G. Nausėda apie EK palaikymą drausti vizas rusams: trumparegiškas požiūris uždirbti pinigus iš agresorių valstybės

Europos Komisijos (EK) vadovė Ursula von der Leyen palankiai vertina vizų draudimo Rusijos piliečiams klausimą, tačiau, prezidento Gitano Nausėdos teigimu, suprantama, kad yra ir skeptiškai nusiteikusių valstybių, kurios „dėl labai aiškiai suprantamų priežasčių nenori atsisakyti galimybės uždirbti pinigus“.

 Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Protestas<br>AFP / Scanpix nuotr.
Protestas<br>AFP / Scanpix nuotr.
Maskva<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Maskva<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda<br> V.Ščiavinsko nuotr.
G.Nausėda<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-09-01 12:14, atnaujinta 2022-09-14 17:21

Paklaustas, ar bus regioninis sprendimas dėl vizų Rusijos piliečiams, prezidentas G.Nausėda tvirtino, kad dėl to jau yra tariamasi.

„Taip, tariamės. Net ir būdamas Kopenhagoje turėjau galimybę trumpai apsikeisti nuomonėmis su Europos Komisijos prezidente. Ji yra mūsų pusėje, o tai yra labai geras ženklas, nes, kai ji buvo kandidatės statuso Ukrainai pusėje, galiausiai mes tą kalną įveikėme ir problema buvo išspręsta. <...>

Puikiai suprantu, kad yra skeptiškai nusiteikusių valstybių, dėl labai aiškiai suprantamų priežasčių nenorinčių atsisakyti šios galimybės uždirbti pinigus, bet tai yra trumparegiškas požiūris uždirbti pinigus iš agresorių valstybės, kurioje agresiją palaiko nemaža dalis visuomenės“, – ketvirtadienį komentavo G.Nausėda.

Pasak šalies vadovo, „turi būti tam tikros pasekmės, kurias turi jausti ne tik 5 ar 7 oligarchai, bet platesnė visuomenės dalis, kad jie suprastų, ką daro“.

Paklaustas, ar Šengeno taisyklės leistų rusų neįsileisti regioniniu lygiu, G.Nausėda tvirtino, kad visos taisyklės gali būti keičiamos, jei to reikia.

„Visos taisyklės yra sukuriamos, keičiamos, ir lygiai taip pat ir Šengeno taisyklės gali būti keičiamos. Šiandien ir Lietuva šitoje srityje, galima sakyti, žengia priešakyje, nes mes iš esmės jau buvome ilgą laiką apriboję vizų išdavimą iki minimumo. Dabar prisijungė kur kas daugiau valstybių, bet tas regioninis sprendimas turi būti kuo platesnis“, – tvirtino prezidentas.

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai trečiadienį sutarė sustabdyti 2007 metų susitarimo, kuriuo rusams palengvinamas kelias prašyti vizų kelionėms į bloką, galiojimą.

Pasak ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio, vizų gavimo procesas rusams taps „sudėtingesnis ir ilgesnis“.

J.Borrellis sakė, kad Prahoje susitikę ministrai sutarė, jog santykiai su Ukrainą užpuolusia Rusija „negali klostytis kaip įprasta“ ir kad susitarimas turėtų būti „visiškai sustabdytas“.

Ši priemonė nereiškia oficialaus turizmo vizų draudimo, kurį ragina paskelbti kai kurios ES priklausančios Rusijos kaimynės.

Sustabdžius susitarimo galiojimą, Rusijos piliečiai už ES vizas turėtų mokėti brangiau, taip pat būtų panaikintas vizų išdavimo terminas.

Tuo metu Lenkija ir trys Baltijos šalys anksčiau trečiadienį pareiškė svarstančios galimybę nebeįsileisti Rusijos piliečių, jei to nepadarys visa Bendrija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.