Gandai apie galimą I. Šimonytės pasitraukimą apaugo intriguojančiomis detalėmis apie ministrų keitimą

Ar į Seimą atkeliavęs kitų metų valstybės biudžeto projektas ir jo priėmimas gali būti dešiniųjų premjerės Ingridos Šimonytės gulbės giesmė? Valdantieji kategoriškai purto galvas, bet yra viena iškalbinga detalė, kuri neramina ir juos.

Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė. <br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė. <br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 13, 2022, 6:21 PM, atnaujinta Oct 14, 2022, 8:57 AM

Nepaisant konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Mykolo Majausko apsižodžiavimo, biudžeto projekto svarstymas antradienį parlamente prasidėjo gana ramiai.

Valdantieji įsitikinę, kad Vyriausybės rengtam projektui bus pritarta be didesnių pataisymų. Smarkiai dėl jo nesišiaušia ir opozicija, o prezidentas Gitanas Nausėda mano, kad siūlomas biudžetas atliepia žmonių lūkesčius.

Todėl šalies vadovą kiek suglumino žurnalisto klausimas, ar jį labai nustebintų, jeigu po biudžeto patvirtinimo premjerė I.Šimonytė įteiktų atsistatydinimo pareiškimą.

Apie tai paklaustas TV3 laidoje G.Nausėda sakė, kad jo jau niekas nestebina, net ir galimas premjerės pasitraukimas, vis dėlto, prezidentas teigė nematąs tam rimtų priežasčių.

Dar labiau kalbos, kad I.Šimonytė gali trauktis iš premjerės posto, glumina valdančiuosius, ypač konservatorius. Jie tikina esą nėra jokių požymių, kad premjerė žengtų tokį žingsnį.

Vienas neoficialiai kalbintas konservatorių vadovybei priklausantis politikas teigė, kad tokios ar panašios kalbos kyla bemaž prieš kiekvieną biudžeto svarstymą Seime.

Gali būti esą taip prieš svarbų balsavimą siekiama mobilizuoti valdančiuosius. „Anksčiau esame girdėję iš I.Šimonytės grasinimų trauktis, bet šįkart jokių tokių panašių kalbų dar neteko girdėti. Nėra požymių, kad ji planuotų pasitraukti.

Vienintelis dalykas – nesutarimai su M.Majausku. Bet čia su juo kapojasi ne I.Šimonytė, o G.Landsbergis ir tai nieko nauja. Tai – vidinės dramos, o rimtesnių įtampų dėl biudžeto šįkart nėra. Nebent yra kokios kitos priežastys, kurių mes nežinome“, – kalbėjo valdančiųjų atstovas.

Kitas neoficialiai kalbėjęs įtakingas konservatorių atstovas irgi buvo ramus. „Nieko konkretaus nevyksta. Labai būtų netikėta“, – sakė gerai informuotas šaltinis.

Vis dėlto abu pašnekovai kiek sutriko paklausti, kodėl I.Šimonytė neskuba atnaujinti pastaruoju metu gerokai pakrikusios savo komandos. Ar tai, kad ji nekviečia naujų žmonių nereiškia, jog galbūt ir pati ruošiasi trauktis?

Anot konservatorių, premjerė esą gana aktyviai ieško naujų žmonių, bet buvo keli netikėti atsisakymai. Be to, konservatoriai, komentuodami gandus apie galimą I.Šimonytės pasitraukimą, kažkodėl įtariai žvilgčioja į liberalus.

Tačiau kam koalicijos partneriams reikėtų skleisti tokius gandus?

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas tam nemato priežasčių. „Tikrai ne aš tokius gandus skleidžiu. Mūsų interesas yra išsaugoti šitą koaliciją ir joje išlikti. Mums nėra naudinga griauti šią Vyriausybę, nes I.Šimonytės pasitraukimas būtų net ne šios Vyriausybės silpninimas, o jos griovimas“, – portalui lrytas.lt kalbėjo įtakingas liberalas.

Tiesa, E.Gentvilas neatmeta, kad po biudžeto priėmimo galėtų vykti didesnis ar mažesnis Ministrų kabineto sudėties keitimas. „Bet aš iš karto noriu pasakyti, kad jokios kalbos apie tai nebuvo, tai tik mano samprotavimai“, – pridūrė daugumos atstovas.

Politikas taip pat nemato reikalo, kodėl I.Šimonytė turėtų trauktis, ypač patvirtinus biudžetą.

Politikos senbuvis teigė nenorįs užsiimti propaganda, bet mano, jog paruoštas biudžeto projektas yra solidus ir mažai kam turėtų užkliūti.

Todėl, anot E.Gentvilo, į neviltį premjerę tikriausiai galėtų stumti ne biudžeto svarstymas, bet kokios nors kitos priežastys, pavyzdžiui, Seime jau pradėjusi strigti ilgai rengta valstybės tarnybos reforma.

Beje, prieštaringai vertinamus pokyčius bene labiausiai kritikuoja ne koalicijos partneriai, o patys konservatoriai. Būtent jų pastangomis ir buvo sustabdytas Seimą jau pasiekęs įstatymų paketas.

E.Gentvilas taip pat mano, kad premjerę gali erzinti ir vis labiau aštrėjančios krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Lauryno Kasčiūno rietenos.

Politiko žvilgsniu, tarp skirtingų konservatorių partijos flangų vyksta tam tikrų pasistumdymų, galimai galvojant apie vieno ar kito ministro pakeitimą. „Tai šitie pasistumdymai galėtų būti priežastis Ingridai trauktis. Bet aš tikrai nesu girdėjęs jokių panašių samprotavimų“, – dėstė E.Gentvilas.

Perfrazuodamas kažkada anksčiau pasakytą G.Landsbergio frazę apie tai, jog silpnoji valdančiosios koalicijos grandis yra liberalai, E.Gentvilas kalbėjo, kad dabar silpnoji jos grandis jau yra konservatoriai.

Jis taip pat svarstė, kad būtų logiška gąsdinti pasitraukimu, jeigu būtų matyti grėsmė, jog biudžetas nebus priimtas: „Bet dabar tokios grėsmės nėra.

Aš pastebiu, kad I.Šimonytė yra pavargusi, įsitempusi ir tai visiškai suprantama ir logiška. Bet tikrai ne tiek, kad „jau viskas“, „padariau darbą ir tėškiu pareiškimą“. Jeigu traukimasis įvyktų po sėkmingo biudžeto priėmimo, matyt, priežastys būtų kitos, o ne pats biudžetas“.

Kita vertus, jis irgi pastebėjo, kad iš I.Šimonytės komandos pastaruoju metu pasitraukė nemažai žmonių, o naujų nepriimta. „Bet ar tai ką nors reiškia? Aš nedrįsčiau iš to daryti kokių nors didelių apibendrinimų“, – atsargiai kalbėjo E.Gentvilas.

Jeigu vis dėlto I.Šimonytė apsispręstų trauktis iš premjero posto, ar dabartinė valdančioji koalicija išsilaikytų ir rastų kuo ją pakeisti, ar gali sugriūti?

E.Gentvilas mano, kad išsaugoti koaliciją ir sulipdyti naują pavyktų, tačiau mato problemų dėl konservatorių, kuriems vėl tektų siūlyti premjero kandidatūrą.

Anot liberalo, ambicingiausias pretendentas į šį postą lyg ir būtų M.Majauskas. „Bet aš sėdžiu šalia konservatorių, su jais pabendrauju. Visi matome, kur jis (M.Majauskas, – Red.) dabar yra įsivėlęs. Manau, kad jis neturi reikiamo užnugario. Būtų keista, jei G.Landsbergis kviestų jį tapti premjeru, kai ką tik karšė jam kailį. Populiariausias konservatorius yra krašto apsaugos ministras A.Anušauskas. Bet irgi matome, kad jis kažkur įsivėlė. Gal dėl to ir įsivėlė ar buvo įveltas? Ir tada lieka kas nors“, – svarstė pašnekovas.

Tas kas nors, anot E.Gentvilo, galėtų būti partijos vadovybei artima socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė: „Bet kad Monikai atsivertų kelias, reikia karšti kailį kitiems ir pravalyti kelius. Gal čia tie dalykai ir vyksta? Gal.

Bet jeigu biudžetas būtų priimtas ir I.Šimonytė atsistatydintų, tokį atsistatydinimą laikyčiau nemotyvuotu. Nebent yra dar kažkokie dalykai, kurių nežinome“.

Skeptiškai kalbas apie galimą Vyriausybės vadovės pasitraukimą vertina ir Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Lauras Bielinis. Jis irgi mano, kad tam nėra realių priežasčių.

„Kiekvienas politikas, esantis dabartinėje situacijoje ir tokioje pozicijoje, kaip I.Šimonytė, puikiai supranta, kad atsistatydindamas sujauktų daugelį ekonominių, socialinių klausimų. Šiuo atveju I.Šimonytė taip rizikuoti nenorės ir to nedarys“, – įsitikinęs L.Bielinis.

Politologas svarstė, kad norinčių pakeisti I.Šimonytę premjero poste atsirastų, tačiau iš tiesų galinčių tai padaryti – mažiau. „I.Šimonytė, ko gero, nėra impulsyvus žmogus, ji yra labai racionali. Dėl tos priežasties ji tokių sprendimų nedarys“, – portalui lrytas.lt teigė L.Bielinis.

Pirmasis apie galimą I.Šimonytės pasitraukimą iš pareigų viešai užsiminė žurnalistas Edmundas Jakilaitis, TV3 laidoje G.Nausėdos paklausęs, ar šis labai nustebtų, jeigu po biudžeto patvirtinimo premjerė atsistatydintų.

„Girdžiu tai iš daugybės žmonių pastarąsias kelias dienas, todėl ir jūsų klausiu – nežinau, kaip jūs tą situaciją matote, bet ar jūs nustebtumėte, jei po šio biudžeto patvirtinimo Seime, Lietuvos Respublikos ministrė pirmininkė ateitų pas jus ir pasakytų, kad atsistatydina?“ – prezidento teiravosi žurnalistas.

Savo ruožtu šalies vadovas G.Nausėda tikino, kad jo jau niekas nebenustebintų, galimas premjerės pasitraukimas – taip pat. „Per tuos trejus metus, kuriuos esu poste, manęs jau niekas nebenustebins. Aš jau daug visko pamačiau iš tokio, sakyčiau, kovinio atstumo.

Anksčiau, kaip ekonomistas, į tai žiūrėjau iš gana toli, ir tie reiškiniai, dalykai ir net žmonių reakcijos, jų pozicijos atrodė vienaip, šiandien tie patys žmonės man jau atrodo visiškai kitaip.

Todėl nustebti nenustebčiau. Racijos ar priežasčių tai padaryti, ypač po to, kai biudžeto projektas tikrai atliepia tuos lūkesčius, kurių šiandien Lietuvos visuomenei labai reikia – priežasčių tam daryti aš nematau.

Bet gali būti politinės taktikos dalykų, kurių komentuoti nenorėčiau, nes tai – ne mano reikalas, tegul komentuoja politologai. Visko gali atsitikti“, – sakė G.Nausėda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.