Konservatorių stovykloje – pykčio ir šantažo žiežirbos: M. Majausko provokacijos supykdė ir I. Šimonytę

Valdančiųjų konservatorių stovykloje buvo ištrauktas rimbas – šios partijos atstovams Seime uždrausta be Vyriausybės žinios teikti bet kokius naujus siūlymus, susijusius su biudžetu.

Konservatorių stovykloje kalbama, kad Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas M.Majauskas anksčiau mėgino visiems įtikti, o dabar ėmė drumsti vandenį siekdamas išprovokuoti premjerės I.Šimonytės vadovaujamą Vyriausybę.<br>V.Skaraičio nuotr.
Konservatorių stovykloje kalbama, kad Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas M.Majauskas anksčiau mėgino visiems įtikti, o dabar ėmė drumsti vandenį siekdamas išprovokuoti premjerės I.Šimonytės vadovaujamą Vyriausybę.<br>V.Skaraičio nuotr.
Konservatorių lyderis G.Landsbergis santūriai komentavo Seimo frakcijos narių drausminimą.<br>T.Bauro nuotr.
Konservatorių lyderis G.Landsbergis santūriai komentavo Seimo frakcijos narių drausminimą.<br>T.Bauro nuotr.
Spėjama, kad M.Majauskas užsimojo bet kokia kaina gauti geidžiamą postą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Spėjama, kad M.Majauskas užsimojo bet kokia kaina gauti geidžiamą postą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kai kurie konservatoriai spėja, kad M.Majauską gali ištikti Ž.Pavilionio (nuotr.) likimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kai kurie konservatoriai spėja, kad M.Majauską gali ištikti Ž.Pavilionio (nuotr.) likimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 19, 2022, 6:10 AM, atnaujinta Apr 19, 2022, 1:29 PM

Drausminamųjų priemonių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumas griebėsi dar prieš Vyriausybei teikiant Seimui svarstyti patikslintą šių metų valstybės biudžeto projektą.

Nors biudžeto svarstymus paprastai visuomet lydi aistros ir parlamentarams nuolat kyla pagundų įsiteikti rinkėjams, tokio atvejo, kad partija priimtų raštišką draudimą, neprisimena net jos senbuviai.

Ne vienas politikas atkreipė dėmesį, kad TS-LKD prezidiumas pastaruoju metu posėdžiaudavo itin retai. Prieš Velykas sušauktas konservatorių vadovybės posėdis buvo išskirtinis ir dėl to, kad po ilgos pertraukos tartasi ne nuotoliniu būdu, o gyvai.

Kas tokio atsitiko valdančiosios partijos gretose, kad likus savaitei iki Kristaus prisikėlimo šventės jos viršūnės suskubo nukryžiuoti kai kuriuos bendražygius? Kas jie tokie ir ar prisikels?

Žvilgsniai smigo į vieną

Šaltinių teigimu, partijos vadovybė garsiai neįvardijo konkrečių valdančiosios daugumos atstovų, kurių traukiamos iniciatyvos vis labiau ima erzinti Vyriausybę ir jos vadovę Ingridą Šimonytę.

Bet „Lietuvos ryto“ kalbinti konservatoriai pripažino, kad visi ir taip nesunkiai suprato, kam skirtas grėsmingas partijos prezidiumo pagrūmojimas.

Taip esą siekiama sutramdyti Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką Mykolą Majauską, kuris pastaruoju metu su įvairiais nederintais pasiūlymais vis dažniau išnirdavo skersai kelio Vyriausybei.

Seimo komiteto vadovas kolegas esą nustebino, kai aplenkdamas Vyriausybę ėmė žerti siūlymus mažinti pridėtinės vertės mokestį ar didinti NPD.

Tiesa, anot konservatorių, griežtas partijos vadovybės perspėjimas M.Majausko nesustabdė.

Priešingai, net ir po to jis viešai paskelbė naujų iniciatyvų, kurios, regis, tapo naujiena ir I.Šimonytei, ir finansų ministrei Gintarei Skaistei.

Antai praėjusią savaitę M.Majauskas vėl sukėlė nemenką Vyriausybės atstovų pyktį viešais pasvarstymais, kad mokestinių pakeitimų reikėtų imtis nelaukiant karo Ukrainoje pabaigos.

Bangos – dėl posto

Konservatorių vadovybė įtaria, kad M.Majauskas priešgyniauja ne šiaip sau. Politikas esą tokiu būdu desperatiškai bando išsirūpinti solidžiai apmokamą postą užsienyje.

Kaip „Lietuvos rytas“ rašė jau anksčiau, M.Majauskas yra neoficialiai minimas tarp pretendentų pakeisti dabartinį Lietuvos atstovą Europos audito rūmuose Rimantą Šadžių.

Šio socialdemokrato kadencija baigiasi gegužę, bet dėl įtemptų Vyriausybės ir Prezidentūros santykių R.Šadžiaus įpėdinio paieška yra atsidūrusi aklavietėje.

Neoficialiomis žiniomis, M.Majauskas esą buvo užsitikrinęs prezidento Gitano Nausėdos paramą ir buvo ramus, kad geidžiama kėdė jam jau ranka pasiekiama.

Bet I.Šimonytė į šias pareigas pasiūlė ne jį, o kito konservatoriams artimo žmogaus, buvusio Konstitucinio teismo pirmininko Dainiaus Žalimo kandidatūrą.

Toks premjerės pasirinkimas ne vienam sukėlė nuostabą, nes buvo aišku, kad G.Nausėda nepritars D.Žalimo kandidatūrai.

Spėjama, kad premjerę galėjo supykdyti tai, jog M.Majauskas dėl savo kandidatavimo su prezidentu tarėsi apeidamas Vyriausybę.

Kai kurie konservatoriai mįslingai užsiminė, kad partijos vadovybės pasitikėjimą M.Majauskas esą prarado jau anksčiau.

Šiaip ar kitaip, dar viena premjerės ir prezidento kaktomuša jau skaldo valdančiąją partiją ir didina riziką prakiurdyti šalies biudžetą.

Ar pasirinks ramybę?

Įstrigus kandidato į Audito rūmus derinimui Vyriausybė prieš kelias savaites apsisprendė D.Žalimą siūlyti ir į Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto narius.

Šiai procedūrai prezidento pritarimo nereikia, bet nežinia, ar mūsų šalyje žinomas teisininkas įveiks atranką, mat į šią poziciją pretenduoja ir kitos valstybės.

Tačiau M.Majauskui vėl atsirado viltis išvykti į Liuksemburgą, kur įsikūrę Audito rūmai. Konservatoriai pastebėjo, kad rankų esą nenuleidžiantis Seimo komiteto vadovas kardinaliai pakeitė buvusią taktiką.

„M.Majauskas anksčiau mėgino visiems įtikti, o dabar tyčia ėmė drumsti vandenį tikėdamasis išprovokuoti Vyriausybę.

Panašu, jog jis mano, kad Vyriausybei dėl šventos ramybės gali kilti noras jo atsikratyti“, – svarstė vienas „Lietuvos ryto“ kalbintų konservatorių.

Beje, dešiniųjų stovykloje kilęs bruzdesys jau matomas ir už jos ribų.

Antai praėjusią savaitę vykusiame Seimo posėdyje buvęs premjeras Saulius Skvernelis konservatoriams pusiau juokais pasiūlė išeitį, kuri esą padėtų išspręsti kai kurias jų bėdas: „Aš norėčiau pasiūlyti pritarti M.Majausko kandidatūrai į Audito rūmus ir tada nebus problemų. Mykolas nekels problemų.“

Būtų blogas pavyzdys

Konservatoriai skirtingai vertina M.Majausko mėginimus alkūnėmis skintis kelią dėl eurokomisaro postui prilygstančio paskyrimo.

Vieni TS-LKD atstovai Seimo komiteto vadovo elgesį pavadino džiazavimu, kiti prilygino šantažui. Bet kokiu atveju M.Majausko elgesys jau akivaizdžiai erzina partijos vadovybę.

Vienas įtakingas konservatorius „Lietuvos rytui“ tvirtino, jog M.Majauskui yra aiškiai pasakyta, kad netinkamas elgesys bus atitinkamai įvertintas, nes tai, ką jis daro, labai nekonstruktyvu.

Anot pašnekovo, Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas savo bandymais provokuoti Vyriausybę padarė lemtingą klaidą: „Jei Vyriausybė pasiduos jo spaudimui, kiti stovintys eilėje gali klaidingai suprasti, kad toks elgesys yra ne tik toleruojamas, bet netgi apdovanojamas.

Tokie metodai, kai vos ne jėga mėginama išlupti postą, gali turėti priešingą efektą.“

Neatmetama, kad džiazuojantį M.Majauską gali ištikti Žygimanto Pavilionio likimas, kai šiam dėl konflikto su partijos lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu teko trauktis iš Seimo Užsienio reikalų komiteto posto.

Kita vertus, konservatoriai pripažįsta, kad esant trapiai daugumai pernelyg rizikinga perlenkti lazdą. Mat valdantieji neturi ypač didelio pasirinkimo, kas galėtų pakeisti M.Majauską Biudžeto ir finansų komiteto vadovo kėdėje.

Galbūt ir todėl konservatorių vadovybė prieštarauja pastarojo norui trauktis iš Seimo dar net neįpusėjus kadencijai.

Dalis konservatorių vis dėlto ragino I.Šimonytę kuo skubiau užbaigti partiją skaldančias kandidato į Europos audito rūmus paieškas ir taip sumažinti kilusią įtampą.

Disciplina – dėl karo?

Tuo metu TS-LKD vadovybė stengiasi nesureikšminti draudimo teikti pasiūlymų biudžetui.

Antai partijos vicepirmininkas ir premjerės patarėjas Jonas Survila tvirtino, kad prezidiumo sprendimas – įprasta praktika prieš priimant biudžetą.

„Iš esmės analogišką sprendimą partijos prezidiumas buvo priėmęs ir pernai spalį, taip pat praėjusių metų vasarą, kai buvo tikslinamas biudžetas.

Pastaraisiais metais tokių rekomendacijų, kai Seime svarstomi svarbūs politiniai klausimai, buvo gal septynios“, – „Lietuvos rytui“ sakė TS-LKD vicepirmininkas.

J.Survila taip pat neigė, kad prezidiumo rekomendacija yra taikoma konkrečiai M.Majauskui: „Ji yra universali ir galioja visiems frakcijos nariams, neišskiriant nė vieno.

Dėl Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą ir tuo sukelto didelio ekonominio neapibrėžtumo ypač svarbu ne tik priimti siūlomas išaugusios infliacijos padarinius amortizuojančias priemones, bet ir užtikrinti valstybės finansų tvarumą, atsispirti fiskalinio populizmo pavojams.“

J.Survila bandė būti itin diplomatiškas ir paklaustas, ar Vyriausybę erzinančiais siūlymais Seimo komiteto vadovas neprovokuoja pakeisti jos apsisprendimo dėl kandidato į Audito rūmus.

„Nesinorėtų tikėti šia versija, nes komiteto vadovas iki šiol pasižymėjo profesionalumu, fiskaliniu nuoseklumu ir politine išmintimi.

Sunku būtų patikėti, kad M.Majausko laikyseną valstybės finansus liečiančiais klausimais lemtų asmeniniai interesai ar kad jis imtųsi kitokių savidestrukcinių veiksmų.

M.Majauskas pernelyg išmintingas ir perspektyvus politikas, kad rinktųsi tokį kelią“, – dėstė J.Survila.

Vienas santūrus, kitas tyli

Konservatorių lyderis G.Landsbergis dar santūriau komentavo situaciją, kodėl partijos vadovybė staiga nusprendė imtis muštro prieš Seimo frakcijos narius.

Politikas „Lietuvos rytui“ teigė, jog tai tradicinis priminimas, kad disciplina prieš biudžeto priėmimą privaloma: „Gerbiame ir sveikiname visas kolegų iniciatyvas, bet jos privalo būti suderintos su Vyriausybe, nes būtent ji atsako už bendrą biudžeto vaizdą.“

Bet ką apie TS-LKD prezidiumo priimtą sprendimą ir jį lydinčias versijas mano pats M.Majauskas – nežinia. Politikas prieš šventes neatsiliepė telefonu ir nesureagavo į raštu jam pateiktus klausimus.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas anksčiau taip pat nekomentavo kalbų apie kandidatavimą į Audito rūmus, kuriam, beje, ypač žadėjo priešintis europarlamentaras Stasys Jakeliūnas.

Jeigu bus pateikta M.Majausko kandidatūra, Europos Parlamento nariams jis grasino priminti galimo seksualinio priekabiavimo skandalą, dėl kurio konservatorius prieš keletą metų buvo priverstas stabdyti narystę partijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.