Neapsikentęs reikalavimų paklusti ir vykdyti ultimatumus R. Juška išklojo, kas vyksta valdančiojoje koalicijoje 

Liberalų sąjūdžio frakcijai priklausantis Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto vadovas Ričardas Juška pripažįsta, kad neįsivaizduoja tolesnio darbo valdančioje koalicijoje, jei ir toliau teks aklai paklusti konservatoriams bei vykdyti jų ultimatumus.

Jonas Liesys (kairėje), Ričardas Juška (viduryje), Juozas Baublys (dešinėje).<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Liesys (kairėje), Ričardas Juška (viduryje), Juozas Baublys (dešinėje).<br>T.Bauro nuotr.
Seimo posėdis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo posėdis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė, Monika Ošmianskienė, Ieva Pakarklytė, Aušrinė Armonaitė, Morgana Danielė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė, Monika Ošmianskienė, Ieva Pakarklytė, Aušrinė Armonaitė, Morgana Danielė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė, Ingrida Šimonytė, Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aušrinė Armonaitė, Ingrida Šimonytė, Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Saulius Skvernelis, Jonas Varkalys.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Jonas Varkalys.<br>T.Bauro nuotr.
Raimundas Lopata, Arminas Lydeka, Jonas Varkalys, Ričardas Juška, Juozas Baublys<br>T.Bauro nuotr.
Raimundas Lopata, Arminas Lydeka, Jonas Varkalys, Ričardas Juška, Juozas Baublys<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Ričardas Juška<br>T.Bauro nuotr.
Ričardas Juška<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Gentvilas, Ričardas Juška<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Gentvilas, Ričardas Juška<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Jan 26, 2022, 7:52 PM, atnaujinta Jan 27, 2022, 1:28 PM

Tokią nuomonę „agroliberalu“ pravardžiuojamas politikas išreiškė po to, kai jo pavardė neoficialiai pradėta minėti tarp parlamentarų, kurie esą gali mestis prie Sauliaus Skvernelio vadovaujamos opozicinės frakcijos.

Kalbų apie galimą R.Juškos, taip pat – Jono Varkalio ir Juozo Baublio nudreifavimą į politinių priešininkų stovyklą vėl pasigirdo, kai paskutinę pratęstos Seimo rudens sesijos dieną valdantiesiems nepavyko įteisinti privalomo medikų skiepijimo.

Visi trys „agroliberalais“ vadinami Seimo nariai per šį balsavimą susilaikė.

Nors priimti įstatymo pataisas trūko ir daugiau balsų, valdančiųjų akys susmigo būtent į juos.

Konservatoriai valdančiosios koalicijos partneriams priekaištavo jau ne pirmą kartą balsuojant taip, lyg jie priklausytų opozicijai.

Bet R.Juška džiaugėsi, kad jo ranka per šį balsavimą nesusvyravo.

„Neįsivaizduoju, kaip turėjo jaustis balsavusieji už privalomą medikų skiepijimą, kai kitą dieną sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys nusprendė, kad į darbą galės eiti visi be simptomų COVID-19 sergantys medikai“, – svarstė R.Juška.

Nebenori vykdyti ultimatumų

Seimo komiteto vadovas portalui lrytas.lt kalbėjo jau daug metų esąs politikoje, bet neprisimena, kad nors viena koalicija būtų išsivertusi be koalicinės tarybos.

R.Juškos nuomone, ji būtina, norint išvengti nesusikalbėjimo koalicijos viduje: „Mūsų koalicija neturi nei tarybos, nei bendrų pasitarimų, kuriuose būtų sprendžiami vienokie ar kitokie nesutarimai, derinamos pozicijos dėl būsimų balsavimų.

Pas mus kalbama tik ultimatumų kalba, kai ateinama, kažkas atnešama ir koalicijos partneriams pasakoma, kad reikia balsuoti taip ir taip, nes kitaip pakenksime koalicijai.

Aš neįsivaizduoju tolesnio darbo valdančioje koalicijoje, jei ir toliau bus taikomi tokie metodai, kai mums reikia tik pakelti rankas. Aš su tuo nesutinku. Tai prieštarauja mano įsitikinimams“.

R.Juška taip pat mano, kad toks veikimas prieštarauja ne tik jo, bet ir Liberalų sąjūdžio vertybėms. „Aišku, mes ir toliau galime būti didžiausios konservatorių frakcijos filialu, bet turbūt dar galime bandyti kažkiek ginti ir savo vertybes bei partijos programą“, – svarstė liberalas.

Privalomam medikų skiepijimui nepritaręs Seimo komiteto vadovas įsitikinęs, kad taip jis gynė liberalų vertybes. „Privalomas skiepijimas, nepaliekant žmonėms pasirinkimo, prieštarauja mūsų principams. Aš esu įsitikinęs, kad tie trys kitaip balsavę vadinami „agroliberalai“ idėjiškai yra tvirtesni už likusius liberalus“, – neabejojo R.Juška.

Jaučiasi lyg kolaboruotų

Politikas taip pat mano, kad konservatorių ir kitų koalicijos partnerių nepasitenkinimo dažnai kitaip balsuojantys trys liberalai sulaukia todėl, kad jiems esą „neina išsukioti rankų“.

Paklaustas, ar nesijaučia blogai būdamas valdžioje ir nuolat jai oponuodamas, Seimo komiteto vadovas atviravo, kad buvimas dabartinėje koalicijoje jam esą prilygsta kolaboravimui. „Dėl to, kad tik kaip nors išliktume valdžioje, mes šiandien atsisakome savo vertybių, savo rinkimų programos. Iš mano pozicijų žiūrint, buvimas dabartinėje koalicijoje yra kolaboravimas“, – mano liberalas.

Nepaisant to, R.Juška tikina, kad iš Liberalų sąjūdžio frakcijos pats nesitrauks, nebent būtų išmestas. „Taip, Seimo salėje S.Skvernelis dažnai mus patraukia per dantį, ko mes čia vargstame? Bet tokių pajuokavimų rimtais nelaikau ir šimtu procentų niekur nesitrauksiu“, – patikino parlamentaras.

Partija „neria į krūmus“

Vis dėlto R.Juška mano, kad dabartinė situacija ilgai tęstis negalės.

Jis paminėjo frakcijoje vykusias diskusijas dėl jos prioritetų būsimoje Seimo pavasario sesijoje, kurios rodo, kad partija tolsta nuo įsipareigojimų savo rinkėjams.

Anot R.Juškos, jų liberalai įsižada, jog nesupykdytų konservatorių: „Aš pasiūliau, kad būtų labai patrauklu mažinti maisto kainas, kad žmonėms nereikėtų važiuoti ieškoti pigesnių prekių Lenkijoje.

Sakiau, kad tokia mūsų pozicija patrauktų žiniasklaidos dėmesį ir būtų palankiai įvertinta rinkėjų. Bet iš karto buvau apkaltintas populizmu, visi sukilo, kad biudžetui reikia pinigų.

Tada aš atsiverčiu mūsų partijos rinkimų programą, kurią patys esame parašę ir rinkėjams žadėjome įgyvendinti. Ir ką joje randu? Vienas iš pagrindinių jos punktų – 5 proc. PVM tarifas maisto produktams.

Taigi mes atsitraukiame nuo savo programos, neriame į krūmus, kad tik nesupyktų konservatoriai“.

Partnerius vadina „narkoliberalais“

Priekaištų R.Juška turėjo ne tik konservatoriams. Karčių žodžių Laisvės partijos atstovų „agroliberalu“ pakrikštytas politikas negailėjo ir pastariesiems.

Parlamentaras juos vadino „narkoliberalais“ ir atskleidė, kodėl nepalaikė Laisvės partijos pasiūlymo dekriminalizuoti nedidelius kiekius narkotikų.

Anot R.Juškos, jis esą būtų pakeitęs savo poziciją, jei Laisvės partijos atstovai būtų sutikę į projektą įrašyti nuostatą, kad nuo baudžiamosios atsakomybės būtų atleidžiami tik tie asmenys, kurie prisipažintų, kur įsigijo narkotikų.

Tačiau, pasak R.Juškos, tokia išlyga „laisviečiams“ esą netiko: „Aš esu liberalas, suprantu, kad jauni žmonės iškrečia kvailysčių, paslysta. Galėčiau balsuoti už tas kanapes, už mažo kiekio narkotikų turėjimą, bet nesuprantu, kodėl prie kanapių reikia pridėti kokainą ir visus kitus įmanomus narkotikus.

Man taip pat nesuprantama, kodėl turėtumėme globoti narkotikų didmenininkus. Juk aišku, kad sukdamas ratus per vieną vakarą į klubą gali nusinešti penkiolika tablečių. Sugautas su mažu kiekiu narkotikų galėsi lengvai išsisukti, kaip ir tas kažkur mašinoje laukiantis narkodileris, kuris ir toliau liks laisvėje“.

R.Juška aiškino į tai bandęs atkreipti ir koalicijos partnerių dėmesį, bet Laisvės partijos atstovai esą nesileido į kalbas. „Ar jie tarnauja narkodileriams? Kas galėtų paneigti? Nes man kyla klausimų, kodėl jie taip priešinosi mano siūlymui nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti tik tuos, kurie prisipažins. Juk prisipažinimas sušvelnina ir bausmes už kitus nusikaltimus“, – svarstė valdančiosios daugumos atstovas.

Blogiausia, anot Seimo nario, kad panašios diskusijos persikelia į Seimo salę. „Mes turėtumėme viską išsiaiškinti koalicijos taryboje, bet prieš metus nuskambėję siūlymai turėti tokią tarybą taip ir nepajudėjo iš vietos.

Konservatoriai tuomet mums atsakė, kad jiems neįdomu mūsų ir Laisvės partijos frakcijos rietenos. Bet dar nė viena Vyriausybė neišsivertė be koalicinės tarybos, kurioje būtų galima nuleisti garą“, – įsitikinęs antrai kadencijai į Seimą išrinktas buvęs Jurbarko meras.

Nevilioja, bet mielai priglaustų

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas S.Skvernelis neslepia, kad būtų patenkintas, jei valdančiosios koalicijos partnerių pašiepiamai „agroliberalais“ vadinami Seimo nariai prisijungtų prie jo vadovaujamos frakcijos.

Anot buvusio premjero, minėti parlamentarai mąsto racionaliai ir laikosi savo principų. „Jie tų principų niekada nekeitė – nei dabar, nei ankstesnę kadenciją. Kas čia bus pavasarį, dabar sunku pasakyti. Dabar nieko neviliojame, nekalbiname, tiesiog tie procesai vyksta natūraliai, bet kai savaitgalį bus įsteigta partija, postūmių gali būti įvairių“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje #NeSpaudai antradienį sakė S.Skvernelis.

Buvęs premjeras, be kita ko, priminė, kad R.Juška, J.Varkalys ir J.Baublys svarbiais momentais ne kartą palaikė ir jo vadovaujamą Vyriausybę. „Su jais mes turime gerą darbinį santykį. Jeigu tie žmonės jausis arba jaučiasi savo frakcijoje nekomfortiškai, patys priims sprendimus arba pasiliks frakcijoje, bet ir toliau balsuos taip, kaip jiems atrodo teisinga“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Kolegų nei uja, nei persekioja

Tuo metu Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas abejoja, kad minimi parlamentarai būtų pasiruošę trauktis iš frakcijos.

„Nemanau, kad S.Skvernelis kaip nors primityviai vilioja mūsiškius, nors gal jam ir norėtųsi pagausinti savo kuriamą partiją atstovais Seime. Be to, abejoju, ar jie patys būtų pasirengę kur nors eiti“, – dėstė liberalas.

Anot E.Gentvilo, išėjimas iš valdančiosios daugumos jiems reikštų išėjimą į opoziciją. „Bet opozicija šiandien nėra tokia, kad būtų pasirengusi formuoti naują valdančiąją daugumą. Tai toks jų išėjimas reikštų, kad jie susidegintų visokius galimus tiltus ar galimas politines naudas, kurių daugelis politikų, o ypač – vienmandatininkai, siekia“, – mano politikas.

E.Gentvilas priminė, kad kalbų apie galimą kai kurių minimų kolegų perėjimą į S.Skvernelio pusę jau buvo ir praėjusią kadenciją. „Bet jeigu jie iš opozicijos nenuėjo į tuometinę valdančiąją daugumą, kodėl dabar turėtų pereiti iš daugumos į opoziciją?“, – svarstė liberalas.

Jis pripažino, jog kai kuriais klausimais jo frakcijos kolegos labiau sutaria su opozicija. „Bet aš galiu užtikrinti, kad jie mūsų frakcijoje jaučiasi komfortiškai. Jie tikrai nėra ujami ar persekiojami. Man norisi, kad jie balsuotų su valdančiąja dauguma, bet ne visuomet tai gali užtikrinti esant tokiai trapiai situacijai. O tokia situacija dar bus pakankamai ilgai“, – mano E.Gentvilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.