Tvirtina, kad sisteminę korupciją Seime turėjusi atskleisti byla buvo numarinta Atskleidė, kad kai kurių seimūnų pasisakymai kelia įtarimų

Išlavintos seklių ausys užuominų apie kyšius išgirsta net žmonėms stabtelėjus pasisveikinti gatvėje. Bet kai korupcija pakvipo Seimo rūmuose, pareigūnai nerado siūlo galo. O gal jo gerai ir neieškojo?

Bylai pasibaigus M.Puidokas jaučiasi ramus, bet Seimo valdantieji neatmeta, kad jam gali būti surengta apkalta.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Bylai pasibaigus M.Puidokas jaučiasi ramus, bet Seimo valdantieji neatmeta, kad jam gali būti surengta apkalta.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Maldeikis (nuotr.) tvirtino, kad buvo priblokštas į jo kabinetą užėjusio K.Motiečiaus elgesio ir pasiūlymo.<br>T.Bauro nuotr.
M.Maldeikis (nuotr.) tvirtino, kad buvo priblokštas į jo kabinetą užėjusio K.Motiečiaus elgesio ir pasiūlymo.<br>T.Bauro nuotr.
 M.Maldeikis tvirtino, kad buvo priblokštas į jo kabinetą užėjusio K.Motiečiaus (nuotr.) elgesio ir pasiūlymo.
 M.Maldeikis tvirtino, kad buvo priblokštas į jo kabinetą užėjusio K.Motiečiaus (nuotr.) elgesio ir pasiūlymo.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 28, 2022, 7:50 AM

Seime kyšį atvirai siūliusiam Seimo nario Mindaugo Puidoko padėjėjui Kęstučiui Motiečiui – simbolinė bauda, o Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) apie bandymą jį papirkti pranešęs parlamentaras Matas Maldeikis paliktas nuošalėje.

Užtrukę ilgiau nei metus prokurorai taip paprastai išsprendė painią galimos korupcijos bylą, kuri prasidėjo Seimo rūmuose. Tačiau kai kurie parlamentarai tikisi šios istorijos tęsinio.

Valdančiųjų gretose svarstoma idėja jokiai frakcijai nepriklausančiam Seimo nariui M.Puidokui pradėti apkaltos procesą, nes buvęs jo padėjėjas K.Motiečius nuteistas dėl prekybos poveikiu.

Praėjusią savaitę Vilniaus apygardos teismas baudžiamuoju įsakymu K.Motiečiui skyrė 4900 eurų baudą už tai, kad jis konservatoriui M.Maldeikiui pasiūlė 50 tūkst. eurų kyšį.

Pareigūnams nepavyko surinkti įrodymų, kad su šia istorija susijęs ir pats M.Puidokas. Tyrimo metu jis buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas, o vėliau liko tik liudytoju.

Vis dėlto, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko konservatoriaus Stasio Šedbaro teigimu, tai, kad politikui nebuvo pareikšti įtarimai, nepanaikina galimybės jam surengti apkaltą, tačiau tai būtų galima padaryti tik nuosprendžiui įsiteisėjus.

Pasirinko ramų laiką?

Iš karto po teismo sprendimo K.Motiečiui skirti baudą jį buvo nusiteikęs apskųsti M.Maldeikis, tačiau pasitaręs su teisininkais sužinojo, kad tokios galimybės neturi, – byloje jis nėra pripažintas nukentėjusiuoju.

„Buvau pirmasis Seimo narys, kuris pats kreipėsi į STT dėl bandymo papirkti, tačiau pareigūnai pabandė tyrimą numarinti, neatsakę į klausimus, nei kas buvo užsakovas, nei kas tikrasis vykdytojas“, – sakė M.Maldeikis.

Konservatorių atstovo nuomone, tyliai norėta ne tik užbaigti tyrimą, bet ir paskelbti sprendimą, todėl apie K.Motiečiui skirtą baudą prokuratūra pranešė jau pasibaigus Seimo sesijai.

Bandyta paveikti politikus

M.Maldeikis svarstė, kad skųsti teismo sprendimo gal net nebereikės, – žiniasklaidai paviešinus bylos detales, visuomenė sužinojo, kaip bandoma paveikti, o galbūt ir paveikiami kai kurie Seimo nariai.

„Nenoriu būti nuteistas už šmeižtą, tačiau Seimui svarstant su Loterijų ir lošimų įstatymu susijusius klausimus kai kurių kolegų pasakymai visiškai nesiskyrė nuo to, ką norėjo girdėti man pinigų siūlęs K.Motiečius“, – „Lietuvos rytui“ tvirtino M.Maldeikis.

Teigiama, kad siūlydamas kyšį konservatorių frakcijos nariui K.Motiečius prašė, jog šis Seimo narys ateityje balsuotų taip, kad neapibrėžtam laikui būtų sustabdytas Loterijų ir lošimų įstatymo pakeitimo projekto svarstymas.

Šiuo projektu siekta sugriežtinti lošimų verslą reglamentuojančius teisės aktus.

M.Maldeikis teigė, kad ši byla turėjo atskleisti sisteminę korupciją Seime, tačiau ji buvo numarinta.

Kalbėjo apie investiciją

Praėjusią savaitę portalas „Delfi“ paviešino bylos medžiagą, kurioje buvo tvirtinama, kad Seimo narys M.Puidokas su tuomečiu savo padėjėju K.Motiečiumi keliskart lankėsi lošimų bendrovės „Tete-a-tete“ vadovo Samoilo Kaco namuose.

Per vieną apklausų tuometis Nacionalinės lošimų ir žaidimų verslo asociacijos vadovas Olegas Smirnovas nurodė, kad S.Kacas jam prisipažino, jog „M.Puidokui iš savo lėšų yra davęs 20 tūkstančių eurų – kaip investiciją į M.Puidoką už jo, kaip Seimo nario, palankumą ateityje, esant poreikiui“.

„Reikėtų geriau susipažinti su byla.

Gal jos medžiagoje yra kažkokių duomenų, kurie leistų kelti klausimą, ar tinkamas ir ar Konstituciją atitinkantis buvo M.Puidoko elgesys“, – naujienų agentūrai Elta sakė apie apkaltą M.Puidokui užsiminęs Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas S.Šedbaras.

S.Šedbaras abejojo, ar padėjėjas galėjo veikti be Seimo nario žinios: „Jei padėjėjas sprendžia kokius nors klausimus su S.Kacu ar M.Maldeikiu, kas jis yra sprendimų priėmimo prasme?

Jis yra niekas be paties Seimo nario pažadų ar pokalbių. Tad natūralu, kad toks asmuo kaip S.Kacas iš suinteresuotų asmenų tikisi, kad Seimo narys tai darys.“

Tuo metu M.Puidokas ramiai laiką leido Lietuvos pajūryje ir džiaugėsi, kad paini istorija baigėsi.

„Detalus teisinis tyrimas atliktas, nustatyta, kad nieko neteisėto nesu padaręs.

Tyrimas pabaigtas, išvados padarytos ir nesu su tuo niekaip susijęs. Tai ne visus politinius oponentus tenkina, bet mano sąžinė rami“, – feisbuke rašė M.Puidokas.

Tikėjosi paramos ateityje

Praėjusią savaitę paviešintoje bylos medžiagoje užfiksuoti ir šiuo metu vienai bendrovei vadovaujančio K.Motiečiaus parodymai.

Savo kaltę pripažinęs vyras tvirtino, kad S.Kacas pinigų tiesiogiai nesiūlė, bet esą buvo įvardyta, kad lošimų sektorius galėtų skirti 50 tūkst. eurų.

Seimo nario padėjėjas teigė supratęs, kad ši suma būtų skirta jam ir M.Puidokui.

K.Motiečius esą pažadėjęs, jog esant progai pasistengs atkreipti dėmesį į šią problemą, kad „per klaidą nebūtų žlugdomas verslas“.

Tuometis Seimo nario padėjėjas pareigūnams pripažino turėjęs asmeninių interesų.

Jis tikėjosi, kad padėjęs S.Kacui sulauks jo paramos, kai kitais metais dalyvaus rinkimuose į Kauno miesto tarybą.

Vietoj pagalbos – triukšmas

Tačiau S.Kacui tuometis parlamentaro padėjėjas nepadėjo – pasiūlymo dėl kyšio sulaukęs M.Maldeikis tą pačią dieną nuėjo į STT, dėl to netrukus buvo sulaikytas ir pats bendrovės „Tete-a-tete“ vadovas. Tiesa, jo kaltės neįžvelgusi prokuratūra vėliau tyrimą nutraukė.

Sulaikius S.Kacą po kelių dienų Seime buvo įregistruotos jam nepalankios lošimų įstatymo pataisos.

„S.Kacas mums išsakė priekaištus, kad mes nieko nepadarėme, bet mes atsakėme, jog padarėme tai, ką galėjome“, – taip tyrėjams aiškino įtarimų sulaukęs K.Motiečius.

Nešiojosi slaptą įrangą

Pasiūlęs M.Maldeikiui neteisėtą atlygį K.Motiečius su šiuo Seimo nariu susitiko po mėnesio. Taip prognozavo ir STT pareigūnai, liepę parlamentarui nešiotis slaptą pokalbių įrašymo įrangą ir nurodę, kad kyšininkai sugrįžta maždaug po mėnesio.

Jie tuomet vėl lyg netyčia susitiko Seimo koridoriuje. Tąkart apie tai, kaip klostosi reikalai dėl lošimų įstatymo projekto, K.Motiečiaus pasiteiravo pats M.Maldeikis.

Seimo narys tvirtino, kad jį buvo užkalbinęs ir M.Puidokas: „Aš jo paklausiau, ar jo padėjėjas – „kriminalas“. Jis atsakė: „Ne, ne“ ir pradėjo vardyti Seimo narius, su kuriais jo padėjėjas veda reikalus.“

Bet tyrimą atlikę pareigūnai daugiau tokių Seimo narių nesurado.

Stengėsi dėl verslo

Penkių tūkstančių eurų baudą K.Motiečiui skyręs ir dėl šio asmens areštinėje praleisto laiko šimtu eurų ją sumažinęs Vilniaus apygardos teismas nusprendė, kad sunkus nusikaltimas įvykdytas „siekiant pagerinti verslo padėtį Lietuvoje“.

Teismas pabrėžė, kad byloje minimas didelės vertės kyšis, tačiau nenustatyta naudos, kurios K.Motiečius siekė sau ar kitiems asmenims, piniginė išraiška.

Apygardos teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad siūlydamas kyšį Seimo nariui K.Motiečius pinigų neturėjo, tačiau manė, jog 50 tūkst. eurų lošimų verslui nebūtų per didelė suma.

Anot teismo, realiai neegzistuojančio kyšio sumos pasiūlymas yra mažesnio pavojingumo nusikaltimas, todėl nebuvo skirta tokia didelė bauda, kokia numatyta įstatyme.

Nejaukus pokalbis parlamentaro kabinete

M.Maldeikio teigimu, jį bandyta papirkti praėjusių metų balandžio 27-ąją. Tos dienos įspūdžius Seimo narys smulkiai aprašė feisbuke.

„Po balsavimų rytiniame posėdyje grįžtantį į savo kabinetą mane prie durų sustabdė jaunuolis. Susidarė įspūdis, kad jis tiesiog ėjo pro šalį ir susidūrėme netyčia.

Jis pasakė, kad dirba M.Puidoko padėjėju, ir ėjo link savo kabineto – mūsų kabinetai šalia.

Kalbantis kažką apie tuo metu aktualų karantino klausimą jis užėjo į mano kabinetą, drąsiai atsisėdo priešais, mane nuo jo skyrė du stalai. Pasakojo jau daug metų dirbantis Seime, visus pažįstantis.

Netikėtai jis pradėjo pasakoti apie problemas, su kuriomis dėl karantino susiduria lošimų verslas, ir ypač sunkią jiems situaciją. Vyriokas šauna: Vyriausybėje guli įstatymas, kuriuo lošimo automatai turėtų būti prijungti prie kažkokios bendros sistemos. Suprantu, kad kalbama apie sistemą, kuri leistų matyti pinigų tėkmę lošimo automatuose.

Tuo metu vis dar galvojau, kad kalbu su nenusisekusiu lobistu, ir mąsčiau, kad dabar dėl to turėsiu pildyti bendravimo su lobistu formą.

Kalbant jis atsistojo, apėjo stalą ir iš piniginės išsitraukė vizitinę kortelę – neskoningai juodą. „Jūs lobistas?“ – klausiu. „Ne, ne“, – juokdamasis atsako svečias, kortelė ne jo. Tiesiog jis atstovauja lošimų verslui.

Pasakojo apie Vyriausybėje gulinčio projekto blogį ir kad neturi priėjimo Vyriausybėje, kiek darbo vietų bus prarasta, kaip sunku karantino metu verslui. Paėmė nuo stalo lapelį, tušinuką ir kažką parašęs pastūmė link manęs, sakydamas, kad jeigu įkalbėjęs kolegas frakcijoje padėčiau šį projektą numarinti, jie neliktų skolingi. Ir pastūmė lapelį. Ten – „50k“.

Tiesą sakant, stipriai sutrikau. Jausmas kaip sulėtintame kine. Kodėl pas mane, kas darosi? – abejoja protas. Paaiškinau, kad ne ten kreipėsi, aš tokių dalykų netoleruoju. Įsivyravo įtampa. Jautėsi, kad jis irgi nežino, kaip reaguoti. Situaciją išgelbėjo skambutis, turiu eiti. Atsisveikinome ir išėjome skirtingomis kryptimis“, – rašė M.Maldeikis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?