Seimas pasmerkė Baltarusijos sprendimą uždaryti lietuviškas mokyklas

Seimas antradienį priėmė rezoliuciją, kuria pasmerkė Baltarusijos institucijų veiksmus uždarant lietuviškas Pelesos ir Rimdžiūnų mokyklas.

Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2022, 3:41 PM

Parlamento vienbalsiai 100 Seimo narių buvus „už“ priimtame dokumente pažymima, kad nuo 1992 metų Baltarusijoje veikusi Pelesos vidurinė mokykla yra pastatyta Lietuvos valstybės lėšomis ir visiškai jos išlaikoma.

Anot rezoliucijos, Baltarusijos vadovybė vykdo diskriminacinę politiką Baltarusijoje gyvenančių tautinių bendrijų atžvilgiu, ir Seimas griežtai smerkia tokius veiksmus

„Griežtai smerkiame Baltarusijos režimą, uždariusį lietuviškas Pelesos ir Rimdžiūnų mokyklas. Baltarusijos vadovybė vykdo apmaudžią diskriminacinę politiką Baltarusijoje gyvenančių tautinių bendrijų atžvilgiu ir tokiais savo veiksmais dar kartą įrodo, kad jai nesvarbūs jos tarptautiniai įsipareigojimai, šalyje gyvenančių tautinių bendrijų teisės“, – po balsavimo teigė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė, viena iš rezoliucijos projekto iniciatorių Laima Andrikienė.

Seimo rezoliucijos iniciatorius Emanuelis Zingeris priminė, kad iki šiol Baltarusijoje veikusios lietuviškos mokyklos sudarė galimybę Baltarusijoje gyvenantiems lietuviams mokytis gimtosios kalbos ir išsaugoti tautinę tapatybę.

„Ne tik lietuviškos, bet ir lenkų mokyklos uždaromos, patiria Lukašenkos režimo diktatą. Iš esmės europinio švietimo likučiai pakeičiami sovietinio tipo mokymu su „Ruskyj myr“ (rusiško pasaulio – rus.) atspindžiais. Šimtmečiais nuo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų tose žemėse gyvenę lietuviai nenusipelnė tokios baisios lemties“, – apgailestavo E. Zingeris.

Priimta rezoliucija Seimas pakvietė Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybą, Europos Sąjungos institucijas, Europos Tarybą, UNESCO bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją imtis visų priemonių, kad Baltarusijos vadovybės vykdoma diskriminacinė tautinių bendrijų švietimo politika būtų sustabdyta.

Kartu parlamentas pakvietė visas kompetentingas Lietuvos institucijas šį klausimą nuolat kelti dvišaliuose susitikimuose ir tarptautinėse organizacijose.

Dėl pristabdytos Pelesos vidurinės mokyklos Baltarusijoje Užsienio reikalų ministerija (URM) rugpjūtį išsiuntė notą Baltarusijos ambasadai Vilniuje.

Baltarusijos priešgaisrinės apsaugos inspekcijos pareigūnai, rugpjūčio viduryje apsilankę lietuviškoje Pelesos vidurinėje mokykloje, nustatė galimų pažeidimų ir pristabdė jos veiklą.

Be kita ko, Baltarusija yra priėmusi savo Švietimo kodekso pakeitimus, kad nuo šių metų rugsėjo 1 dienos nebeužtikrina mokymo lietuvių kalba lietuviškose mokyklose, esančiose Rimdžiūnuose ir Pelesoje.

Kaimyninėje Baltarusijoje iki šiol veikė keturios tautinių mažumų mokyklos – dvi lenkiškos ir dvi lietuviškos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.