Seime nelikus valgyklos, parlamentarai maisto galės užsisakyti

Rudens sesijos išvakarėse parlamento kancleris Modestas Gelbūda Seimo valdybai pristatė, kaip ir kur artimiausiu metu galės pietauti politikai bei Seimo kanceliarijos darbuotojai. Vasarą parlamentą aptarnavusiai maitinimo bendrovei nutraukus nuomos sutartį, Seimo rūmuose neliko paskutinės valgyklos, tačiau nuo rytojaus maisto bus galima užsisakyti.

Seimo valgykla.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo valgykla.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo valgykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo valgykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 9, 2022, 5:26 PM, atnaujinta Sep 13, 2022, 7:29 AM

„Kanceliarija organizuoja maitinimo paslaugą, kur būtų galima maistą užsisakyti. Stovės portalai ir iki 10-os valandos iš pateikto meniu bus galima užsisakyti patiekalus. Ir turėtų būti pristatoma du kartus – 12-ą valandą ir 13-ą valandą. Maistas būtų atiduodamas kavinėje ir ten būtų galima ir suvalgyti“, – teigė M. Gelbūda, pridurdamas, jog už poros savaičių parlamentarai maistą galės užsisakyti ir per mobiliąją programėlę.

Naujų įmonių kanceliarija bandė ieškoti konkursų būdu, tačiau nesėkmingai – viešuosiuose pirkimuose nedalyvavo nė viena bendrovė.

„Mes dar kartą atliksime rinkos konsultaciją, kad dar geriau suprasti galimus tiekėjus, jų poreikius ir tai, kodėl jie nedalyvauja konkurse. Vis tiek mes tikimės surasti stabilų tiekėją ir sprendimą, kad Seime dirbantys ir Seimo nariai, ir kanceliarijos darbuotojai turėtų galimybę maitintis“, – patikino jis.

Nuomonės, ar Seimui reikia valgyklos – išsiskiria

Dalis Seimo vicepirmininkų pasiūlyta pietų alternatyva nėra patenkinti. Valstiečių frakcijos narys Jonas Jarutis nerimavo, kad užsakytas maistas Seimą gali pasiekti jau atšalęs. Be to, jis apgailestavo dėl nepavykusio viešojo konkurso ir negalėjo patikėti, kad maisto tiekimas Seime galėtų būti nuostolingas.

„Tikrai galima iš to uždirbt. Ir čia kaip argumentą sako, kad nėra alkoholio. Ten viena ar kita taurė vyno tikrai neišgelbės. Tiesiog matyt susidarė rinkoj tokie dalykai, kad kitur patraukliau – gal apyvartos didesnės, suprantama. Bet niekaip netikiu, kad 500 žmonių įstaigoj valgykla neapsimokėtų. Tikrai netikiu“, – kalbėjo politikas.

J. Jarutis paragino kanclerį ir kolegas keisti viešojo konkurso sąlygas ir taip ieškoti ilgalaikių sprendimų.

„Gal mes nuomą per didelę prašom? Turbūt galima priimti sprendimą, simboliškai už 1 eurą išnuomoti. <...> Kitas būdas, turėti vidaus sandorį ir įsteigti savo padalinį ir maitinti galų gale žmones. Kodėl apie tai nepagalvoti? Yra ekskursijos ir mes patys. Parlamentarų nemėgsta, nemyli – galim nemaitint. Bet kuo kalti keli šimtai darbuotojų, kurie čia dirba ir turi normaliai maitintis?“, – valdybos narių klausė J. Jarutis.

Jam antrina ir socialdemokratas Julius Sabatauskas. Anot jo, Seimo valgyklos pradėjo dirbti nuostolingai per pandemiją – kai daugelis kanceliarijos darbuotojų ėmė dirbti nuotoliniu būdu.

„Apyvarta tiek nusmuko, kadangi valgytojų skaičius sumažėjo. Mums svarbiau turėti galimybė tokią įstaigą turėti čia – aš pritarčiau kolegai Jaručiui, kad gal reikėtų lanksčiau bandyti prisikviesti tas įstaigas. <...> Ačiū kancleriui, kad dabar nors tokią galimybę sudarys nuo rytojaus, bet reikėtų pagalvoti, kad vis tik ta virtuvė dirbtų čia“, – kalbėjo J. Sabatauskas, primindamas valdybos nariams, kad parlamento valgykloje maitintųsi ne tik Seimo nariai, kanceliarijos darbuotojai, bet ir renginių dalyviai, ekskursijų lankytojai, kuriems dabartinė alternatyva nėra patogi.

Tuo metu Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas būtinybės Seimui turėti savo valgyklą nemato. Anot politiko, jis ir keletas frakcijos kolegų maistą atsineša iš namų, todėl reikėtų sudaryti galimybes jį pasišildyti. V. Mitalo teigimu, kol kas tokios galimybės yra tik pirmuosiuose Seimo rūmuose.

„Kaip taisyklė, namie pasidarytas maistas sveikesnis. Be to, taupytume lėšas. Tikrai būtų pigiau nei įsteigti kotletų kepimo departamentą Seimo kanceliarijoje. Kviečiu apsvarstyti šitą galimybę, nes aš žinau, kad ir aš pats ir kai kurie mano kolegos norėtų tokią praktiką taikyti ir kokią grikių košytę pasišildyti neinant į pirmus rūmus“, – sakė politikas.

Maisto užsakymas – tik laikinas sprendimas

M. Gelbūda pabrėžia, kad kanceliarija ieškos tinkamesnės išeities iš situacijos – maisto užsakymas tėra trumpalaikis sprendimas. Sureaguodamas į pasiūlymus mažinti nuomos kainą, jis patikino, jog vadovaujantis teisės aktais ji yra kiek įmanoma minimali.

„Mes netgi identifikavome tam tikrą teisės aktą, kuris reguliuoja valstybinio turto nuomą, ir bandysime inicijuoti pokytį, kad leistų dar mažinti nuomos kainą – kad ateityje rengiant konkursus (sąlygos – ELTA) būtų dar patrauklesnės.

ELTA primena, kad šią vasarą be maitinimo paslaugų liko ir Vyriausybė – joje pietaudavo vidutiniškai pusšimtis žmonių. Tuo metu Prezidentūra maitintojo nebeturi jau ketverius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.