Arūnas Dumalakas. Pinigų vis daugyn, o reikalai – prastyn

Vilniaus savivaldybės taryba trečiadienį palaimino biudžetą, kuris, kaip skelbiama, pirmą kartą istorijoje viršijo 1 mlrd. eurų.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-02-05 07:00

Iš tiesų milijardinis sostinės biudžetas yra buvęs, bet tik litais, ir tai nutiko 2010-aisiais.

Ir tada buvo sunkmetis, bet valdžia neslėpė, kad išlaidų ir pajamų planas mažesnis nei 2009 metais.

O ši valdžia, muilindama akis milijardais, net dangsto, kad šiųmetis biudžetas bus su didesniu nei 96 mln. eurų deficitu. Trumpai tariant, valdantieji planuoja ištaškyti daugiau, nei gauti pajamų.

Toks deficitas turbūt taip pat bus rekordinis pirmą kartą istorijoje, tačiau tai nutylima.

Kaip ir nekalbama apie tai, kad mažėja valstybės biudžeto dotacijos ir Europos Sąjungos finansinė parama. Ji sudarys 31 proc. visų pajamų, o 2021 metų biudžete siekė 38 proc.

Apskritai viešai svarstant biudžetą atrodė, kad jis labiau rūpi ne pozicijai, o opozicijai.

Dar neseniai savivaldybės tarybos posėdžių salėje dėl biudžeto kildavo mūšiai, o dabar šio svarbaus klausimo svarstymas pavirto nuotoliniu rankų kilnojimu.

Panašu, jog dabar pinigai būna išsidalinami iki viešo svarstymo, o tai, kad opozicija kritikuoja, niekam neįdomu. Kaip danguje, taip ir žemėje – juk panašiai klausimai svarstomi ir Seime.

Jau po pritarimo „Laisvės ir teisingumo“ frakcijos nariai D.Stomienė ir D.Radkevičius palygino, kiek vienai svarbiausių sričių – kultūrai skiria Vilnius ir kiti miestai.

Taigi Vilnius kultūrai atseikės 1,5 proc. biudžeto, ir tai yra net mažiau nei praėjusiais metais (1,6 proc.).

Tuo metu Ryga kultūrai skyrė 5,2 proc., o Talinas – net 5,5 proc. bendro biudžeto. Toli dairytis net nereikėtų: Šiauliai kultūrai iš biudžeto atrieks 3,4 proc.

„Liūdni metai kultūros sektoriui, kuris labai nukentėjo nuo pandemijos. Atsiliekame nuo didžiųjų Lietuvos miestų, o ką jau kalbėti apie Taliną ir Rygą ar kitas sostines“, – konstatavo D.Stomienė ir pridūrė, kad lėšos kultūrai padidėjo tik 1,1 mln. eurų, nors visas biudžetas išaugo 180 mln. eurų.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Ž.Šilgalis priminė skaudulį – pinigų taškymą: „Jei visokioms kilpinėms sankryžoms arba miesto jubiliejaus proga ženklui už 200 tūkst. eurų sukurti bus švaistoma, to padidėjimo vilniečiai nepajus arba pajus labai nežymiai.“

Anot jo, daugiau nei ketvirtadaliu milijono eurų didėjant biudžetui miestas turėtų blizgėti, tačiau kol kas matome ką kita, net sniego nuo šaligatvių nuvalyti tinkamai neišeina.

Kitas opozicijos atstovas, „Laisvės ir teisingumo“ frakcijos narys V.Sadauskas, įgėlė primindamas mero R.Šimašiaus frazę pristatant naują gatvių tvarkymo standartą, kad per gatves patiriame miestą.

Užklausus, kodėl kai kurie šaligatviai užversti sniegu, o kiti primena slidinėjimo trasas, mero atsakymas išvertė iš koto: kodėl jis turi dėl to aiškintis, jeigu kažkas apsiėmė sutvarkyti?

Tad kultūrai ir kasdieniams miesto poreikiams milijardiniame biudžete lėšas ir vėl teks grandyti, o sunkiai apčiuopiamam tvariam miesto augimui, efektyviam valdymui ir inovatyviems sprendimams pinigų bus nors vežimu vežk.

Taip net ir su dviejų milijardų eurų biudžetu braidysime po užsnigtas gatves.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?