I. Šimonytė: gaila, kad viešoje erdvėje reforma pristatoma, kaip politikų bandymas pasikelti atlyginimus

Premjerė Ingrida Šimonytė apgailestauja, kad viešoje erdvėje Valstybės tarnybos reforma dažnai pateikiama kaip politikų bandymas pasikelti sau atlyginimus. Ministrė pirmininkė akcentuoja, kad Seimo nariai patys sau atlyginimų pasididinti negali. Pasak jos, parengtas reformos projektas numato, kad atlyginimai didėtų tik naujai išrinktam Seimui.

Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2022, 9:31 AM

„Reformą aš vertinu kaip neišvengiamą ir būtiną. Man labai gaila, kad viešoje erdvėje viskas kartais atrodo, kad tyčia bandoma suvelti į Seimo narių atlyginimus. Nes kas yra labai svarbu, kalbant apie Seimo narių atlyginimus, jog Seimas negali pasididini atlyginimų sau“, – „Žinių radijui teigė I. Šimonytė.

Premjerė akcentuoja, kad tai reiškia, jog priėmus Valstybės tarnybos reformą atlyginimų kilimas politikams įsigaliotų tik nuo naujos Seimo kadencijos pradžios. Visų pirma, pasak jos, atlyginimai būtų keliami pareigūnams, valstybės tarnautojams, valstybės institucijų vadovams.

„Vadinasi, tie Seimo nariai, kurie dabar yra Seime, žinant kaip smarkiai pasikeičia Seimo sudėtis paprastai Lietuvoje per rinkimus, labai didelė dalis gali būti, kad apskritai tame Seime 2024 metais nebus“, – atkreipė dėmesį ji.

„Jeigu Seimas sau keltų atlyginimą, taip kaip yra dabar bandoma formuluoti viešoje erdvėje, žinoma, kad tai būtų neetiška. Bet Valstybės tarnybos reforma kalba apie valstybės narius kaip apie paskiausius reformoje. Todėl, kad pats kalendorius taip susidėlioja“, – taip pat pažymėjo ji.

Visgi I. Šimonytė akcentuoja, kad politikų atlyginimų kėlimas yra reikalingas, norint į Seimą pritraukti talentingus žmones.

„Daugelis žmonių skundžiasi ir tuo, kad talentingi žmonės nenori dalyvauti politinėje veikloje, rinkimuose, kandidatuoti į Seimą. Vienas iš motyvų yra, kad atsisakyti savo veiklos, kuri yra pakankamai gerai apmokama dėl 4 metų kadencijos Seime, kur atlyginimas yra švelniai tariant tikrai ne pats patraukliausias. Talentingas žmogus labai labai smarkiai pagalvos ir jam labai daug yra argumentų prieš, kad nedaryti tokio sprendimo“, – akcentavo ministrė pirmininkė.

Valstybės tarnybos reformos projekte atlyginimų didėjimas yra numatytas etapais – politikams atlyginimai būtų didinami tik nuo naujos kadencijos pradžios, t.y., ne anksčiau nei 2025 m. Pirmiausiai atlyginimai kiltų teisėjams, valstybės įstaigų vadovams ir valstybės pareigūnams, o nuo 2024 m. – statutiniams pareigūnams.

ELTA primena, kad nors prezidentas Gitanas Nausėda pastarąją savaitę teigė, kad Valstybės tarnybos reforma yra reikalinga, visgi, pasak jo, piktina kai kurių politikų susirūpinimas, kad joje būtų numatytas jų atlyginimų didėjimas.

„Man labai nepriimtina, kad iš viso šito reformos paketo šiuo metu matome tik susirūpinusius politikų veidus, kaip jiems dar labiau pasididinti sau algas. Tai visiškai nemorali situacija, žvelgiant į tai, su kokiomis problemomis šiandieną susiduria mūsų žmonės ir kaip jie skaičiuoja pinigus, kaip reikės išgyventi artimiausiais mėnesiais“, – akcentavo G. Nausėda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.