Karo ekspertas papasakojo apie rusų karinių pajėgų būklę ir kokia Moldovos užpuolimo tikimybė

Jau beveik 70 dienų tęsiasi Rusijos sukeltas karas Ukrainoje. Per savaitgalį paaiškėjo, kad į Kijevą grįžta vis daugiau diplomatinių atstovybių, buvo išlaisvinta dalis civilių iš „Azovstal“ gamyklos, aidėjo šūviai Odesos oro uoste. Apie karo aktualijas „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ kalbėjo karo analitikas Egidijus Papečkys.

Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Azovstal“ gamykla<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Azovstal“ gamykla<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 5:15 PM, atnaujinta Jan 18, 2023, 4:34 PM

Savaitgalį apie 100 ukrainiečių buvo išvaduoti iš „Azovstal“ gamyklos, esančios Mariupolyje. Vis dėlto, nepaisant evakuacijų, gamykla ir toliau bombarduojama, o Egidijus Papečkys aiškino, kad visiškai apginti Mariupolio ukrainiečiai dar nepajėgia.

„Miestas yra blokuotas, pakankamai atitolę ir Ukrainos pajėgos nuo Mariupolio. Yra didelis atstumas tarp ukrainiečių pagrindinių pajėgų ir blokuoto Mariupolio. Šiuo metu Ukraina neturi tokių karinių pajėgų, kad galėtų smūgiu prasimušti iki Mariupolio ir išvaduoti jo gynėjus ir ten esančius civilius gyventojus“, – aiškino jis.

Nors ukrainiečių pajėgos ir nėra pakankamos atkovoti Mariupolį, britų žvalgyba pranešė, kad net ketvirtadalis Rusijos pajėgų, dislokuotų Ukrainoje, šiuo metu yra netinkamos kovai. Karo analitikas pritarė, kad Rusijos resursai senka, todėl stipresnį prasiveržimą surengti jiems būtų sunku.

„Karybos istorijoje mes jau turėjome ne vieną tokį atvejį, kai labai intensyviai vykę mūšiai kaip ir sustoja. Nei viena pusė nepajėgia įgauti tam reikalingo pranašumo ir tiesiog fronto liniją po truputėlį stumdo, bando pasiekti kažkokių taktinių laimėjimų, tačiau realiai nieko padaryti negali.

Matome, kad šiandien Rusijos pajėgos iš tiesų yra išsekintos. Surinkti pakankamai rezervų ir pastiprinimų tam, kad būtų galima išvystyti puolimą, apsupti ukrainiečius, prasiveržti giliau – tokių pajėgų Rusija neturi. Šiandien dienai Rusijai teliko apšaudyti artilerija ir salvinėmis raketinėmis sistemomis, t. y. keliasdešimt kilometrų nuo fronto linijos, o visa kita bando pasiekti raketomis, (...) o jos vieną dieną baigsis karui tęsiantis tokiais tempais.

30 metų Rusija apsimetė, kad gamina raketas, kad kažką daro, o pinigai buvo išvogiami, prirašinėjami skaičiai. Matome, kad tenka naudoti netgi tas sovietines atsargas, kurios buvo sukauptos sovietų gyvavimo laikotarpiu“, – kalbėjo E.Papečkys.

Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys sakė, kad situacija Ukrainoje yra stabiliai bloga, vyksta frontinis karas, kai teritorijos tai užgrobiamos, tai susigrąžinamos, o tai yra blogai, nes karas gali užsitęsti. Nors ginkluotė iš Vakarų yra tiekiama ir šį procesą planuojama tęsti, proveržio iš Ukrainos pusės dar nesimato.

E.Papečkys tokią situaciją aiškino tuo, kad suteikta ginkluotė fronto dar nepasiekė, o ir naujiems kariniams daliniams trūksta reikiamos patirties.

„Mums atrodo, kad šie ginklai jau atsidūrė Ukrainos fronte, bet taip tikrai nėra. Ginklai, karinė technika, jie kiekvieną dieną senka, juos reikia papildyti. Todėl šitas tiekimas sustoti negali, jis turi pasiekti pagrindines pajėgas fronte.

Kitas dalykas, kad formuojami nauji daliniai neturi patyrimo, jiems nepavyksta sutelkti tokio kumščio, kuriuo galėtų netikėtai suduoti Rusijai. Nors Rusijos aviacija veikia itin neefektyviai, bet vis dėlto ji veikia ir ukrainiečiams sunkoka judėti, sunkoka daryti kažkokius manevrus, kai ore Rusijos karo lėktuvai beveik nebaudžiamai skraido“, – dėstė E.Papečkys.

Į Kijevą po truputį pradeda grįžti užsienio diplomatai. Danija, Ispanija jau atidarė savo ambasadas Ukrainos sostinėje, tą žada padaryti ir Nyderlandai bei kai kurios kitos šalys. Karo analitikas sakė, kad tokie veiksmai gali tik dar labiau surišti rankas Rusijos pajėgoms.

„Reikia suprasti, kad tada, kai grįžta visos ambasados, tai yra labai stipri žinutė rusams ir Rusija negali taip intensyviai šaudyti Kijevo, kuriame yra tiek daug užsienio valstybių diplomatų, nes gali atsitikti skaudi nelaimė, kuri dar labiau pablogintų Rusijos vardą tarptautinės bendrijos akyse“, – teigė ekspertas.

Taip pat garsėja kalbos ir apie tai, kad Ukrainos pašonėje esanti Moldova taip pat gali būti užpulta. Vis dėlto, nors tokie veiksmai galimai ir yra Rusijos plano dalis, E.Papečkys į tokį scenarijų linkęs žiūrėti skeptiškai.

„Šiandien aš sunkiai įsivaizduoju, kaip galėtų būti užpulta Moldova. Padniestrė yra labai silpna, ten esanti rusų kariuomenės dalis pati turėtų galvoti, kaip apsiginti, o ne užpulti Moldovą. (...)

Moldovos užėmimas būtų iš vienos pusės kerštas, iš kitos pusės Rusija stengiasi visiškai užgrobti Juodosios jūros pakrantę ir čia nepalikti nė pėdos žemės Ukrainai. Toks Moldovos užėmimas būtų natūrali plano tąsa, tačiau kol kas nematau, kad Rusija turėtų galimybę tai įgyvendinti su turimomis šiandien dienai pajėgomis Ukrainoje“, – sakė karo ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.