Dėl kaukių pradinukams kreipiamasi į Konstitucinį Teismą

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) kaukių pradinukams byloje trečiadienį nusprendė kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Mokiniai su kaukėmis.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Mokiniai su kaukėmis.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Mokiniai su kaukėmis.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Mokiniai su kaukėmis.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Mokiniai su kaukėmis.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Mokiniai su kaukėmis.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-02-23 14:09

Į teismą su pareiškimu ištirti sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio sprendimą dėl kaukių mokiniams kreipėsi opozicijoje esančių Seimo narių grupė. Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas A. Dulkys ir ministerija šioje byloje yra atsakovai.

Pareiškėjai abejoja, kad įpareigojimas mokiniams dėvėti kaukes atitinka Konstitucijos nuostatą, jog žmogaus orumas yra neliečiamas, bei geriausius vaiko interesus.

Tuo metu atsakovų atstovai teigė, kad operacijų vadovo spendimas buvo teisėtas, sprendimas pradinukams dėvėti kaukes buvo priimtas atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją, nes kaukė padeda sumažinti viruso sklaidą, ji nepažeidžia žmogaus privataus gyvenimo, pareiškėjų skundas turi būti atmestas.

Į teismą dėl minėto sveikatos apsaugos ministro sprendimo kreipėsi opozicinių partijų ir frakcijų atstovai, tarp jų – „darbiečiai“ Aidas Gedvilas, Mindaugas Puidokas, valstiečiai Ligita Girskienė, Valius Ąžuolas ir Dainius Kepenis, demokratai Linas Kukuraitis, Zenonas Streikus ir kiti.

Privalomos kaukės mokyklose uždarose patalpose vyresniems mokiniams buvo įvestos lapkritį, o gruodį toks reikalavimas nustatytas ir pradinukams.

Ministerija teigė, kad kaukės vaikams buvo reikalingos, kad mokyklos nebūtų uždarytos ir mažiau gyventojų susirgtų, būtų guldomi į ligonines. Privalomos kaukės pradinukams buvo įvestos turint įgaliojimus ir neviršijant kompetencijos.

Lietuvoje per pandemiją nuo COVID-19 mirė trys vaikai – 1 metų kūdikis ir du paaugliai.

Sveikatos apsaugos ministras trečiadienį pranešė, kad šiuo metu vertinama galimybė mokyklose atsisakyti kaukių ir srautų valdymo, dėl to sprendimus ketinama priimti kitą savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.