikai nekeliautų į mokyklas, neužkrėstų savo bendraklasių ir vaikų nereikėtų izoliuoti“, – kalbėjo premjerė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.