Paaiškino didžiulę Rusijos ataką Odesoje ir rusų dalinių judėjimą iš Mariupolio: ukrainiečiai didina spaudimą

Antradienio naktį Rusija surengė didžiulę ataką Ukrainos Odesos srityje: septyniomis raketomis rusų pajėgos smogė į taikų regiono kaimą, tarp sužeistųjų – ir vaikas.

Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Charkovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Charkovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Aurimas Navys.
 Aurimas Navys.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 20, 2022, 6:08 AM, atnaujinta Jul 20, 2022, 9:04 AM

Specialiųjų operacijų pajėgų atsargos karys Aurimas Navys „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje paaiškino rusų karių veiksmus Odesoje, taip pat – Rusijos dalinių judėjimą iš Mariupolio į Ukrainos vakarus.

Masinė ataka Odesos srityje

Antradienio naktį Rusijos pajėgos pradėjo didžiulį puolimą Odesos srityje – okupantai į regioną paleido 7 „Kalibr“ raketos, po atakos buvo sužeisti 6 žmonės, tarp jų ir vaikas.

„Eilinį kartą bandoma parodyti, kad Rusija gali pasiekti Odesos miestą, nežiūrint to, kad ukrainiečiai ten yra dislokavę pakankamai nemažai priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemų.

Iš kitos pusės, smogiama per civilius rajonus, tokiu būdu bandant parodyti, kad ukrainiečiai niekur negali būti saugūs.

Aišku, negalima atmesti ir kito fakto – galbūt buvo taikoma į su karine paskirtimi susijusią infrastruktūrą, tačiau, kaip visada, rusų technika, rusų kariai klysta, ir, kaip dažnai šiame kare matome, kad taikydami vienur, pataiko visiškai kitur. To irgi negalime atmesti“, – įvertino A.Navys.

Koks tikslas?

Karybos eksperto teigimu, šiuo atveju rusų tikslas yra ne pati Odesa – bent jau ne artimiausiame kelių savaičių ar mėnesio laikotarpiu.

„Didesnis tikslas yra Odesos pakrantėje ir pačioje Odesoje dislokuotos priešlaivinės sistemos, kurios kelia didelį pavojų Juodojoje jūroje dislokuotiems Rusijos laivams.

Be to, Odesa yra ukrainiečių užnugaris, iš kurio vykdoma logistinė parama, remontuojama mūšio lauke sudaužyta technika, kariai ilsisi, jiems suteikiama medicininė pagalba.

Tai yra vienas iš būdų neleisti naudoti Odesos miesto, teritorijos kurioje galima atstatyti ukrainiečių kovinį pajėgumą“, – pastebėjo jis.

Sėkmingi veiksmai vakaruose

Ukrainos pareigūnai skelbia, kad Rusijos karinis srautas juda iš Mariupolio į Ukrainos vakarus. A.Navio teigimu, tokiam okupaciją vykdančios valstybės sprendimui yra labai paprastas paaiškinimas.

„Ukrainiečių jungtinės pajėgos pietuose tikrai kelia didelį galvos skausmą okupantui. Vykdomos sėkmingos puolamosios operacijos Chersono srityje, sėkmingai vykdomi įvairaus pobūdžio partizaniniai veiksmai, tiek nukreipti prieš Rusijos pajėgas, tiek prieš kolaborantus.

Psichologinės operacijos, kurios labai žemina psichologinį, moralinį okupanto karių nusiteikimą kariauti“, – įvardijo A.Navys.

Anot jo, matydama tokį ukrainiečių spaudimą, Rusijos karinė vadovybė turėjo imtis kažkokių veiksmų.

„Jie stiprina gynybinius įtvirtinimus: minuoja teritorijas, rausiasi žemėse. Tačiau jiems trūksta žmogiškosios jėgos ir technikos, kuri dabar permetama iš okupaciją vykdančiai valstybei saugaus rajono – Mariupolio, ir toliau į rytus nuo jo.

Tai yra paprastas sprendimas, kaip sustiprinti pietuose esančias okupacines pajėgas“, – įvertino ekspertas.

Rusijos invazija Ukrainoje tęsiasi daugiau nei keturis mėnesius, kovoms intensyviausiai vykstant šalies rytuose – Donbaso regione, kur Maskvos pajėgos ir toliau stiprina savo pozicijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.