Naujausi reitingai iškėlė ir netikėtus lyderius: V. Gaidys paaiškino, kas tai lėmė

Lietuvos politikų sprendimai karo Ukrainoje ir kitų šiandieninių įvykių akivaizdoje ir toliau atsispindi reitingų lentelėse, rodo birželio 9–18 dienomis „Lietuvos ryto“ užsakymu bendrovės „Vilmorus“ atlikta gyventojų apklausa.

Lietuvos politikų sprendimai karo Ukrainoje ir kitų šiandieninių įvykių akivaizdoje ir toliau atsispinti reitingų lentelėse.<br>Lrytas.lt montažas
Lietuvos politikų sprendimai karo Ukrainoje ir kitų šiandieninių įvykių akivaizdoje ir toliau atsispinti reitingų lentelėse.<br>Lrytas.lt montažas
Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas<br>T.Bauro nuotr.
Seimas<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Seimas<br>T.Bauro nuotr.
Seimas<br>T.Bauro nuotr.
Seimas<br>T.Bauro nuotr.
Seimas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2022-06-25 08:56, atnaujinta 2022-06-25 09:18

Itin didelių pokyčių politinių partijų vertinime kol kas nematyti – tiesa, pastebima, kad dalis opozicinių partijų rinkėjų balsus yra vis dažniau linkusios „pasidalinti“, o tą šį kartą pademonstravo parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio vadovaujama jėga „Laisvė ir teisingumas“.

Palankiausiai visuomenė ir toliau žiūri į prezidentą Gitaną Nausėdą – jo reitingas išlieka stabiliai aukštas. O štai socialdemokratų vedlės Vilijos Blinkevičiūtės vietą šį kartą užėmė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. Visgi kitų Vyriausybės narių vertinimas kiek krito.

Partijų lentelėje  ir netikėtas šuolis

Remiantis naujausiais duomenimis, politinių reitingų lentelės lyderiai ir toliau nesikeičia – jeigu rinkimai vyktų kitą sekmadienį, daugiausia rinkėjų balsų gautų Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Už juos šiuo metu balsuotų 14,5 proc. nuomonę turinčių rinkėjų, nors prieš mėnesį socialdemokratus palaikė vos daugiau – 15,7 proc. gyventojų.

Pasak „Vilmorus“ vadovo, sociologo Vlado Gaidžio, dalį balsų nuo šios partijos vis „atsikanda“ kitos politinės jėgos.

„Socialdemokratų pikas buvo tada, kai atėjo V.Blinkevičiūtė, o vėliau su tam tikromis išimtimis buvo mažėjimas. Sumažėjo ir tada, kai S.Skvernelis suformavo partiją, o dabar, manyčiau, sumažėjo, nes buvo įtraukta partija „Laisvė ir teisingumas“.

Jie iš kažkur tuos balsus ir paėmė – turbūt paėmė iš socialdemokratų, to paties Skvernelio. Socialdemokratai nėra labai aktyvūs, tai, jeigu kas nors atsiranda, kiti tą gabaliuką ir nukanda“, – komentavo V.Gaidys.

Antroje vietoje įsitvirtino Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), už kuriuos dabar savo balsą atiduotų 11,7 proc. gyventojų.

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ šiuo metu surinktų 9,5 proc. rinkėjų balsų, nors vos prieš mėnesį šią politinę jėgą palaikė kiek daugiau – 11,6 proc. respondentų. Kiek pakilo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vertinimas – gegužę šią partiją palaikė 5,5 proc. rinkėjų, dabar už valstiečius balsuotų 7,4 proc. apklausos respondentų.

Į penktąją vietą įsiveržė pirmą kartą į reitingų lentelę įtraukta partija „Laisvė ir teisingumas“, kuri šiuo metu surinktų 5,2 proc. rinkėjų balsų. Ji aplenkė Liberalų sąjūdį, kurį rinkimuose palaikytų 4,9 proc. apklaustųjų. 3 proc. palaikymą rodytų Darbo partijai, dar 2,8 proc. – Lietuvos regionų partijai. Vos mažiau balsų surinktų Laisvės partija – 2,7 proc.

Tiesa, 12,6 proc. apklausoje dalyvavusių gyventojų teigė, kad į rinkimus apskritai neitų, dar 22,9 proc. nežinotų, už ką atiduoti savo balsą.

V. Blinkevičiūtė vietą užleido A. Anušauskui

Palankiausiai apklausti Lietuvos gyventojai ir toliau vertina prezidentą Gitaną Nausėdą. Jį palaiko 59,2 proc. gyventojų, nepalaiko – 20,5 proc. Prieš mėnesį šalies vadovo reitingas buvo vos didesnis – jį teigiamai vertino 60,3 proc. apklaustųjų.

Antrojoje vietoje ilgai buvusios socialdemokratų partijos pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės vietą šį kartą užėmė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. Jį palankiai vertina 45,4 proc. gyventojų, nepalankiai – 24,9 proc. Prieš mėnesį šį politiką palaikė kiek mažiau – 43,6 proc. apklaustųjų.

Socialdemokratų lydere pasitiki 43,6 proc. apklausos dalyvių, nepasitiki – 25,2 proc. apklaustųjų.

„Pagal veiklos aktyvumą tai čia dar labai daug, lyginant su tuo, ką ji daro. O A.Anušausko politinė elgsena žmonėms tiesiog priimtina. Lyginant su užsienio reikalų ministru G.Landsbergiu, kurį visuomenė labai neigiamai vertina, nors jis gana netoli nuo to, apie ką reikia kalbėti, Anušauskas kažkur gerai „pataikė“ ir tapo vienu iš lyderių“, – akcentavo V.Gaidys.

Ketvirtuoju geriausiai vertinamu politiku pagal reitingų lentelės duomenis yra partijos „Laisvė ir teisingumas“ pirmininkas, parlamentaras Remigijus Žemaitaitis – jam palaikymą reiškia 37 proc. rinkėjų.

Pasak sociologo, tokį rezultatą galėjo lemti Seimo nario charizma ir „ūkiškumas“, kurį itin mėgsta jo rinkėjai.

„R.Žemaitaitis yra pakankamai populiarus, jis yra televizinis žmogus, įvairių moteriškų laidų dalyvis. Ir prieš rinkimus jis buvo su „pliuso“ ženklu, ir dabar yra – turi tą kažkokį prigimtinį „pliusą“.

Pasižiūrėjus, kokiuose elektoratuose jis yra vertinamas teigiamai, tai yra socialdemokratų elektoratas, Skvernelio, valstiečių, bet blogai vertinamas TS-LKD elektorato, tarp jaunimo jis neigiamai vertinamas, taip pat tarp žmonių su aukštuoju išsilavinimu. Bet kaimuose, rajonų centruose – labai palankiai“, – aiškino V.Gaidys.

Socialinės apsaugos ir darbo ministre Monika Navickiene pasitiki 30,2 proc. respondentų, neigiamai ją vertintų 24,3 proc. gyventojų.

Tuo metu į Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderį Saulių Skvernelį teigiamai žiūri 37,2 proc. rinkėjų, tačiau panašus skaičius jo ir nepalaikytų – 36,4 proc.

Birželį sumažėjo palaikymas Ingridos Šimonytės vadovaujamai Vyriausybei. Pavyzdžiui, finansų ministrę Gintarę Skaistę teigiamai šiuo metu vertina 20,8 proc. apklaustųjų (gegužę – 26,4 proc.), vidaus reikalų ministrę Agnę Bilotaitę palaiko 27,1 proc. gyventojų (gegužę – 31,3 proc.). Pačią premjerę I.Šimonytę prieš mėnesį teigiamai vertino 35,2 proc. rinkėjų, o dabar į ją palankiai žiūri 30,4 proc. apklaustųjų.

„Tai nėra katastrofiški pokyčiai, bet į viršų neina. Iki šiol su pliuso ženklu turime tik du ministrus“, – pastebėjo V.Gaidys.

Prasčiausiais gyventojai ir toliau įvardija tris Vyriausybės narius – teisingumo ministrę E.Dobrowolską palaiko 10,2 proc. respondentų, nepalaiko – 49,9 proc. Užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį teigiamai vertina 20,1 proc. rinkėjų, neigiamai – 63 proc. apklausos dalyvių. Į ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę palankiai žiūri 13,1 proc. gyventojų, tačiau ja nepasitikėtų 63,2 proc. respondentų.

Kiek smuko ir Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen reitingas. Gegužę parlamento vadovę palankiai vertino 37 proc. gyventojų, dabar ją palaiko 32,6 proc. apklaustųjų rinkėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.