A. Bilotaitė: sutarta dėl glaudesnio Muitinės departamento ir VSAT bendradarbiavimo, įtraukiant STT

Kapčiamiesčio pasienio užkardoje pirmadienį apsilankiusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė su Muitinės departamento, VSAT ir STT pareigūnais aptarė kontrabandos ir korupcijos užkardymo priemones. Ministrės teigimu, sutarta dėl glaudesnio Muitinės departamento ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos bendradarbiavimo, į procesą įtraukiant Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT).

Agnė Bilotaitė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 20, 2022, 3:07 PM

„Sutarėme dėl glaudesnio bendradarbiavimo tarp Muitinės departamento ir VSAT, ypač vidaus imuniteto tarnybų lygmeniu. Taip pat sutarėme, kad galėtume į šį procesą įtraukti ir STT, kad sudėliotume procesus ir pastiprintume glaudų bendradarbiavimą užtikrinant korupcijos prevenciją“, – teigė A. Bilotaitė.

Taip pat, pažymi ministrė, siekiant užkardyti korupciją, VRM ketina inicijuoti pokyčius pareigūnų rotavimo sistemoje.

„Tai yra labai efektyvi priemonė. Pareigūnų, vadų rotavimas pasiteisino, bet reikalingi pokyčiai. Šiuo metu VRM dirba darbo grupė, kuri rengia pareigūnų vidaus tarnybos statuto pataisas, kad būtų paprasčiau sudėlioti būtent tą rotacijos principą“, – kalbėjo ministrė.

A. Bilotaitės teigiu, siekiant sustabdyti kontrabandos srautus, iš Europos Komisijos lėšų ketinama įsigyti papildomų priemonių, reikalingų pareigūnams efektyviai eiti savo pareigas.

„Artimiausiu metu Europos Komisija turėtų informuoti apie papildomą finansavimą. Yra numatytas 200 milijonų eurų paketas, kuris yra numatytas trims šalims: Lietuvai, Latvijai ir Lenkijai. Nors dar nepatvirtinta, apie 70 milijonų turėtų atitekti Lietuvai“, – teigė ministrė.

„40 milijonų bus skirta sienų stebėjimo sistemai, o 30 milijonų – priemonėms, tokioms kaip dronai, antidronų sistemos ir kitos priemonės, kurios yra reikalingos, kad mūsų pareigūnai galėtų moderniai, efektyviai eiti savo pareigas“, – pridūrė ji.

Taip pat diskutuojama apie pareigūnų, prisidėjusių prie kontrabandos išaiškinimo, skatinimą.

„Manome, kad vertėtų svarstyti, kaip paskatinti pareigūnus, kurie prisideda, aktyviai dalyvauja savo veiksmais ir vykdydami savo funkcijas bei pareigą valstybei“, – teigė ji.

Pasieniečių vadas: absoliuti dauguma cigarečių kontrabandos įvežama iš Baltarusijos

VSAT vadas Rustamas Liubajevas sako, kad kontrabandos iš Baltarusijos mastai auga – pernai pasienyje sulaikyta 2,5 mln. pakelių cigarečių, o vien per pirmąją šių metų pusę jau sulaikyta 2,2 mln. pakelių. 98 proc. visos kontrabandos, anot pasieniečių vado, atkeliauja iš Baltarusijos, Gardine esančio „Neman“ cigarečių fabriko.

Jis taip pat pažymėjo, kad kontrabandą kaip pajamų šaltinį naudoja ir nepripažinto Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimas.

Anot R. Liubajevo, kovai su kontrabanda skiriamas labai didelis dėmesys, nelegalių prekių sulaikoma daugiau.

„Reikia pasakyti, kad ir fizinis barjeras, ir sienos stebėjimo sistema prie sienos su Baltarusija iki šių metų pabaigos bus visiškai įdiegta. Ji jau duoda efektą. Dėl to sulaikoma daugiau kontrabandos“, – žurnalistams sakė R. Liubajevas.

Pasak VSAT vado, tobulėjant pasienio kontrolės sistemai, kinta ir pačių kontrabandos organizatorių veikimo metodai.

„Kontrabandos organizatoriai prisitaiko prie šių dienų realijų, bando panaudoti kitas priemones – arba plukdyti kontrabandą upėmis, arba skraidyti dronais“, – teigė jis. R. Liubajevo teigimu, šiuo metu aptariamos būtinybės stiprinti pasienyje dirbančių institucijų pajėgumus, didinti personalo skaičių.

„Kalbėjome ir apie mūsų gebėjimų stiprinimą, kuriant specialų padalinį, kuris būtų atsakingas už antidroninę veiklą. Taip pat kalbėjome apie būtinybę didinti personalo skaičių prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos. Be jokios abejonės, kalbėjome, kaip galima motyvuoti mūsų pareigūnus“, – dėstė R. Liubajevas.

Taip pat VSAT vadas pabrėžė kovos su korupcija svarbą, esą pasitaiko atvejų, kai Lietuvos pareigūnai patys „pasiduoda“ ir dalyvauja neteisėtoje veikloje.

„Deja, turiu pripažinti, kad mūsų pareigūnai kartais pasiduoda tokioms provokacijoms, dalyvauja neteisėtoje veikloje. Dėl to kalbėjome apie tai, kaip būtų galima sustiprinti korupcijos prevenciją“, – sakė R. Liubajevas. Anot jo, svarbu skatinti pareigūnus, siūlyti lanksčias darbo sąlygas, pavyzdžiui, juos rotuoti, taikyti griežtesnę atranką, peržiūrėti priėmimo į tarnybą metodikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.