Rasa Karmazaitė. Aiškiaregiai sekliai savo klaidų nemato

Pamatyti krislą kito akyje kur kas lengviau nei rąstą – savoje. Tai rodo ir STT seklių užmojai kritikuoti naujai kuriamus įstatymus, nors senieji jau atgyveno. Sekliai vis regi skaidrumo spragų.

Rasa Karmazaitė<br>kiti
Rasa Karmazaitė<br>kiti
STT<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
STT<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 29, 2022, 9:00 AM

Tarkim, jiems atrodo, kad Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymas sudaro sąlygas neskaidriam savivaldybės turto pardavimui. Kaip toks vertinimas padės daugybei skurstančių šeimų, kurios metų metus laukia socialinio būsto? Tikėtina, kad jos eilėse lauks dar ilgiau.

Užkliuvo ir Visuomenės informavimo įstatymo pataisos bei kuriamas Medijų rėmimo fondas. Laiko dvasią atitinkantis modelis leistų skirti paramą ne tik leidiniams, bet ir žurnalistams, nubrėžtų aiškią takoskyrą tarp iš biudžeto išlaikomo visuomeninio transliuotojo ir kitos žiniasklaidos.

Bet į įstatymų ekspertų vaidmenį įsijautę sekliai turi tokią lakią vaizduotę, kad įžvelgė tai, apie ką naujo fondo kūrėjai nė nesapnavo. Per jį neva gali keliauti nereglamentuota parama bei dovanos, o ją esą gautų ir politikų įsteigti mistiniai analitiniai centrai.

Kas gali paneigti, kad už tokių aiškiaregysčių neslypi koks anoniminis skundas, o pokyčių nenori tie, kurie ilgai šliejosi prie senojo fondo? Patyrinėjus tokių veikėjų sąsajas su tais, kuriems nubyrėdavo daugiausia fondo lėšų, gali netikėtai išlįsti korupcijos įrodymų.

Tik rinkti įrodymus sekliams sekasi sunkokai. Tai rodo triukšmingai pradėtos, bet tyliai bliūkštančios bylos.

Žmonės tampomi po apklausas, teismus, galiausiai išteisinami, bet už sutryptą gerą vardą ir sugaištą laiką jų niekas nė nesiteikia atsiprašyti. Tai patyrė Kupiškio meras D.Bardauskas, Utenos meras A.Katinas, buvusi Panevėžio teisėja V.Savickienė ir kiti.

Bene didžiausią smūgį pasitikėjimui teisėsaugos sistema kirto galimos politinės korupcijos byla, kurioje pritrūko įrodymų, kad politikui E.Masiuliui perduoti pinigai yra ne asmeninė paskola, o šešėlinis atlygis. Nors sekliai pinigus pažymėjo ir tai nufilmavo, to neužteko. Žodžiu, dar vienas žygis – perniek.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.