M. Adomėnas apie sprendimą nebeįsileisti Rusijos piliečių su Šengeno vizomis: nėra kuriama kokia nors nauja praktika

Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas teigia, kad Baltijos šalių ir Lenkijos sprendimas nuo rugsėjo 19-osios nebeįleisti Rusijos piliečių su Šengeno vizomis nekuria kokios nors naujos teisinės praktikos. Pasak viceministro, tai tiesiog nuo šiol bus taikomas Šengeno sienų kodekso sugriežtinimas.

Mantas Adomėnas<br>V.Skaraičio nuotr.
Mantas Adomėnas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2022, 3:33 PM

„Labai svarbu pabrėžti, kad šiuo sprendimu nėra kuriama kokia nors nauja praktika ir nėra įvedamas koks nors teisinis režimas. Kas vyksta, tai yra Šengeno sienų kodekso taikymo sugriežtinimas“, – URM surengtoje spaudos konferencijoje ketvirtadienį teigė M. Adomėnas.

Pasak viceministro, tiesiog atsiras pozityvi pareiga pateikti labai aiškius įrodymus, kad žmonės bandantys kirsti Europos Sąjungos išorinę sieną atitinka visus Šengeno sienų kodekso reikalavimus, tarp kurių taip pat yra ir reikalavimas nekelti grėsmės viešajai tvarkai, vidaus saugumui, viešai politikai ir tarptautiniams santykiams.

„Vėlgi tai yra pagrindas, kuriuo individualiai gali būti priimtas sprendimas neįleisti. Kitaip tariant, šios valstybės jokios teisinės tikrovės naujos neįveda ir remiasi taisyklėmis, kurios jau dabar galioja. Tiesiog apsisprendžia jas rimtai, nuodugniai ir nuosekliai taikyti“, – akcentavo M. Adomėnas.

Kaliningrado gyventojų keliavimo į Rusiją sąlygos neturėtų keistis

Viceministras tikino, kad Baltijos valstybių ir Lenkijos priimtas sprendimas neturėtų paveikti rusų keliavimo ypatumų tarp Kaliningrado srities ir Rusijos.

„Kaliningrado gyventojai turėdami supaprastintąjį kelionės dokumentą galės keliauti tiek geležinkeliu, tiek automobiliniu transportu tarp Rusijos federacijos ir Kaliningrado srities taip pat, kaip ir iki šiol“, – sakė M. Adomėnas.

Tuo tarpu į ES šalis vyksiančių rusų atžvilgiu sprendimai bus kitokie. Kaip teigė M. Adomėnas, dėl Rusijos piliečių nepraleidimo per sieną būtų sprendžiama individualiu pagrindu. Tiesa, kaip tai atrodytų praktikoje viceministras atskleisti dar negalėjo.

„Labai svarbu pabrėžti, kad sprendimai yra priimami individualiu pagrindu. Tai apibrėžia Šengeno sienų kodeksas. Tad tas algoritmas yra derinamas ir kai bus priimti teisniai dokumentai, reguliuojantys tą neįleidimą, tada mes ir pasidalinsime algoritmais tiek, kiek tai leis mūsų pačių sienų saugumas“, – sakė M. Adomėnas.

ELTA primena, kad reaguodami į ženklų ir vis augantį Rusijos Federacijos piliečių judėjimą į Europos Sąjungą ir Šengeno erdvę bei vertindamos tai kaip grėsmę visuomenių saugumui Baltijos šalys ir Lenkija ketvirtadienį priėmė sprendimą nuo rugsėjo 19-osios nebeįleisti Rusijos piliečių su Šengeno vizomis.

Bendru požiūriu grindžiamos nacionalinės laikinosios priemonės turėtų įsigalioti kiekvienoje iš keturių deklaraciją paskelbusių valstybių atskirai, kai bus priimti atitinkami teisės aktai. Lietuvos Vyriausybė trečiadienį pritarė nutarimo dėl nepaprastosios padėties įvedimo teksto projektui, kurį teikia Seimui.

Latvija, Lenkija, Lietuva ir Estija sutarė, kad priemonės nustatomos remiantis bendru siekiu apsaugoti viešąją tvarką ir vidaus saugumą, taip pat užtikrinti mums bendros Šengeno erdvės saugumą. Pareiškime pabrėžiama, kad šalys ir toliau siekia bendro požiūrio ES lygmeniu ir paprašė Europos Komisijos pasiūlyti atitinkamas priemones dėl vizų ir atvykimo apribojimų, kurias vieningai galėtų įgyvendinti visos Europos Sąjungos valstybės narės ir Šengeno asocijuotosios šalys.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.