Atsargos pulkininkas įvertino Kremliaus žinutę rusams: gali prasidėti brutalus valymas

Kremliaus desperaciją išduoda net tik visas tarptautinės humanitarinės teisės normas pažeidžiantys Rusijos karių veiksmai, bet ir šalies prezidento Vladimiro Putino raginimai „išvalyti“ Rusijos visuomenę, teigė atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis.

V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Unian.info nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Unian.info nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Unian.info nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Unian.info nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vaidotas Malinionis.<br>T.Bauro nuotr.
Vaidotas Malinionis.<br>T.Bauro nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2022-03-19 06:29, atnaujinta 2022-03-19 22:52

Apie įstrigusią Rusijos kariuomenę, Mariupolio svarbą Kremliui ir tai, ko šiuo metu labiausiai trūksta okupantų pajėgoms V.Malinionis kalbėjo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“.

Įspėjo dėl Rusijos visuomenės „išvalymo“

Ukrainoje jau dvidešimt tris dienas tęsiasi karas dėl šalies nepriklausomybės ir demokratijos išlikimo. Pasak Ukrainos ginkluotųjų pajėgų, penktadienio rytą Rusija paleido šešias raketas į Lvivo miestą.

Rusija subombardavo teatrą Mariupolio mieste, kur šimtai žmonių ieškojo priebėgos nuo karo veiksmų, nepaisant to, jog ant šaligatvio abiejose pastato pusėse didelėmis raidėmis buvo užrašyta „DETI“ (rus. „Vaikai“).

Atsargos pulkininko V.Malinionio teigimu, tokie Rusijos kariuomenės veiksmai išduoda jų desperaciją, mat karas Ukrainoje nesiklosto pagal Kremliaus planą.

„Desperacija matoma visais lygiais. Jei jų sausumos pajėgų operacijos būtų sėkmingos ir jiems būtų lengviau užiminėti Ukrainos miestus, nuimti valdžią, jiems tikrai nereikėtų naudoti tokių drastiškų priemonių.

Jie tikrai nebūtų naudoję nekonvencinių priemonių ir nebūtų darę karo nusikaltimų – tai yra desperacijos išraiška“, – įvertino V.Malinionis.

Jo teigimu, Rusijos desperaciją išduoda ne tik atakos prieš civilius, bet ir Kremliaus transliuojamos žinutės.

Kremlius ketvirtadienį pareiškė, kad puolimas Ukrainoje atskleis Rusijoje gyvenančius „išdavikus“ ir taip atkartojo ankstesnį prezidento V.Putino raginimą „išvalyti“ Rusijos visuomenę.

„Tokiose situacijose daug žmonių pasirodo esantys išdavikai, – sakė V.Putino atstovas žiniasklaidai Dmitrijus Peskovas. – Jie savaime dingsta iš mūsų gyvenimo. Kai kurie palieka savo postus, kai kurie išvyksta iš šalies. Taip vyksta apsivalymas“.

„Matome, kas dabar vyksta Rusijoje – vakar atėjo žinutė, kad V.Putinas nori susidoroti su išdavikais, kurie kalba apie karą. Tai iš esmės yra pavojaus signalas tam tikriems Rusijos piliečiams, kad gali prasidėti kažkoks labai brutalus valymas. Mums irgi reikia žiūrėti, kad tie piliečiai, kuriems toks pavojus iškilo, galėtų saugiai pasitraukti iš tos pavojaus zonos“, – kalbėjo atsargos pulkininkas.

V.Malinionis neatmeta, kad tokie V.Putino pareiškimai išduoda susiskaldymą ir valdžios viršūnėse – anot jo, jeigu karas Ukrainoje būtų vykęs pagal Kremliaus scenarijų ir šalies valdžia būtų buvusi pakeista per dvi-tris dienas, dabar V.Putinui nereikėtų kalbėti apie jokius valymus.

„Greičiausiai jau yra koks nors tektoninis lūžis ir pačioje Maskvoje, Kremliuje. Turbūt yra jėgų, kurios nori stabdyti visą šitą nesąmonę, juo labiau, kad ir ekonominės sankcijos sudavė didelį smūgį Rusijai, o ateityje jai bus dar blogiau. Faktas, kad didelių trinčių yra ir Rusijos viduje – galbūt „išdavikų valymas“ susijęs su įvykusiais tektoniniais lūžiais“, – svarstė jis.

Trūksta trijų dalykų

Geriausiai Rusijos kariuomenės desperaciją iliustruoja, anot V.Malinionio, žiauriausiai pastarosiomis dienomis atakuojamas Mariupolis. V.Malinionio teigimu, Rusijai Mariupolio užėmimas svarbus dėl dviejų pagrindinių priežasčių – kaip strateginis taškas ir kaip karių motyvacijos pakėlimas.

„Tai yra svarbus uostas. Jei Rusija šią teritoriją kontroliuotų, turėtų neblogą tašką, per kurį galėtų rengti tolesnius veiksmus. Kitas dalykas – jie, matyt, ten mato galimybę išvystyti sėkmę: nors jie Mariupolį apsupo, bet jo užimti nepajėgia.

Rusijai dabar labai svarbi kažkokia didesnė pergalė, nes jų karių motyvacija yra labai žema, jų žūsta labai daug. O moralė dėl to ir prasta, kad jie negali parodyti kažkokių didelių pergalių“, – įvertino V.Malinionis.

Atsargos pulkininkas pastebėjo, kad Rusijos kariuomenė šiuo metu yra įstrigusi, galimai dabar bando sugeneruoti karių rezervus iš Rusijos gilumos.

„Jie kviečia kovotojus iš Sirijos, iš Čečėnijos, kitų kraštų. Galbūt bandys daryti prasiveržimus ten, kur jiems atrodo, kad galima išvystyti sėkmę.

Bet jau kelias dienas jie nepadaro jokio ženklaus progreso, net atvirkščiai – kai kuriose vietose Ukrainos pajėgos geba sėkmingai kontratakuoti“, – pabrėžė jis.

Vis dėlto, išlieka klausimų, kiek papildomi kariai iš Sirijos ir Čečėnijos turės įtakos tolesnei Rusijos kariuomenės sėkmei Ukrainoje.

„Kažkiek gali, bet Rusijai dabar trūksta trijų dalykų: laiko, žmogiškųjų ir techninių resursų, įskaitant amunicijos ir maisto. Gavau informaciją, kad jie net iš Tolimųjų Rytų, prie Japonijos krantų plukdo kelis laivus su kažkokia pagalba – tai įsivaizduokite, kiek laiko užtruks, kol jie kažką atgabens, po to dar laukia integravimas į mūšį.

Kol jie gabens paramą, tarkime, Mariupolio krypties atakos sutvirtinimui, to gali nebeužtekti, nes matome, kad ukrainiečiai jau geba kontratakuoti, jie perėmė iniciatyvą“, – pastebėjo V.Malinionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.