G. Nausėdos kalbą įvertinęs V. Landsbergis viliasi, kad dialogą valdžiai rasti pavyks: norint kalbėtis, reikia tam noro

Ketvirtadienį prezidentas Gitanas Nausėda Seime skaitė trečiąjį savo metinį pranešimą, jame ir vėl nevengęs kritikos Vyriausybei ir valdančiajai daugumai. Šalies vadovo žodžius įvertinęs profosorius Vytautas Landsbergis svarsto, jog G.Nausėda ir valdantieji turėtų sprendimų ieškoti kartu, ir visgi vylėsi, kad prezidento įsikišimas galėtų padėti išspręsti besitęsiantį konfliktą Seime.

Vytautas Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 16, 2022, 11:22 AM, atnaujinta Jun 16, 2022, 12:47 PM

„Pranešime daug visokių dalykų paliesta – įvairiai, kartais vienoje vietoje vienaip, kitoje – kitaip. Ar Lietuva sėkmės valstybė, ar Lietuvoje viskas nesėkmingai vyksta – ne visiškai aišku. Reikės dar panagrinėti. Atrodo, kad visi ministrai blogai dirba, o kas juos patvirtino? Aš nemanau, kad visi ministrai blogai dirba“, – vertino V.Landsbergis.

Pasak profesoriaus, dialogas tarp prezidento ir Vyriausybės nutrūkti neturėtų.

„Gal būtų buvę gerai aptarti tuos klausimus su Vyriausybe. Vis dėlto Prezidentas ir Vyriausybė yra vykdomoji valdžia – būtų gerai, kad jų kryptis, jų linija būtų vieninga. Jei valstybės vadovas ir Vyriausybė nesutaria, vieni kitus peikia, tai būna negerai.

Aš tą labai gerai prisimenu prieš 30 metų. Reikėtų vengti tokių situacijų, o tam reikia bendrauti“, – kalbėjo V.Landsbergis.

Paklaustas, ar G.Nausėdos pagalba šiuo metu Seime vykstantiems kivirčams yra reikalinga, profesorius pabrėžė, kad, norint kalbėtis, reikia turėti tam noro.

„Čia buvo tokių, kurie prie Seimo rėkdavo, kartuves statė, priekaištavo, kad Seimas nenori kalbėtis, kad jį reikia išvaikyti. Tai nėra kelias susikalbėjimui“, – aiškino profesorius.

„Aš to tikiuosi“, – paklaustas, ar prezidentas visgi galėtų padėti Seimui susikalbėti, vylėsi V.Landsbergis.

Opozicijai antrą savaitę boikotuojant Seimo darbą, prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį pareiškė pasigendantis politinės kultūros.

„Mano, kaip valstybės vadovo, pareiga – padėti dialogui. Tačiau tam reikalinga visų pusių gera valia ir noras ne rinkimų pažadais, o asmeniniu pavyzdžiu diegti kitokią politinę kultūrą. Kol kas to pasigendu“, – parlamente sakė šalies vadovas.

„Neabejoju, kad to pasigenda ir Lietuvos žmonės, nes kiekviena politinių ambicijų sužlugdyta gera iniciatyva, kiekvienas vėluojantis sprendimas galiausiai atsiliepia jų gerovei“, – pridūrė jis.

G.Nausėda apgailestavo, kad nors Lietuvos politikai geba susivienyti išorinių grėsmių akivaizdoje, „gebėjimo išgirsti ir išklausyti vienas kitą nuolat pritrūkstame, kai kalbame apie Lietuvos žmonių gerovei būtinus sprendimus“.

„Net neprasidėjusios diskusijos nutraukiamos sausu „ne“. Ne toje Seimo salės pusėje gimę pasiūlymai nugula stalčiuose ar pražilsta, belaukdami Vyriausybės išvadų. Balsuojama ne už ar prieš konkretų siūlymą, o tam, kad oponentui būtų parodyta jo vieta“, – kalbėjo šalies vadovas.

„Ir galiausiai pradedame posėdžiauti skirtingose Seimo salėse“, – sakė prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.