A. Skardžiaus komentaras pribloškė visą Seimo salę: šį kartą įžeidimai skriejo į konservatoriaus pusę

Seimui antradienį sprendžiant dėl pataisų, kuriomis būtų sumažintas Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen ir premjerės Ingridos Šimonytės apsaugos lygis, iš opozicijos pusės vėl skriejo įžeidimai.

 Seime vėl aidėjo įžeidimai.<br> lrytas.lt montažas.
 Seime vėl aidėjo įžeidimai.<br> lrytas.lt montažas.
Artūras Skardžius<br>T.Bauro nuotr.
Artūras Skardžius<br>T.Bauro nuotr.
Artūras Skardžius<br>T.Bauro nuotr.
Artūras Skardžius<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Navickas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Navickas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 28, 2022, 11:05 AM, atnaujinta Jun 28, 2022, 5:41 PM

Šį kartą Darbo partijos nario įžeidimų taikiklyje atsidūrė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Andrius Navickas, pastebėjęs, kokią opozicijos narių reakciją vis iššaukia Vadovybės apsaugos įstatymo pataisos.

Skriejo įžeidimai

Posėdžio metu Regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis, dėstydamas argumentus „prieš“ įstatymo projektą, aiškino, kad Vokietijoje Angelą Merkel iš tiesų saugodavo 5–7 neuniformuoti pareigūnai, nors visi esą žavėjosi, kad politikė vaikščiodavo be apsaugos.

„Jūs šiandien specialiai norite uždėti vadovybės apsaugai didesnį krūvį, norite, kad būtų inspiruojama apsauga, ir aš galiu įsivaizduoti, kai Palangoje Seimo pirmininkė ir ministrė pirmininkė guli moterų pliaže, ir ką, apsaugos darbuotojas irgi nuogas guli?

Ar mes ieškosime nuogos pareigūnės, kuri irgi gulės, nes neva ji neatlieka savo pareigų? Galvokime, ką mes darome“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

Tai išgirdęs konsevatorius Andrius Navickas pastebėjo, kad nei vienas kitas įstatymas nesukėlė tokių „liguistų vyrų fantazijų“.

„Sudėtingas tas įstatymas, nes atskleidė vyriškumo problemas mūsų Seime. Nes vyrams kažkaip kyla labai didelių problemų matant protingas ir išmintingas moteris. Jie tada bando atsigriebti per tai, ką jie sugeba“, – posėdžio metu kalbėjo A.Navickas.

„Apie moterų pliažą kažkaip niekada nefantazuoju, ir apie R. Žemaitaitį vyrų pliaže – Dieve, saugok nuo tokių fantazijų, bet žmonės gyvena tose fantazijose vietoj teisinių veiksmų“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu Darbo partijos narys Artūras Skardžius pareiškė, kad toks įstatymo projektas jam esą suprantamas, nes leistų valstybės vadovėms „pasukti į kairę“.

„Suprantu jūsų norą kartais pasukti į kairę ir kad niekas nesekiotų – tai žmogiška, aš jus suprantu. Tačiau dviem asmenims staiga užsigeidus keičiamas įstatymas – kodėl taip reikia elgtis?

Juk ta pareigybė nėra amžina. Netrukus jus ar premjerę pakeis kiti asmenys, ir vėl mes turėsime kaip kojines keisti įstatymus“, – kalbėjo A.Skardžius.

„O ponui A. Navickui – jūs esate vyriškumo etalonas. Manau, jūs galite vaikščioti ir į moterų pliažą, ir į vyrų nudistų pliažą – tikrai niekas skirtumo nepastebės“, – pridūrė jis.

Šis A.Skardžiaus komentaras pribloškė posėdžiui pirmininkavusią V.Čmilytę-Nielsen.

„Kolega Artūrai Skardžiau. Mes šioje salėje turime sutarti laikytis tam tikrų etikos standartų. Neužsipulti žmonių ir nenaudoti tokių visiškai su sveiku protu, bet kokia etika prasilenkiančių pasisakymų. Labai prašau to nedaryti, nes dabar iš opozicijos pusės tai kartojasi beveik kasdien“, – priminė V.Čmilytė-Nielsen.

Sulaukė premjerės atsako

Darbiečio komentaru pasipiktino ir Laisvės partijos narys Vytautas Mitalas.

„Man baisu, kad Seimas gali priprasti prie tokių durnų, seksistinių komentarų, ir aš kviečiu tų durnų, seksistinių komentarų daugiau nebesakyti. (...) Tai nei juokinga, nei pridera parlamentui, nei siejasi su pagarbos klausimu, kurio opozicija dar taip neseniai ilgėjosi“, – pabrėžė V.Mitalas.

Kita Laisvės frakcijos narė Ieva Pakarklytė paragino kolegas baigti svaidytis seksistinėmis replikomis.

„Jau kelintą posėdį yra gėda sėdėti šioje salėje, girdint tokias nepagarbias, seksistines, mizoginistines replikas.  Akivaizdu, kad kai jūs tai sakote, vadinasi, argumentų nėra“, – kalbėjo I. Pakarklytė.

Tuo metu valstietė Asta Kubilienė kreipėsi į Seimo pirmininkę.

„Norėčiau kreiptis į jus, kad jūsų pastabos etikos klausimais nebūtų selektyvios, skirtos opozicijai, o būtų skirtos visiems“, – prašė ji.

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė ragino, svarstant šį įstatymo projektą, atsiriboti nuo savo asmeninių įspūdžių.

„Jau kelintą kartą svarstant šį klausimą, kolegos bando pateikti tai kaip norą, užgaidą, kaprizus. Komentuodami tuos siūlymus labai mielai, turbūt iš savo patirties, traukia tokius argumentus apie supratingumą, kas ko nori, kas ką nori paslėpti. (...)

Labai prašyčiau to klausimo nesupaprastinti iki „mergaičių“, „užgaidų“, „kairių“, „pliažų“ ir visų kitų dalykų, nes kiekvienas, aišku, kalba pagal savo patyrimo lygį, bet vis dėlto, mes čia esame ne tam, kad dalintumėmės savo asmeniniais įspūdžiais“, – pastebėjo premjerė.

Ne pirmas komentaras

Praėjusią savaitę kolegų nemalonę užsitraukė ir darbietis Aidas Gedvilas, premjerei Ingridai Šimonytei įgėlęs dėl to, jog ši nėra sukūrusi šeimos, todėl neva nesupranta, kodėl reikia rūpintis Lietuvos saugumu.

„Priminsiu, kad jūsų, kaip ir šalies vadovo, pareiga yra užtikrinti taiką Lietuvoje, o ne kurstyti karą. Kas buvo padaryta, kad šalies piliečiai miegotų ramiai? O gal tikrai laukiama, kol į jaunus Lietuvos vyrus šaudys Rusijos kariai, o žmonas prievartaus vaikų akivaizdoje? Bepigu, kai nei to, nei kito neturi“, – tąkart rėžė A.Gedvilas.

Dėl tokios replikos Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.