Rezoliucijos projektas: Baltarusijos valdžia siekia eliminuoti lituanistinį švietimą

Lietuvos Seimas ketina griežtai pasmerkti Baltarusijos institucijų veiksmus, sudarant dirbtines kliūtis lietuviškai Pelesos vidurinei mokyklai Baltarusijoje vykdyti veiklą. Tai sakoma rezoliucijos projekte „Dėl Baltarusijos valdžios siekio eliminuoti lituanistinį švietimą“, kurį įregistravo Seimo narys konservatorius Emanuelis Zingeris.

Emanuelis Zingeris<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Emanuelis Zingeris<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Emanuelis Zingeris<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Emanuelis Zingeris<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-09-19 14:58

Dokumento projekte pažymima, kad nuo 1992 m. veikianti Pelesos vidurinė mokykla yra pastatyta Lietuvos valstybės lėšomis ir pilnai jos išlaikoma.

„Užsienyje veikiančios lietuviškos mokyklos ne tik sudaro galimybę tautiečiams mokytis gimtosios kalbos, bet prisideda prie lietuvybės puoselėjimo ir tautinio tapatumo išsaugojimo“,– teigiama rezoliucijos projekte.

Jame pabrėžiama, kad Pelesos vidurinės mokyklos veiklos uždraudimas ir tai, kad lietuviškose mokyklose, esančiose Rimdžiūnuose ir Pelesoje, nebebus užtikrinamas mokymas lietuvių kalba, taip pat kitose mokyklose nebebus užtikrinamas mokymas lenkų ir kitų istorinėse žemėse gyvenančių tautinių bendrijų kalba yra „sistemingas Baltarusijos režimo bandymas eliminuoti tiek lituanistinį, tiek kitų tautinių mažumų švietimą“. Rezoliucijos projekto autorius mano, kad toks sprendimas yra „pažeidžiantis dvišalius Lietuvos ir Baltarusijos susitarimus bei 1992 metų politiškai įpareigojančią Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos Deklaraciją „Dėl asmenų, priklausančių nacionalinėms, etninėms, religinėms ir kalbinėms mažumoms, teisių“ ir iš jos kylančius tarptautinius įsipareigojimus dėl tautinių mažumų teisių užtikrinimo, tarp jų – ir teisę mokytis gimtąja kalba“.

Seimas ketina atkreipti dėmesį į tai, kad šių metų rugpjūčio 11 d. dėl nustatytų tariamų priešgaisrinės saugos pažeidimų ir neišduoto pasiruošimo naujiems mokslo metams sertifikato Baltarusijos institucijos sustabdė lietuviškos Pelesos vidurinės mokyklos Baltarusijoje veiklą. Anot rezoliucijos projekto, ankstesnių apsilankymų Pelesos vidurinėje mokykloje metu Baltarusijos priešgaisrinės apsaugos inspekcijos pareigūnai tokių pažeidimų nebuvo nustatę.

Seimas savo dokumente primena šių metų rugpjūčio 12 d. užsienio reikalų ministerijos išsiųstą oficialią notą Baltarusijos ambasadai Lietuvoje, kuria išreikštas protestas dėl Baltarusijos institucijų veiksmų, nukreiptų į Lietuvos valstybės išlaikomos Pelesos vidurinės mokyklos uždarymą.

Anot rezoliucijos projekto, pagal šių metų rugsėjo 1 d. įsigaliojusius Baltarusijos švietimo kodekso pakeitimus visose šalyje veikiančiose mokyklose mokymas gali vykti tik baltarusių arba rusų kalbomis.

„Šimtmečiais nuo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų Baltarusijoje gyvavęs lietuviškas žodis ir lietuvių kalbos išsaugojimas tarp lietuvių kilmės asmenų yra pavojuje“,– sakoma E. Zingerio parengtame rezoliucijos projekte.

Antradienį Seime planuojamas rezoliucijos projekto „Dėl Baltarusijos valdžios siekio eliminuoti lituanistinį švietimą“ pateikimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.