Skandalą sukėlusiuose E. Musko pareiškimuose įžvelgė ir teigiamą pusę: „Gal tai padės mums nuvainikuoti karalius“

JAV verslininkas, išradėjas, milijardierius ir bendrovės „Tesla“ įkūrėjas Elonas Muskas vos vienu socialinio tinklo „Twitter“ įrašu apie karo Ukrainoje sprendimo būdą prisivirė nemažai košės. Komunikacijos specialistas Mindaugas Lapinskas svarsto, jog įtakos jo reputacijai toks žingsnis neabejotinai turės, tačiau įžvelgia ir teigiamą šio skandalo pusę.

 Elonas Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Elonas Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Elonas Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Elonas Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mindaugas Lapinskas<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Lapinskas<br>T.Bauro nuotr.
 Elonas Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Elonas Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Elonas Muskas.
 Elonas Muskas.
 Elonas Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Elonas Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Elonas Muskas.<br>commons.wikimedia.org nuotr.
 Elonas Muskas.<br>commons.wikimedia.org nuotr.
 Elonas Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Elonas Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 4, 2022, 8:09 PM, atnaujinta Oct 5, 2022, 7:25 AM

Apie tai M.Lapinskas kalbėjo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“.

Kaip jau buvo skelbta anksčiau, E.Muskas socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijo dviprasmišku „patarimu“, kaip reikėtų spręsti Rusijos sukelto karo Ukrainoje klausimą. Šis E.Musko pasisakymas viešojoje erdvėje pasklido tiesiog žaibiškai, pats milijardierius susilaukė didžiulės kritikos bangos.

„Ukrainos ir Rusijos taika:

Rinkimai aneksuotuose regionuose iš naujo, prižiūrint JT. Rusija pasitraukia, jei tokia yra žmonių valia. Krymas oficialiai priklauso Rusijai, kaip ir nuo 1783 m. (iki N. Chruščiovo klaidos). Užtikrintas vandens tiekimas Krymui. Ukraina lieka neutrali“.

Kartu su įrašu jis paskelbė apklausą, ar kiti socialinio tinklo vartotojai sutinka su tokia idėja. Nesutinkančių buvo apie 60 proc.

Būdas nukreipti dėmesį?

Pasak M.Lapinsko, dabar jau sunku pasakyti, kiek toks bendrovės „Tesla“ įkūrėjo pareiškimas yra jo viešieji ryšiai, o kiek tai yra nuoširdus rūpestis Ukraina.

„Prisiminkime, kad Muskui, ko gero, šiuo metu ne Ukraina yra pats didžiausias galvos skausmas – prieš kurį laiką Muskas paskelbė, kad pirks „Twitter“ kompaniją, tada jis surinko neblogą kompaniją kitų milijardierių ir kartu paskelbė, kad ją pirks, o kai „Twitter“ akcijos nukrito, jis bando iš šito reikalo išeiti.

O ten nei daug, nei mažai – maždaug 40 milijardų dolerių Muskui reikėtų pakloti už tą „Twitterį“, ir štai, už kelių savaičių prasidės teismas, jame Muskas bandys išvengti tos pareigos įsigyti šią kompaniją. Amerikoje ne tik verslo spauda, bet apskritai spauda apie nieką kitą nekalba Musko kontekste, kaip tik apie „Twitter“ įsigijimą“, – aiškino komunikacijos specialistas.

Dėl to, M.Lapinsko teigimu, tai gali būti ir milijardieriaus būdas nukreipti dėmesį nuo svarbiausios su juo susijusios naujienos.

„Tai yra vienas iš tokių ėjimų, gal nelabai sąmoningų, kad tai būtų būdas nukreipti dėmesį nuo jo problemų teismuose į tam tikrą visiškai naują frontą“, – pridūrė pašnekovas.

Visgi ekspertas abejoja, kad ši tema viešojoje erdvėje vyraus dar ilgai, tačiau ji, pasak M.Lapinsko, davė ir tam tikros naudos.

„Aš manyčiau, kad apskritai diskusijos apie šį Ukrainos planą po 72 valandų nebeliks, atsiras naujų temų. Taip, šitas pasiūlymas yra keistas, nesuprantantis konteksto, ko gero, nieko daugiau be tokių viešumoje atsirandančių putų ir nepasieks, bet iš kitos pusės, aš, tiesą pasakius, įžiūriu ir visai tokį gerą dalyką – gal tokie veiksmai mums po truputį padės nuvainikuoti karalius, mums po truputį padės nuvainikuoti galvojimą, kad institucijos yra nesvarbu, procesai – nesvarbu, įstatymai – nesvarbu, o jeigu geras vyras ar moteris pasakė, kaip gi čia į tai neatsižvelgti.

Tai tie geri vyrai ar moterys – ar tai būtų Muskas, ar tai būtų Zelenskis, ar tai būtų Putinas, ar dar kas nors kitas – jie visada daro klaidų, ir kur kas geriau visada yra remtis institucijomis ir sprendimais, negu imti ir aklai pasitikėti vienu žmogumi, kad ir koks genijus jis bebūtų“, – pabrėžė M.Lapinskas.

Paneigė dar vieną mitą

Komunikacijos ekspertas svarstė, kad žala E.Musko reputacijai dėl jo poelgio tikrai padaryta, tačiau kiek įtakos jam tai turės, kol kas pasakyti sunku – mat turint tokių resursų savo kaltę būtų galima išpirkti greičiau.

„Kad ji pažeista, tai tikrai – aišku, kad tas efektas su laiku mažės. iš kitos pusės, Muskas su tokiais resursais turi milijoną įvairiausių galimybių tai išpirkti. Gali kilti klausimas, jeigu teisingai surikiavus viešuosius ryšius, tai dar koks šimtas ar tūkstantis „Starlinkų“ ar „Teslų“, tai, ko gero, ukrainiečiams suteiktų tam tikros vilties ir dėkingumo, ir šitas dalykas sugrįžtų atgal.

Bet jei tikslas buvo tiesiog atkreipti dėmesį, kad mes visi pradėtumėm diskutuoti kitomis temomis, tai manau, kad tokių tweetų ar pasiūlymų ne tik iš Musko, bet ir iš kokio nors D.Trumpo ar kitų bus ir daugiau“, – svarstė M.Lapinskas.

Jis taip pat pridūrė, kad garsiai nuskambėjęs E.Musko pareiškimas paneigė ir dar vieną mitą – kartais žiūrėdamas net ir į Lietuvos verslininkų turtus bei jų sukauptą kapitalą dažnas įsivaizduoja, jog tas žmogus yra labai protingas ir žino visus gerus vadybinius sprendimus.

„Nieko panašaus – politika nėra verslas, politikoje nėra tokių paprastų sprendimų, kaip Muskas siūlo. Muskas iš esmės siūlo: žiūrėk, tu turi konfliktą, jis neša nuostolį, tai gal sufiksuokime minimalius nuostolius ir mėginkime eiti toliau.

Kai kalbame apie šalis, karus, patriotizmą ir tautos likimą, tokie paprasti skaičiavimai, kad leiskime nukirsti ranką ar koją, ir galvokime, kaip toliau žaisime krepšinį, tokie dalykai visiškai negalioja. Reikėtų žiūrėti atsargiai ne tik į Musko pijarinius žaidimus, bet apskirtai į tai, kad žmogus, kuris yra turtingas, nebūtinai yra ir protingas“, – patarė M.Lapinskas.

Pranešta ir tai, jog po E.Musko pareiškimo bendrovės „Tesla“ akcijos prarado 9 proc. savo vertės. „Nasdaq“ biržos duomenimis, vienos akcijos kaina iš karto sumažėjo 22 doleriais – iki 242. Šiuo metu bendrovė vertinama 706 mlrd. dolerių, rašė „babel.ua“.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda taip pat atkirto tarptautinį skandalą sukėlusiam milijardieriui.

„Gerbiamas E.Muskai, kai kas nors mėgina pavogti jūsų „Tesla“ ratus, tai jų nepaverčia teisėtais automobilio ar ratų savininkais. Net ir tada, jeigu jie tvirtina, kad nubalsavo „už“. Tiesiog“, – savo „Twitter“ paskyroje pažymėjo G.Nausėda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.