Arūnas Karaliūnas. Vilniečiai ilgam įsimins, kas yra „keksas“

Graži Vilniaus ir Kauno draugystė švenčia kuklią 5 metų sukaktį. Abu miestai gyvuoja šimtmečius, tačiau tik 2017-ųjų pradžioje vienas nedidelis įvykis sukėlė tikrą santykių perversmą ir ilgai tvyrojusį įšalą pakeitė artėjantį pavasarį primenantis atšilimas.

 Kaunas sveikina Vilnių. <br> Nuotr. iš LR archyvo.
 Kaunas sveikina Vilnių. <br> Nuotr. iš LR archyvo.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 23, 2022, 7:00 AM

Sunku patikėti? Taip, draugiški santykiai abu didžiausius šalies miestus sieja tik penkerius metus, kai nebeliko pašaipų apie degalinę greitkelyje tarp Vilniaus ir Klaipėdos bei antrąją Portugalijos sostinę.

Būtent 2017-ųjų sausio 25 dieną Kauno valdžia pirmąkart sumanė vilniečius pasveikinti su miesto gimtadieniu, apie kurį didžioji dalis sostinės gyventojų net nebuvo girdėję.

Vilniečiai buvo kviečiami iš naujo atrasti pasikeitusį miestą, kauniečiai rengė ekskursijas, ruošė šventines vakarienes ir svetingai priėmė savo namuose. Netgi sukurtos unikaliai dekoruotos kojinės „Neišskiriama pora“, kad sostinės gyventojai visuomet jaustųsi viena koja esantys Kaune.

Šios akcijos rezultatai pranoko drąsiausius lūkesčius, o Vilniaus gyventojai įsitikino, kad tikrai Kaune galima gyventi. Negana to, šiame mieste galima gyventi patogiai ir privalumų nereikia ilgai ieškoti.

Šiais laikais net aršiausi Vilniaus gerbėjai šiek tiek susigėsta prisiminę, kaip nepagarbiai jie kalbėjo apie Kauną. O reikėjo tiek nedaug. Kad taip lengvai būtų galima išspręsti valstybių konfliktus Europoje ir už jos ribų!

Keistas sutapimas, tačiau būtent prieš penkerius metus Kaunui buvo suteikta teisė 2022-aisiais tapti Europos kultūros sostine.

Belieka tikėtis, kad įspūdingos apimties kultūrinė programa taip pat pranoks svečių lūkesčius, nes antrąkart šį šimtmetį tapti Europos kultūros sostine Kaunui turbūt nėra jokių galimybių.

Kaunas ir vėliau nuolat išradingai sveikino vilniečius su miesto gimtadieniu, o 2022-ieji – ne išimtis.

699-ąjį miesto gimtadienį pasitinkantys vilniečiai vėl sulauks išskirtinės dovanos iš Kauno. Tokia proga neįsivaizduojama be torto, tad šįkart kauniečiai simboliškai paruošė 699 saldžias staigmenas, o po vaišių pakvietė sostinės gyventojus į svečius – į šventinį priešvakarį jau šį savaitgalį.

Europos kultūros sostinės titulą oficialiai perimantis Kaunas sausio 21–23 d. didžiuoju atidarymo šou „Sukilimas“ ir plačia renginių programa skelbia visų metų kultūros maratono pradžią.

Gimtadienio proga sostinė ruošia įspūdingą šviesų festivalį, o Kaunas siūlo pradėti švęsti dar anksčiau ir sustiprinti šventinę nuotaiką vaišėmis vienoje Vilniaus kavinių.

Vilniečiai kviečiami pasigardžiuoti keksiukais – 699 skanėstai simbolizuoja šiųmetę sostinės gimtadienio sukaktį, o pats desertas – Kauną – Europos kultūros sostinę (KEKS).

Žodis „keksas“ Kaune išpopuliarėjo iškart po to, kai Kaunas iškovojo teisę vadintis šių metų Europos kultūros sostine. Pavadinimo santrauka ir žodžių žaismas tiesiog nepaliko jokios erdvės fantazijai.

Žodį „keksas“ galima išgirsti visur – Kauno savivaldybės koridoriuose, Laisvės alėjoje ir net prekybos centre.

O dar geriau įsiminti KEKS šventės pradžią vilniečiams turėtų padėti specialūs kelionės ir nakvynės šį savaitgalį Kaune pasiūlymai.

Jeigu svečiams viešnagė patiks, po metų jie galės tinkamai atsidėkoti ir tai bus neeilinė proga – 2023-iųjų sausį Vilnius minės 700 metų jubiliejų.

Tokia sukaktis – puiki proga priminti apie save ne tik draugiškai nusiteikusiam Kaunui, bet ir visam pasauliui. Iškepti keksiukų turbūt neužteks – reikės paruošti bent 700 tortų, o kauniečiams turėtų būti suteikta teisė pirmiesiems sėsti prie vaišių stalo.

Kito tokio garbingo jubiliejaus Vilniui ir jam prijaučiantiems žmonėms teks laukti ištisą šimtmetį, o per tiek metų bus pasikeitusios kelios kartos.

Kai po šimtmečio vilniečiai ir kauniečiai skaitys apie tai, kaip jų protėviai XXI amžiaus pradžioje kartu draugiškai šventė svarbiausias šventes, turbūt neliks užmiršti žmonės, kurie prisidėjo prie tokių santykių užgimimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.