Seime – taikymosi arba dar didesnio pykčio metas: antradienį opozicijos laukiama sugrįžtant į posėdžių salę

Ar parlamento veiklą boikotuojanti opozicija antradienį sugrįš į Seimo posėdžių salę, ar ir toliau posėdžiaus atskirai? Atsakymo į šį klausimą pirmadienį buvo ieškoma ir Prezidentūroje, ir Seime.

Seimo salė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo salė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo opozicija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo opozicija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo opozicija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo opozicija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo opozicija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo opozicija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 21, 2022, 6:29 AM

Nors praėjusią savaitę prezidento Gitanos Nausėdos paskelbtą užmojį sutaikyti politikus valdantieji iš karto sutiko gana skeptiškai, vakar abi konfliktuojančios pusės pravėrė Prezidentūros duris.

Tiesa, šį susitikimą ignoravo valdančioji Liberalų sąjūdžio frakcija. Jos seniūnas Eugenijus Gentvilas netgi piktinosi G.Nausėdos bandymu padėti konfliktuojantiems parlamentarams rasti kompromisą.

Opozicija Prezidentūroje pasigedo ir Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen bei konservatorių vadovybės.

Nepaisant to, prezidento patarėjas Povilas Mačiulis po susitikimo teigė esąs nusiteikęs optimistiškai, anot jo, jau antradienį Seimo nariai turėtų posėdžiauti kartu.

Nematė teigiamų ženklų

Kai kurie opozicijos atstovai pirmadienį užsiminė, kad nori sutarti ir grįžti į Seimo salę, bet kiti vis dar buvo nusiteikę karingai.

Antai Ramūnas Karbauskis kartojo, kad jo vadovaujami valstiečiai į plenarinių posėdžių salę sugrįžtų, jeigu valdantieji pažadėtų nesvarstyti narkotikų dekriminalizavimo, civilinės sąjungos ir kitų ne pirmo būtinumo klausimų.

„Visi matome interesą, kad būtų darbas Seime, nes yra savivaldos pataisos, kurias būtina priimti, yra antiinfliacinės priemonės, yra infliaciją kompensuojančių priemonių priėmimas, sprendimai, kurių reikia Lietuvai, Lietuvos žmonėms.

Mes tikrai nenusiteikę tam darbui trukdyti.

Tiesiog paprasčiausiai nesuprantame, kodėl dauguma šiuo metu prioritetu renkasi visiškai ne tai, kas svarbiausia“, – sakė R.Karbauskis.

Gana kritiškai taikos galimybę vakar vertino ir laikinasis Darbo partijos lyderis Viktoras Fiodorovas, kol kas neįžvelgęs valdančiųjų geros valios ženklų.

Žvalgosi kelio atgal

Tuo metu kitos opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Linas Kukuraitis tikino, kad jie nesiekia sugriauti valdančiųjų darbotvarkės, o į Seimo salę grįš, jei bus sprendžiami su kainų augimo mažinimu susiję klausimai ir bus atsižvelgta į opozicijos pateiktus siūlymus.

Politikas aiškino, kad susitarimą galbūt jau būtų pavykę pasiekti, jei į Prezidentūrą būtų atvykusi ir Seimo pirmininkė, taip pat Liberalų sąjūdžio atstovai.

Po vėliau vykusio V.Čmilytės-Nielsen pokalbio su vadinamąja dialogo grupe L.Kukuraitis „Lietuvos rytui“ teigė, kad opozicija sugrįš į Seimo salę, jei į posėdžio darbotvarkę bus įtraukti jos siūlymai. Tikimybę, kad tai įvyks, politikas vertino 50 proc.

Grįžti į Seimo salę nori ir socialdemokratai.

„Pradėti nuo ultimatumų – nekonstruktyvu. Mes ieškome kelio sugrįžti bendram darbui“, – sakė socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas.

Ginčai dėl darbotvarkės

Susitikime Prezidentūroje taip pat dalyvavusi Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė irgi tikino, kad dialogas neturi būti vykdomas pasitelkiant ultimatumus. Ji mano, kad žmogaus teisių klausimams nėra netinkamo laiko.

Konservatorių frakcijos atstovas Mindaugas Lingė tvirtino, kad valdantieji pasirengę ieškoti sprendimo būdų, jog opozicija grįžtų į plenarinių posėdžių salę. Bet, anot jo, įtampa kilo ne dėl infliacinių priemonių, o dėl procedūrinių dalykų, tad norėtųsi, kad diskusija apie tai ir vyktų.

M.Lingė taip pat sakė, kad įtraukti opozicijos siūlymus į šios sesijos darbotvarkę erdvės bei statutinių galimybių yra, juolab kad šią savaitę numatyta opozicinė darbotvarkė.

Kad opozicijos projektai galėtų atsidurti ketvirtadienį jai skirtoje darbotvarkėje, vakar kalbėjo ir Seimo vicepirmininkas konservatorius Jurgis Razma, bet jis skeptiškai vertino galimybę, kad papildomi projektai būtų pateikiami jau antradienį.

Išklausė, bet nepažadėjo

Tačiau po pirmadienį vykusio dar vieno parlamentinių frakcijų atstovų susitikimo V.Čmilytė-Nielsen pranešė, kad opozicija antradienį galės pateikti savo siūlymus.

Nors, anot Seimo pirmininkės, siūlymų pateikimo laikas nėra esminis, ji teigė išgirdusi opozicijos pageidavimą.

Tiesa, politikė pabrėžė, kad iš valdančiųjų pusės nėra jokių pažadų ar susitarimų dėl opozicijos siūlomų projektų palaikymo pateikimo stadijoje: „Tiesą pasakius, šiandien aš jau ir tokio lūkesčio nebegirdėjau.

Taigi nuotaikų pasikeitimas taip pat jaučiamas iš opozicijos pusės, ir tuo džiaugiuosi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.