Rudenį laukia energetinė bomba: sąskaitas gavę žmonės bus labai pikti

Iš atostogų sugrįžusi premjerė Ingrida Šimonytė išgirdo šalies vadovo Gitano Nausėdos raginimą skubiai ruošti planą, kuris apsaugotų gyventojus nuo jų laukiančio elektros kainų šoko.

Rudenį laukia energetinė bomba: sąskaitas gavę žmonės bus labai pikti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rudenį laukia energetinė bomba: sąskaitas gavę žmonės bus labai pikti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Elektros lemputė, lempa, elektra.<br>V.Skaraičio nuotr.
Elektros lemputė, lempa, elektra.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 21, 2022, 7:21 PM, atnaujinta Aug 21, 2022, 11:40 PM

Vienas jo smūgių valdžią ir gyventojus ištiko praėjusį antradienį, kurį energetikos ministras konservatorius Dainius Kreivys pavadino blogiausiu šalies energetikos istorijoje.

Bet Seimo opozicijai priklausantys politikai nuogąstauja, kad blogiausia mūsų dar laukia ateityje. „Rudenį, ypatingai žiemą, mūsų laukia energetinė bomba. Ir jeigu mes dabar sėdėsime ramūs, nieko nedarysime ir nieko apie tai nekalbėsime, rudenį, kai gaus pirmąsias sąskaitas, žmonės bus labai pikti“, – mano Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

Apie tai parlamentaras kalbėjo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje 24/7.

V.Fiodorovas teigė, kad į Seimo frakciją atvykęs D.Kreivys nepateikė jokio plano, kaip bus sprendžiama energetikos kainų krizė. „Ministras sakė, kad toks planas ir strategija kažkada bus. Jis tik nuramino, kad po dviejų metų viskas bus gerai“, – sakė politikas.

Neseniai ir kai kurie kiti politikai bei ekspertai prakalbo apie tai, kad elektros rinkos liberalizacija patyrė visišką fiasko. Dabartinė situacija esą yra palanki netgi atsirasti revoliucinėms nuotaikoms.

Ypač kritiškai vykstantį elektros rinkos liberalizavimą jau ir anksčiau vertinusi opozicinės Seimo Socialdemokratų frakcijos narė Rasa Budbergytė laidoje pripažino, kad yra rizikos kilti neramumams.

„Blogiausia yra tai, kad jau ir plika akimi matyti, jog Vyriausybė yra nepajėgi tinkamai suvaldyti tų rizikų.

Aš nesu panikuotoja ir panikos skleisti nereikia, bet nuogąstavimai, kad ne viskas padaryta yra pagrįsti. Manau, kad Vyriausybė vėluoja spręsdama, kaip nuo rugsėjo mėnesio reikės gyventi su šia krize“, – kalbėjo opozicijos atstovė.

Tuo metu Seimo Ekonomikos komiteto vadovas konservatorius Kazys Starkevičius ramino, kad valdžia ras tinkamus sprendimus, kaip apsaugoti šalies žmones.

Anot komiteto vadovo, nors Lietuva nėra priklausoma nuo rusiškų dujų tiekimo ir gali jomis apsirūpinti per suskystintųjų gamtinių dujų terminą, vis dėlto bendros pasaulinės tendencijos neramina. „Kaina aukštumose ir nesiruošia kristi. Bet mes turime ir alternatyvą – turime miškus, Vilnių galime šildyti mazutu. Taip, kad šildymas bus, kainos bus subalansuotos ir mūsų žmonėms prieinamos“, – ramino valdančiosios daugumos atstovas.

Visą „24/7“ pokalbį su K.Starkevičiumi, R.Budbergyte ir V.Fiodorovu per „Lietuvos ryto“ televiziją žiūrėkite sekmadienį 16 val. 30 min. ir 21 val. 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.