Kuriozinė situacija Seime: užsidarius kavinei ėmė svarstyti, kad reikia grąžinti galimybę išgerti

Po vasaros į darbus sugrįžę ir naują Seimo sesiją pradėję politikai liko apstulbę, kai atėję papietauti į parlamente daugybę metų veikiančią kavinę pamatė užvertas jos duris ir greta jų pastatytus du inovatyvius maisto užsakymo terminalus. Kuriozinė situacija susidarė dėl to, kad niekas nenori maitinti Seimo narių – viešųjų pirkimų konkurse nesudalyvavo nė viena įmonė, o iki šiol ten dirbusios netenkino sumažėjęs valgytojų skaičius.

A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
A.Černiauskaitės nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Sep 13, 2022, 5:38 PM, atnaujinta Sep 13, 2022, 8:29 PM

Su sumuštiniais ir užsisakyto maisto maišeliais po Seimo rūmus antradienį lakstę parlamentarai skundėsi, kad dabar darbe nei patys kavos išgerti nebegalės, nei svečius pavaišinti.

Dauguma pakalbintų politikų mano, kad Seime verslininkams išlaikyti kavinę greičiausiai neapsimoka dėl draudimo joje prekiauti alkoholiniais gėrimais. Parlamento koridoriuose jau bręsta iniciatyva šią tvarką pakeisti.

Nebeliko valgyklos

Seime apie vidurdienį įprastą vaizdą – prie kavinės durų išsirikiavusią papietauti skubančių parlamentarų ir įstaigos darbuotojų eilę – pakeitė šiek tiek neįprastesnis, nukeliantis į pandemijos įkarščio laikus.

Parlamento koridoriais iš posėdžių salės iki kavinės, tuomet savo kabinetų ir atgal į posėdžių salę lakstė būrys politikų, rankose laikančių plastikinius maišelius su maisto dėžutėmis.

Pasirodo, kad Seime maitinimo paslaugas teikusi įmonė „Taurakalnis“ vasarą nutraukė nuomos sutartį, nes dirbti čia esą neapsimokėjo, o per tą laiką valdžios rūmai nesurado nė vieno naujo maitintojo.

Seimo kanceliarija, reaguodama į susidarusią situaciją, prie ištuštėjusios kavinės durų pastatė du inovatyvius terminalus, per kuriuos galima užsisakyti maisto iš vienos maitinimo įstaigos, teikiančios pietus visame mieste.

Tačiau čia kyla kėblumų. Seimo nariai ir kanceliarijos darbuotojai dabar turės pietauti dviem laikais: jei nori pavalgyti 12 val., užsakymą terminale turi atlikti ir susimokėti iki 10 val. ryto, jei pietauti nusprendė 13 val., užsakymą teks atlikti iki 11 val. O pražiopsojus ir šį laiką, pietūs jau atkeliaus tik kitą dieną.

Nurodoma, kad artimiausiu metu maistą bus galima užsisakyti ne tik prie terminalų, bet ir mobiliosios programėlės pagalba.

Iš maitinimo įstaigos atkeliavęs maistas, supakuotas į dėžutes ir maišelius, paliekamas Seimo kavinėje. Valgyti leidžiama ir joje, ir savo kabinete.

Tiesa, tarsi apmirusi Seimo kavinė, kurioje neseniai dar girdėjosi politikų, Seimo darbuotojų, lankytojų, žurnalistų ir kitų asmenų klegesys, antradienį buvo tamsi ir tuščia. Parlamentarai, susiradę savo maišelius su maistu, mieliau rinkosi pietauti kabinetuose.

Kol veikė Seimo kavinė, joje buvo galima ne tik papietauti, bet iš išgerti kavos, arbatos, suvalgyti desertą, neformaliai pasišnekučiuoti.

Nauja tvarka papiktino

Seimo kavinėje mėgdavęs pietauti valstietis Aurelijus Veryga juokauja, kad dabar frakcijoje teks daryti suneštinius pietus.

„Nešimės kol kas iš namų. Kolegos jau juokauja, kažkas užsisakė (terminalo pagalba, – aut.past.), suvalgė, sakė, kad, jei išgyvens, tai gal ir mes užsisakinėsime. Bet šiaip tai gėda yra. Čia jau kanceliarijos nesusitvarkymas. Tokioje didelėje įstaigoje nerasti, kas galėtų maitinti, kad tai neapsimokėtų... Sunku tuo patikėti“, – tvirtino A.Veryga.

Jis teigė negalintis patikėti, kad anksčiau čia veikusios maitinimo įstaigos netenkino esama apyvarta, nes prie kavinės, ypač dienomis, kai vykdavo Seimo plenariniai posėdžiai, būdavo nusidriekusios ilgiausios žmonių eilės.

„Šiaip tai yra betvarkė. Bet aš nesistebiu, nes betvarkė jau yra visur, dabar ji persikėlė ir į Seimą, į tokius ūkiškus gyvenimiškus reikalus. Net iš valdančiųjų kažkas pajuokavo, parašė Seimo nariams, kad tokios situacijos dar nėra buvę net baisiausiais blokadų laikais“, – kalbėjo valstietis.

A.Veryga atkreipė dėmesį ir į tvarumo klausimą – maistas, kuris dabar yra užsakinėjamas, į parlamentą atkeliauja vienkartiniuose induose ir plastikiniuose maišeliuose.

„Kavinėje būdavo galimybė pavalgyti iš indų, kurie yra plaunami. Tai yra tvaru. Dar suprantu, kai buvo pandemija, prišiukšlinome mes tame pasaulyje daug – tiek su vienkartiniais indais, tiek su kaukėmis, bet dabar paaiškinimo nėra jokio“, – stebėjosi jis.

Nors Seimo kavinėje lankydavosi retai, nes maistą dažniausiai gaminasi pats, pokyčiais labai piktinosi ir Regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis.

„Matote, kokie yra politikai. Jeigu jie nesugeba net kavine pasirūpinti, tai kaip jie gali valstybe pasirūpinti? Panašu, kad dėl to valstybė ir yra šiknoje. Baisu. Nepaisant to, kad čia dirba Seimo nariai, bet be jų dirba ir padėjėjai, patarėjai, ateina žmonės, tie patys žurnalistai pavalgyti, tai buvo nors vieta tokia“, – aiškino R.Žemaitaitis.

Pasak politiko, didžiausias smūgis kavinės apyvartai greičiausiai buvo koronaviruso pandemija, dėl kurios dauguma Seimo darbuotojų dirbo nuotoliniu būdu, prie pablogėjusios situacijos galėjo prisidėti ir išaugusios kainos.

„Dirbu čia nuo 2001 metų. Per 21-erius metus aš tokio idiotizmo nesu matęs. Įsivaizduokite, atvažiuodavo delegacijos, pietų metu visada pavaišindavome jas vyno taure, tai yra natūralu ir nereikia to bijoti. Pirma panaikino šitą dalyką, tada ir valgyklą, kuri tikrai funkcionavo“, – piktinosi Regionų frakcijos narys.

Sako, kad reikia grąžinti alkoholį

Leidimą prekiauti alkoholiu, kaip vieną iš traukos elementų verslininkams, įvardijo ir patys valdantieji.

„Atvykus delegacijai, man atrodo, kad kavinėje ar restorane būtų normalu suteikti galimybę verslui įsigyti licenciją ir prekiauti alkoholiniais gėrimais. Man atrodo, kad civilizuotose šalyse į tai žiūrima šiek tiek paprasčiau, nei pas mus“, – įsitikinęs Liberalų sąjūdžio atstovas Andrius Bagdonas.

Jam pritarė ir kolega liberalas Eugenijus Gentvilas, kuris akcentavo frakcijoje pradėsiantis diskusijas dėl leidimo Seime prekiauti alkoholiu.

„Manau, priėjome liepto galą. 2009 metais buvo uždrausta pardavinėti alkoholinius gėrimus, galvojant, kad čia visi, kaip rusai – jeigu yra, tai prisigers. Aš kažkaip į tai žiūriu europietiškai. Kituose parlamentuose nesišlaisto girti nei darbuotojai, nei parlamentarai. Tokie sprendimai tikrai mažina patrauklumą teikti paslaugas.

Mano siūlymas – leisti prekiauti alkoholiniais gėrimas, nes šiandien esame vienintelis parlamentas, kur negalima svečio nei jais, nei kava pavaišinti. Vestis į kabinetą, įsijungti virdulį ir įpilti kavos... Atleiskite, tai nebe parlamentas, o prasčiau nei pakelės užeiga, kurioje kaitina puodus, virdulius kam nors.

Aš nesakau, kad čia reikia degtine, viskiais prekiauti, bet taip irgi negali būti. Mes esame civilizuota įstaiga“, – dėstė E.Gentvilas.

Situaciją, kad Seime nebeveikia kavinė, jis vadino absoliučiai nenormalia. Prie to, jo manymu, prisidėjo ir Seimo kanceliarijos patarimas pirmadieniais ir penktadieniais dirbti nuotoliu, tad verslininkų nevilioja nereguliarus Seimo darbas iš parlamento rūmų.

„Šiandien vienas kolega atsinešė sumuštinių, termosą. Jeigu įsivaizduojame, kad čia yra normalu, tai aš įsivaizduoju kitaip“, – pareiškė liberalas.

Tačiau A.Veryga tokias politikų kalbas pavadino visiška nesąmone ir klausė, ar Seime vyksta tokie blogi dalykai, kad jame net nebegalima išbūti blaiviam.

„Neprigėrus, matyt, iškentėti visas nesąmones jau yra neįmanoma. Nesąmonė. Kas čia gerdavo? Taigi Seime nebegalima pardavinėti alkoholio jau daug metų ir viskas veikė puikiausiai, visi išgyvendavo be jokių gėrimų. Tai yra eilinis atsikalbinėjimas“, – konstatavo valstietis.

Parlamento kancleris Modestas Gelbūda tikina, kad kanceliarija ieškos tinkamesnės išeities iš situacijos – maisto užsakymas esą tėra trumpalaikis sprendimas.

Šią vasarą be maitinimo paslaugų liko ir Vyriausybė. Tuo metu Prezidentūra maitintojo nebeturi jau ketverius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.