Ekspertas prakalbo apie vis dar skausmingą Ukrainai klausimą

Nors Vakarų valstybės nuo pat karo Ukrainoje pradžios teikia karinę paramą nuo agresorės kenčiančiai šaliai, klausimas dėl aviacijos vis dar išlieka sudėtingas. Nerimą kelia ir garsėjančios kalbos apie branduolinio ginklo panaudojimą, tačiau ekspertai pažymi – šiuo metu svarbiausia išlaikyti šaltus nervus.

Karas Ukrainoje<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Albinas Januška<br>O.Posaškovos nuotr.
Albinas Januška<br>O.Posaškovos nuotr.
Darius Antanaitis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Darius Antanaitis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 8, 2022, 6:18 PM

Apie situaciją Ukrainoje „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Pusvalandis su Valatka“ diskutavo karybos ekspertas Darius Antanaitis bei diplomatas, signataras Albinas Januška.

Teigia, kad svarbu suprasti paties V.Putino mąstymą

Nors pastaruoju metu itin daug kalbama apie tai, kad Rusija visgi gali ryžtis Ukrainoje panaudoti branduolinį ginklą, D.Antanaitis pabrėžė, kad dabar svarbiausia išlaikyti šaltą protą.

„Pragmatiškas, šaltas mąstymas yra pats geriausias mąstymas. Kai tu esi karys, net kai dar tik mokaisi kovoti, visada yra ta dedamoji, kad gali būti panaudotas branduolinis arba cheminis ginklas. Ir tu mokaisi išgyventi bei veikti būtent toje toksiškoje aplinkoje, kai vietovė užteršta cheminėmis medžiagomis arba yra branduolinis užterštumas, taip pat ir sprogimo metu.

Jei esi vadas, tu skaičiuoji, po kiek laiko po branduolinio sprogimo tu gali tęsti, kokiu greičiu gali tęsti savo tolimesnį judėjimą per užterštą teritoriją, kad kariai ir tu pats gautum kuo mažiau apšvitos. Jeigu taip bus – bus, panikuoti tikrai neverta, o jeigu nebus – tai mums bus malonus siurprizas“, – aiškino D.Antanaitis.

Jo teigimu, nors Rusijos vadovo V.Putino paskelbta ir jau vykdoma mobilizacija gali turėti tam tikros naudos šaliai agresorei, pats mobilizacijos faktas sėkmės karo fronte dar tikrai negarantuoja.

„Paprastai visada paskutinis žodis ar paskutinis pėdsakas turi būti kareivio bato pėdsakas ant žemės. <...> Tu tiesiog fiziškai privalai pražingsniuoti tą teritoriją, užimti svarbius objektus ir juos kontroliuoti. Nes dabar mes kalbame tik apie puolimus. Kuo mobilizacija iš vienos pusės yra gera – tu turi daug mėsos, ir ta mėsa dienos pabaigoje, jei tau pavyksta užimti teritoriją, ji privalo kontroliuoti ją.

Vien tai, kad tu stovi po medžiu kažkur vidury Kijevo, tu dar nekontroliuoji teritorijos. Tau reikia iš tikrųjų ją fiziškai kontroliuoti ugnimi ir mase“, – pridūrė karybos specialistas.

Diplomatas, signataras Albinas Januška pabrėžė, kad apie branduolinį karą kalbėti reikia, tačiau svarbiausia siekti, kad jo nebūtų.

„Sakyčiau, reikia laikytis taip, kaip dabar kalba JAV, kad reikia priimti tai, ką Putinas sako, labai rimtai, pasiruošti ir daryti atgrasymą labai rimtai, ir pasiekti, kad to visgi nebūtų“, – svarstė jis.

Tačiau, A.Januškos teigimu, šiandien dar svarbiau yra suvokti, kaip pats V.Putinas supranta Vakarus.

„Pažiūrėkime, kad jis jau kelis kartus yra labai rimtai suklydęs – dėl Ukrainos pasipriešinimo, dėl Vakarų, ypač JAV, reakcijos, dėl sankcijų – jo visos prognozės, kad bus labai lengva, nepasiteisino. Labai svarbu, kaip pats Putinas prognozuoja, kaip sureaguos Vakarai – ar iš tikrųjų bus reakcija.

Galime sakyti, kad jis turbūt teisingai prognozuoja, kad Vakarai neužpuls Rusijos – čia yra tiesiog raudona linija. Niekas Vakaruose nepasiruošę užpulti Rusijos – čia yra aišku. Jis visada turi galimybę pasitraukti, ir svarstys, ar naudoti branduolinį ginklą jam apsimoka dėl Kinijos ar Indijos reakcijos.

V.Putinas yra susikūręs tą melo visuomenę – pasirodo, kad ir visa kariuomenė, ir aplinkiniai jį apgaudinėjo, bet jie neteisingai jį vertina. Klausimas, ar jis teisingai vertina, kokia bus Vakarų reakcija, nes nežinome, kokia jis bus – tai nesakoma, tik sakoma, kad ji bus griaunanti. Bet mes galime tik spėlioti, ar bus atsakyta į branduolinį ginklą“, – kalbėjo A.Januška.

Kodėl Ukraina negauna lėktuvų?

Paklaustas, ar NATO šalys įveiks tam tikrą slenkstį ir Ukraina pradės gauti iš jų aviaciją, D.Antanaitis pabrėžė, kad parama aviacija yra ypatingai sudėtingas karinės paramos būdas.

„Negaliu kalbėti už visas NATO šalis, be to, NATO šalys irgi nėra jau tokios ir vieningos, bet prisiminkime Budapešto memorandumą – vis dėlto JAV ir Didžioji Britanija įsipareigoja suteikti saugumą ir gynybą Ukrainai. Dabar tai ir vykdoma. Kas liečia aviaciją – manau, kad tai yra laiko klausimas, tačiau nepamirškime, kad aviacija yra ypatingai sudėtinga ginklų sistema.

Tai yra ir radarai, ir logistika, ir remonto reglamentas, ir ginklų panaudojimas – tai masė visokių dalykų, kur reikia mokytis ne savaitę, ne dvi, ne mėnesį ir net ne du“, – pažymėjo ekspertas.

Dar vienas „banalus, bet svarbus“ aspektas, pasak D.Antanaičio, yra anglų kalba.

„Visi duomenys, kuriuos tu matai lėktuve, visi duomenys, kuriuos tu gauni ginklų sistemose, raketose, netgi kuras turi būti specifinis – viskas yra anglų kalba. Čia ne tik noras ir nenoras, myliu arba nemyliu – tai yra ir tam tikras įdirbis, kuris turėtų būti ir iš Ukrainos pusės“, – dėstė karybos ekspertas.

Lėktuvai, D.Antanaičio teigimu, yra labai skausmingas dalykas dar ir dėl to, kad tiesiog niekas neturi perteklinės aviacijos.

„Jos pagaminama netgi šiek tiek mažiau, nei reikia. Pavyzdžiui, amerikiečių lėktuvai A-10 – tai yra 30-ies milimetrų skraidanti patranka su šešiais vamzdžiais, kuri sukasi ir yra skirta naikinti tankus iš viršaus. Jie buvo pagaminti dar per Šaltąjį karą. Dalis jų dar veikia Amerikos kariuomenėje ir dalyvavo ir Afganistano kare – tai yra nuostabus ginklas naikinti rusų tankus, prisiminkime tą įžymiąją keliasdešimties kilometrų koloną. Tai yra svajonių taikinys.

Tačiau net ir amerikiečiai tų senų lėktuvų A-10 kol kas neperduoda ukrainiečiams. Priežasties aš tikrai nežinau, bet jeigu pasižiūrėsime į visumą, kad tai ne tik „daviau tau ginklą ar šautuvą“ – lėktuvų sistemos yra ypač sudėtingos sistemos“, – tvirtino ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.