Situaciją dėl įtampos ir mobingo Genocido centre aiškinsis Istorinės atminties komisija

Situaciją dėl įtampos ir galimo mobingo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centre (LGGRTC) aiškinsis Istorinės atminties komisija.

Arūnas Bubnys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Bubnys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2022, 1:10 PM, atnaujinta May 24, 2022, 1:13 PM

Kaip BNS sakė Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė, situacija „verta labiau pasidomėti, jei žmonės jaučiasi darbe negerai“.

„Tiek, kiek man teko domėtis, centro direktorius ėmėsi priemonių, konsultavosi su Darbo inspekcija, surengė mokymus prieš mobingą“, – antradienį žurnalistams Seime sakė Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų atstovė.

„Man įspūdis atrodė geras, bet jei žmonės sako, kad jaučiasi ne visai gerai, tai reikia pasikalbėti, pasižiūrėti“, – pridūrė ji.

LGGRTC darbuotojų profsąjunga dėl atmosferos darbovietėje kovo pabaigoje kreipėsi į Seimą, o viena darbuotojų dėl mobingo – į teismą. Savo vardą ir pavardę atsisakiusi viešinti moteris BNS teigė buvusi ignoruojama centro vadovų, tarp jų – ir pernai paskirto direktoriaus Arūno Bubnio.

LGGRTC direktoriaus pavaduotojas Vytas Lukšys nurodė, kad situacija dėl darbuotojos kreipimosi jam žinoma ir ją bus bandoma išspręsti taikiai.

Klausimą kels ir komitetai

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen anksčiau antradienį žurnalistams sakė, kad klausimą nagrinės „atitinkami komitetai, kurie kuruoja šį centrą“.

„Kiek žinau, rengiamas įstatymo pakeitimo projektas istorinės atminties komisijoje“, – žurnalistams antradienį sakė parlamento vadovė.

Ji teigė nenorinti „giliai eiti į šią situaciją“ ir ar artimiausiu metu lauks komitetų išvadų.

„Ši situacija stebima“, – kalbėjo parlamento pirmininkė.

Pokyčiai Genocido centre

P. Kuzmickienė teigė, kad klausimas dėl atmosferos darbe komisijos posėdyje bus keliamas ir per centro veiklos pristatymą.

„Tą tikrai komisijoje pasidarysime, neužsimerksime“, – kalbėjo politikė.

Pasak jos, šiuo metu rengiamas įstatymo projektas dėl Genocido centro. Jame bus numatyta „išorinė taryba, kuri daugiau padės ir vadybine, ir mokslinių krypčių prasme“, taip pat bus pakoreguota struktūra.

Politikės teigimu, „šiek tiek keista“, jog problemos į viešumą iškilo tuo metu, kai A. Bubnys yra išvykęs į komandiruotę, tačiau „greičiausiai tai – sutapimas“.

Genocido centras tiria visas genocido bei nusikaltimų žmonijai ir žmoniškumui apraiškas ir Lietuvos gyventojų persekiojimą okupacijų metais, taip pat ginkluoto ir neginkluoto pasipriešinimo okupacijoms procesus, inicijuoja genocido organizatorių ir vykdytojų teisinį įvertinimą, įamžina laisvės kovotojų ir genocido aukų atminimą.

A. Bubnys LGGRTC vadovu paskirtas pernai balandį. Jis pakeitė Adą Jakubauską.

Šis buvo atleistas daliai centro istorikų pareiškus, kad įstaigos vadovybė varžo darbuotojų laisvę ir politizuoja tyrimus. Po to suburta Seimo darbo grupė konstatavo, kad A. Jakubauskui nepavyksta užtikrinti sklandaus institucijos darbo, kilo susipriešinimas tarp darbuotojų, o viešai nagrinėjama situacija centre menkina įstaigos dalykinę reputaciją. Tarp tuometinio vadovo oponentų buvo ir A. Bubnys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.