V. Putino ligos, mirtis ir antrinininkai: neatmeta, kad tokią informaciją Vakarai naudoja kaip ginklą

Užsienio žiniasklaidoje pasirodžiusi infomacija apie Rusijos prezidento Vladimiro Putino mirtį ir viešumoje esą šmėžuojantį jo antrininką yra gandai, kuriuos vertinti reikėtų labai atsargiai, įsitikinęs atsargos pulkininkas, buvęs Krašto apsaugos ministerijos Antro departamento (kontržvalgybos) direktorius Gintaras Bagdonas.

Anot A.Navio ir M.Sėjūno, tikėtis didelių pokyčių po V. Putino mirties neverta.<br>123rf iliustr.
Anot A.Navio ir M.Sėjūno, tikėtis didelių pokyčių po V. Putino mirties neverta.<br>123rf iliustr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Gintaras Bagdonas.<br>V.Balkūno nuotr.
Gintaras Bagdonas.<br>V.Balkūno nuotr.
Gintaras Bagdonas.<br>V.Balkūno nuotr.
Gintaras Bagdonas.<br>V.Balkūno nuotr.
O.Scholzas ir V.Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
O.Scholzas ir V.Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 8, 2022, 3:45 PM, atnaujinta Jun 9, 2022, 5:57 AM

Visgi, tikėtina, kad net ir V.Putino mirtis, anot jo, jokių pokyčių demokratijos link Rusijai neatneštų.

Klausimai dėl V.Putino mirties

Kurį laiką užsienio žiniasklaidoje plinta gandai, kad V.Putinas jau yra miręs – cituojama britų žvalgyba, teigiama, kad viešumoje vis pasirodo V.Putino antrininkas.

Tačiau G.Bagdonas įsitikinęs, kad su tokia informacija reikėtų elgtis labai atsargiai.

„Aš manyčiau, kad tai yra gandas, ir kiek aš žinau, Nacionalinė britų žvalgybos tarnyba MI6 tiesiog į žurnalisto klausimą atsakė „kas būtų, jeigu būtų“, jeigu V.Putinas mirtų.

Aš siūlyčiau su tokia informacija elgtis labai atsargiai. Deja, kaimyninės šalies diktatorius dar yra gyvas, ir tai yra konspiracinės teorijos“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo G.Bagdonas.

„Tai yra tiesiog lūkesčiai – visi nori, kad tas blogio šaltinis dingtų“, – pridūrė jis.

G.Bagdonas pabrėžė, kad Rusija neturi pilietinės visuomenės, todėl tikėtis pokyčių demokratijos link ir po V.Putino mirties – neverta.

„Rusijoje strateginius, nacionalinius klausimus sprendžia labai maža žmonių grupė, todėl didelių pokyčių tą dieną, kai jis vieną dieną iškeliaus iš šio pasaulio, nelabai tikėčiausi.

Rusijoje yra sukurta sistema, geriausiu atveju prasidėtų vidinė kova dėl pagrindinės kėdės. Bet poslinkiais demokratijos link šioje valstybėje aš netikiu – jie sunkiai įmanomi artimuoju ir vidutiniu laikotarpiu“, – įsitikinęs atsargos pulkininkas.

Tuo metu informacijai apie V.Putino ligą pagrįsti, anot G.Bagdono, prielaidų yra daugiau.

„Pakankamai daug atvirų šaltinių, žiniasklaidos, įvairių žinomų ekspertų yra viešai teigę dėl jo ligos. Daugelis matė jo ir gynybos ministro S.Šoigu susitikimą, kur jis įsikabinęs į stalą, įsitempęs sėdėjo – galima daryti prielaidą, kad V.Putino sveikatos būklė toli gražu nėra tobula, matyt, jis turi sveikatos sutrikimų“, – įvertino jis.

G.Bagdonas neatmeta, kad Vakarų valstybėse informacija apie V.Putino mirtį, jo ligas, skleidžiama viešai, gali būti naudojama ir kaip ginklas.

„Kažkoks nemalonus suvokimas turėtų ateiti, kad štai visas pasaulis nori jį laidoti“, – kalbėjo atsargos pulkininkas.

Padėtis fronte

Kol visuomenė spekuliuoja apie V.Putino sveikatą, Ukrainoje tęsiasi įtempti mūšiai.

„Rusija šiame karo etape yra sutelkusi savo pagrindines pajėgas, ir, matyt, šiek tiek pamokų išmokusi iš pirmojo karo etapo. Gravitacijos centru pasirinko Severodonecko miestą ir aplinkinį regioną“, – kalbėjo G.Bagdonas.

Jo teigimu, Rusijos tikslas vis dar išlieka tas pats – užimti Luhansko ir paskui Donecko sritis. Visgi, šiuo metu Rusija dar nėra užėmusi viso Severodonecko.

„Tai yra taktinis rusų proveržis, bet prisiminkime, kad per du mėnesius jie tik keliasdešimt kilometrų peržengė. Negano to, kitose fronto kovos linijose, Chersono mieste, Ukrainos pajėgos virš 20 gyvenamųjų vietovių sėkmingai išlaisvino kontratakomis. Taip pat prie Charkovo yra išstumtos pajėgos“, – nurodė G.Bagdonas.

Be to, Ukraina taip pat dar galimai išsitrauks papildomų kozirių.

„Laukiame, kad Ukrainos kariuomenė gaus pakankamai ginkluotės iš Vakarų valstybių, paruoš rezervo dalinius, nes žmonės yra mobilizuojami – ne taip seniai prezidentas V.Zelenskis yra teigęs, kad gali prie ginklo pakviesti iki milijono karių kariuomenę – tiems rezervo kariams paruošti reikia laiko“, – pabrėžė atsargos pulkininkas.

Iš esmės padėtį fronte pakeisti galėtų ir amerikiečių pažadėtos ilgojo nuotolio raketos.

„Šiuo atveju ukrainiečiai turėtų salvinių raketų ugnies sistemų, kurios galėtų taikinius naikinti iki 80 kilometrų. Tai jau yra gerai. Labai svarbu kiekis, labai svarbu juos paruošti“, – kalbėjo G.Bagdonas ir pridūrė, kad karių apmokymai ir paruošimas galėtų trukti tris savaites.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.