Vieniems Kaunas ištiesė ranką – kitiems atsuko nugarą: miestų draugystė keičia formas

Vykstant karui Ukrainoje iš Kauno draugų sąrašo buvo išbraukti du Rusijos didmiesčiai. Šis karas trukdo artimiau bendradarbiauti ir su kitais užsienio šalių partneriais, nors draugiški santykiai ir nenutrūko.

Stendo prie savivaldybės, kuriame buvo skelbiama apie miestus partnerius neliko.<br>M.Patašiaus nuotr.
Stendo prie savivaldybės, kuriame buvo skelbiama apie miestus partnerius neliko.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 8, 2022, 5:29 PM

Rugsėjo 13-ąją Kauno miesto tarybos nariai pritarė sprendimui pratęsti bendradarbiavimą su Prancūzijos miestu Grenobliu.

Oficialiai ši draugystė, besitęsianti jau 25 metus, iš naujo bus patvirtinta, kai merai Éricas Piolle ir Visvaldas Matijošaitis pasirašys miestų partnerių sutartį. Tai planuojama padaryti metų pabaigoje Grenoblyje, per merų susitikimą.

Su keliais miestais draugiški ryšiai buvo nutraukti.

Tęs specialistų mainus

Kauno savivaldybės Užsienio ryšių skyriaus vedėja Lina Duobaitė sakė, kad su Grenobliu planuojama tęsti bendradarbiavimą tose pačiose srityse.

Bus rengiami tarpinstituciniai abiejų miestų savivaldybių tarybų ir administracijų atstovų, bendruomenių ir nevyriausybinių organizacijų, ligoninių, švietimo, mokslo, inovacijų srities specialistų, menininkų ir meno įstaigų atstovų bei kultūros paveldo darbuotojų mainai.

Grenoblis Kaunui parodė išskirtinį dėmesį 2013 metais, kai Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungos Tarybai surengė „Lietuvos mėnesį“ – prancūzams Lietuva buvo pristatyta per specialiai surengtas Kauno menininkų parodas, koncertus, spektaklius, lietuviško kino peržiūras“, – pasakojo L.Duobaitė.

2018 metais Grenoblyje atidaryta dailininkų Jūratės Bučmytės ir Alberto Krajinsko Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirta paroda „Pokalbis su Čiurlioniu“.

Nuosekliai plėtojami ryšiai tarp mokyklų. Kaune kasmet vyksta renginių ciklas „Frankofonijos mėnuo“.

Kaunui atstovauja menininkai

2022 metais Kaunas ir Grenoblis parengė keletą bendrų projektų.

Kartu su Grenobliu Kaunas dalyvauja pagal drauge teikiamą ERASMUS+ paraišką finansuojamame muzikantų mainų projekte. Kauniečiai dalyvauja kūrybinėse dirbtuvėse ir su miesto partnerio kolegomis rengia projektą „Divercities“ Prancūzijoje. Šiemet liepos mėnesį šiame mieste koncertavo Kauno simfoninio orkestro muzikantai.

Balandžio mėnesį Tarptautiniuose namuose Grenoblyje atidaryta trijų žymiausių Lietuvos tekstilininkių Linos Oržekauskienės-Ore, Monikos Žaltauskaitės-Grašienės ir Linos Jonikės kūrybos paroda.

Kelionėms trukdo ir karas

Kauno J.Dobkevičiaus progimnazijos pradinių klasių mokiniai dalyvavo projekte „Blue Panet“. Dalyvaudami nuotolinėse veiklose aplinkosaugos temomis kauniečiai drauge su 26 kitų ES šalių pradinių mokyklų auklėtiniais bendradarbiavo su tiek pat Grenoblio miesto švietimo įstaigų.

J.Dobkevičiaus progimnazijos direktorės pavaduotoja Aušra Glebauskienė pasakojo, kad šioje mokymo įstaigoje prancūzų kalbos mokiniai gali pradėti mokytis nuo 5 klasės. Taip pat progimnazijoje yra frankofoniškas ansamblis.

„Mūsų draugystė su Grenoblio atstovais trunka ne vienus metus. Tiesa, koronaviruso pandemija, vėliau prasidėjęs karas Ukrainoje atėmė galimybę svečiuotis vieniems pas kitus. Šiuo metu vyksta nuotolinis bendradarbiavimas, bet ryšiai nenutrūko“, – sakė A.Glebauskienė.

Nauji draugai – japonai

L.Duobaitė pasakojo, kad miestai partneriai pasirenkami atsižvelgiant į įvairias aplinkybes. Vienus su Kaunu sieja bendra istorija, kitus – panašios pramonės, verslo įmonės, kultūrinė veikla, trečius – miesto dydis ir geografinis panašumas.

„Los Andželo lietuvių bendruomenė pasiūlė draugauti, nes norėjo palaikyti ryšius su Kaunu“, – pasakojo L.Duobaitė.

Naujausios bendradarbiavimo sutartys buvo pasirašytos 2019 metais su Izraelio miestu Rišon Lezionu bei Japonijos miestu Jaocu. Norima dalytis skirtingų kultūrų patirtimi.

„Išskyrus du Rusijos miestus, su kuriais draugystė buvo nutraukta dėl jų sukelto karo Ukrainoje, su kitais miestais didesnis ar mažesnis bendradarbiavimas vyksta. Tiesa, ne su visais vienodai, kartais partnerystė neplėtojama aktyviai, po kurio laiko vėl atgyja.

Šiuo metu mažai bendradarbiaujame su Kinijos Liaudies Respublikos miestu Siamenu, nes taip susiklostė valstybinė politika“, – sakė L.Duobaitė.

Po koronaviruso pandemijos Kauno vadovai į komandiruotes užsienyje vyksta rečiau nei anksčiau. Paskutinis miesto atstovų vizitas šiemet buvo į Liuksemburgą, Ešą prie Alzeto, kuris yra Kauno – Europos kultūros sostinės partneris.

Anksčiau prie Kauno savivaldybės stovėjo stendas, kuriame buvo informuojama su kokiais miestais Kaunas bendradarbiauja. Po Laisvės alėjos rekonstrukcijos jo nebeliko. L.Duobaitė neslėpė, kad kauniečiai klausia, kodėl ji dingo.

„Manau, kad tokia informacija, tik kitokiu, patrauklesniu, pavidalu gali būti atnaujinta. Ji tiktų Rotušės aikštėje“, – sakė L.Duobaitė.

Miestams partneriams teikia paramą

Kaunas ryšius palaiko su 27 partneriais užsienyje. Tai: Rišon Lezionas (Izraelis), Jaocu (Japonija), Ryga (Latvija), Tamperė (Suomija), Brno (Čekija), Lipės apskritis (Vokietija), Tartu (Estija), Grenoblis (Prancūzija), Linšiopingas, Vekšė (Švedija), Lvivo sritis, Charkivas, Luckas (Ukraina), Odensė (Danija), Myslibužas, Vroclavas, Bialystokas, Torunė (Lenkija), Los Andželas (JAV), Ferara, Brešija, Kava de Tirenio miestas, Rende (Italija), Vestlando ir Vestfoldo-Telemarko apskritys (Norvegija), Siamenas (Kinijos Liaudies Respublika), San Martinas (Argentina).

Kovo mėnesį Kauno miesto savivaldybės taryba dėl Kremliaus pradėto karo Ukrainoje nutraukė bendradarbiavimo sutartis su Rusijos miestais Sankt Peterburgu ir Karaliaučiumi. Su šiais miestais jokie projektai nevyko, nebuvo jokių tęstinių veiklų, jiems Kaunas neturėjo jokių finansinių įsipareigojimų.

Bendradarbiavimo sutartys su šiais Rusijos miestais buvo sudarytos 1999 ir 2007 metais.

Abiejų miestų vadovams nusiųsti raštai apie kauniečių sprendimą. Iš Rusijos miestų atstovų jokios reakcijos ar atsakymų nebuvo.

Kaunas teikia finansinę, humanitarinę ir kitą pagalba nuo karo kenčiantiems miestams partneriams Ukrainoje – Lvivui, Charkivui ir Luckui, su kuriais bičiulystė užmegzta dar prieš dešimtmetį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.