P. Gražulis prie faktinių valstybės vadovų siūlo priskirti ir J. Ambrazevičių

Į Seime svarstomą Aukščiausiosios Tarybos pirmininko teisinio statuso įstatymo projektą Seimo narys Petras Gražulis siūlo įtraukti ir „faktinį Lietuvos valstybės vadovą 1941 metais Juozą Ambrazevičių“.

Petras Gražulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2022, 11:41 AM

„Jei jau siekiama teisiškai sutvarkyti vadovavusių valstybei asmenų teisinį statusą, tai į projektą reikia įtraukti ir Juozą Ambrazevičių. Tokiu atveju ir įstatymas nebūtų skirtas vienam asmeniui.

Chronologiškai projekte reikėtų pradėti nuo Lietuvos Laikinosios Vyriausybės vadovo teisinio statuso nustatymo. Šias pareigas nuo 1941 m. birželio 23 d. iki rugpjūčio 5 d. faktiškai vykdė Lietuvos Laikinosios Vyriausybės švietimo ministras Juozas Ambrazevičius“, – sako pasiūlymą Aukščiausiosios Tarybos pirmininko teisinio statuso įstatymo projektui įregistravęs P. Gražulis.

Pasak jo, pereinamaisiais valstybės atkūrimo ir mėginimų ją atkurti laikotarpiais ne visada buvo aiškus atkuriamos valstybės vadovų teisinis statusas.

„Vienas iš tokių valstybės atkūrimo meto faktinių vadovu nepilnus du mėnesius nuo 1941 m. birželio pabaigos buvo Laikinosios Vyriausybės ministras pirmininkas Juozas Ambrazevičius (vėliau pakeitęs pavardę į Juozas Brazaitis), kuris garbingai vykdė savo pareigas, neišdavė Lietuvos Nepriklausomybės ir valstybingumo, vadovavo Lietuvos administracinės sistemos, kuri buvo iki pirmosios sovietų okupacijos, atkūrimui“, – sako politikas.

Lietuvos regionų frakcijos narys P. Gražulis siūlo įstatymą papildyti nauju straipsniu – „faktinis Lietuvos valstybės vadovas 1941 metais“.

„Taip būtų pripažintas ir Laikinosios Vyriausybės statusas bei misija. Tai reikšminga Lietuvos valstybės pasipriešinimo sovietinei okupacijai istorijai“, – mano jis.

Pagal siūlomą projektą, „1941m. birželio 23 d. sukilimo pradžioje paskelbus Nepriklausomos Lietuvos atkūrimą ir Lietuvos Laikinosios Vyriausybės sudarymą, jos Švietimo ministras drauge vykdė ir Ministro pirmininko pareigas, tapdamas faktiniu Lietuvos valstybės vadovu. Laikinosios Vyriausybės vadovas vykdė Ministro pirmininko ir faktinio Lietuvos valstybės vadovo pareigas iki priverstinio Lietuvos Laikinosios Vyriausybės veiklos sustabdymo 1941 m. rugpjūčio 5 d. Lietuvos Respublikos Prezidentas Antanas Smetona Laikinosios Vyriausybės veikimo metu faktinio Lietuvos valstybės vadovo pareigų nevykdė, nes buvo pasitraukęs į užsienį.“

Kitą įstatymo straipsnį P. Gražulis siūlo skirti „faktiniam Lietuvos valstybės vadovui 1990–1992 metais“.

Politikas taip pat siūlo keisti įstatymo pavadinimą, kuris, jo manymu, turėtų būti toks: „Lietuvos Respublikos faktinių valstybės vadovų statuso įstatymas“.

Seime svarstomas Aukščiausiosios Tarybos pirmininko teisinio statuso įstatymo projektas nustato pagal 1990 m. kovo 11 d. patvirtintą Lietuvos Respublikos Laikinąjį Pagrindinį Įstatymą buvusio aukščiausiojo Lietuvos Respublikos pareigūno, Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos pirmininko, teisinį statusą.

Kaip ELTA jau skelbė, buvę Seimo nariai Stanislovas Buškevičius ir Gintaras Songaila kreipėsi į švietimo, mokslo ir sporto ministrę Jurgitą Šiugždinienę prašydami įamžinti 1941 m. birželio–rugpjūčio mėn. Laikinosios Vyriausybės ministro pirmininko Juozo Ambrazevičiaus-Brazaičio atminimą.

„Šiandien, minėdami didvyriško 1941 m. Birželio sukilimą prieš sovietinius okupantus, kreipiamės į Jus, siūlydami inicijuoti Laikinosios Vyriausybės, kuri buvo sudaryta sukilimo metu, ministro pirmininko J. Ambrazevičiaus-Brazaičio atminimo įamžinimą“, – rašoma kreipimesi.

Jame pažymima, kad J. Ambrazevičius-Brazaitis yra tas istorinis asmuo, kuris tikrai vertas ministerijos dėmesio. „Todėl siūlome inicijuoti šio iškilaus valstybės veikėjo ir švietėjo paminklinio biusto sukūrimą bei pastatymą aikštėje prie Jūsų vadovaujamos ministerijos pastato“, – rašoma G. Songailos ir S. Buškevičiaus kreipimesi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.