Karybos ekspertas įvertino Rusijos puolimą Ukrainos rytuose: jaučiamas didelis Kremliaus spaudimas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pranešė, jog Rusija pradėjo plataus masto puolimą rytiniame šalies regione Donbase. Apie prasidėjusį mūšį Ukrainos rytuose ir karinių veiksmų eigą „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ kalbėjo atsargos pulkininkas, karo analitikas Vaidotas Malinionis.

Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vaidotas Malinionis.<br>D.Umbraso nuotr.
Vaidotas Malinionis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 20, 2022, 6:14 PM

Pastebimas spaudimas iš Kremliaus

V.Zelenskis tvirtino, kad dabartiniam puolimui Rusijos pajėgos ruošėsi gan ilgai. V.Malinionis tokį pasiruošimą aiškino patiriamu dideliu spaudimu pasiekti kokią nors pergalę.

„Ruoštis reikėjo todėl, kad, norint laimėti karą ar kažkokį lemiamą mūšį, reikia sutelkti kritinę masę karinių pajėgų, jog galėtum pasiekti savo tikslus. Mes žinome, kad iš Kijevo srities buvo permestos pajėgos į Donbaso sritį, taip pat rezervai pasitelkti didesni iš Rusijos teritorijos, tas laikas buvo naudojamas, kad kritinė masė, reikalinga pergalei, būtų sutelkta. (...)

Yra didelis spaudimas iš Kremliaus. Jie nori turėti gegužės 9 dienai kažkokį rezultatą, panašų į pergalę, ir taip pat artėja ortodoksų Velykos, kur irgi gali būti didelis noras parodyti geresnį rezultatą. Dėl to dabar jie, matyt, pradėjo savo aktyvią fazę“, – aiškino karo analitikas.

Jis sakė, kad dar anksti spėlioti, ar Rusijos pajėgoms pavyks pasiekti norimą pergalę, tačiau reikia turėti omenyje, jog iš klaidų taip pat bus pasimokoma.

„Faktas tas, kad rusų pajėgos kažko išmoko ir galbūt tokių klaidų nebedarys, kaip anksčiau darydavo, jog įveda dideles pajėgas į kažkokią zoną, baigiasi logistika ir tada ukrainiečių pajėgos juos daužo iš visų pusių. Dabar jie greičiausiai išmoko taktinių dalykų. Karių moralė, manyčiau, nepagerėjo, o gal dar ir pablogėjo, o logistika greičiausiai irgi nepasitaisė. (...)

Kokia bus būtent šio karo etapo pabaiga, sunku dabar prognozuoti, bet neužmirškime, kad ir ukrainiečiai yra pavargę, jau tikrai ne šviežios pajėgos. Bet gera žinia ta, kad jie nuolat gavo iš Vakarų paramą“, – sakė V.Malinionis.

Nors rusų pajėgos ir mobilizavo savo kariuomenę, V.Malinionis sako, kad tos pajėgų sudėčiai ukrainiečiai jau rado pašiepiantį pavadinimą.

„Iš turimos informacijos, jie mobilizavo rezervistus, jie taip pat naudoja tą „Vagner“ grupuotę, t.y. yra sudėtos, surinktos iš įvairių įmanomų šaltinių pajėgos, papildančios tas pajėgas, kurios jau buvo smarkiai aplaužytos, apgriautos karo pradžioje.

Patys ukrainiečiai tą jų pajėgumą vadina „solianka“, o solianka yra sriuba, surinkta iš įvairiausių produktų. Tai tas rusų pajėgumas ir yra toks mišinys, kuris neturėtų būti ypatingai pajėgus, bet neužmirškime, kad jie turi didelį (kareivių) kiekį“, – pabrėžė atsargos pulkininkas.

Jis taip pat teigė, kad, dabartiniais ukrainiečių duomenimis, rusų pajėgas sudaro apie 50–60 tūkst. karių.

Mūšis gali tapti lemiamu

Kurį laiką viešojoje erdvėje nesiskelbęs Rusijos gynybos ministras Sergėjus Šoigu pareiškė, kad sėkmingai yra vykdoma Donecko ir Luhansko „išlaisvinimo“ operacija. Vis dėlto V.Malinionis sakė, kad tokias išvadas daryti dar per anksti.

„Kol kas kažkokių didelių mūšių nesimato operaciniame lygmenyje, kad būtų prasiveržimai po 50–100 kilometrų į priekį ir atgal, vyksta mažesni pasistumdymai. Kai kuriose vietose ukrainiečiai labai sėkmingai atremia ir kontratakuoja taktiniame lygmenyje, kai kur truputį sekasi rusams, bet tai kol kas vyksta labai taktiniame lygmenyje“, – sakė jis.

Jau kuris laikas yra kalbama, kad stipriai atakuojamas Mariupolis greitai gali nebeatsilaikyti. Atsargos pulkininkas atkreipė dėmesį, kad, praradus Mariupolį, pajėgos atsilaisvintų Rusijos naudai ir jie galėtų būti įdarbinti puolimo kryptyse prieš Ukrainos kariuomenę.

Paklaustas, ar panašaus scenarijaus gali būti tikimasi ir Donbase, V.Malinionis sakė, kad šis mūšis gali tapti lemiamu.

„Mes matome, kad vyksta intensyvūs apšaudymai, o prieš puolimą, ataką, tai yra natūralu (...). Kokią jie dabar taktiką naudos – žiūrėsime. Viskas priklausys nuo to, kaip sėkmingai jiems pavyks išstumti ukrainiečių pajėgas. Jeigu jiems nepavyks, jie bandys tai kompensuoti taip, kaip anksčiau – netiesiogine ugnimi, t.y. raketos, aviacija ir tolimoji artilerija.

Dabar yra sudėtingas ir pakankamai lemiamas, kritinis momentas. Gali būti, kad mes artėjame prie kažkokio lemiamo mūšio, kuris gali nulemti viso karo eigą“, – kalbėjo karo ekspertas.

Jis pridūrė, kad didelę reikšmę šiame mūšyje turės ir suteikta Vakarų parama Ukrainos kariuomenei, o išvengus logistinių nuostolių, galimos ir sėkmingos kontratakos.

„Aišku, kad nuo vasario 24 dienos tiekimas iš Vakarų įgavo pagreitį ir dabar tai tapo nuolatinis dalykas ir procesas. Aš manau, kad Ukrainos kariuomenė, bent jau minimaliai, turi tam tikrą logistinį pranašumą. Mes žinome, kad netgi jų tankų parkas padidėjo po pirmojo etapo, kadangi jie perėmė nemažą kiekį rusiškų tankų ir kitos technikos.

Manyčiau, kad Ukrainos kariuomenės tankų parkas, mechanizuotas parkas galėtų būti efektyvus, žiūrėsime, kaip jiems pavyks jį išsaugoti per artilerijos ir aviacijos bombardavimus.

Jeigu jiems logistinių, ypatingai kertinių centrų nepažeis, tai jie galbūt visai sėkmingai galės vystyti savo kontratakas“, – dėstė V.Malinionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.