L. Kasčiūnas tikisi, kad JAV patvirtins nepertraukiamą savo karių buvimą Lietuvoje

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas tikisi, kad JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) penktadienį patvirtins įsipareigojimą keleriems metams dėl nepertraukiamo amerikiečių karių buvimo Lietuvoje.

Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2022, 7:10 PM

Penktadienį Briuselyje numatytas L. Austino susitikimas su Bukarešto devintuko šalių, tarp jų ir Lietuvos, gynybos ministrais.

„Visus metus siekėme, kad amerikiečių buvimas Lietuvoje būtų nuolatinis ir nepertraukiamas, į tai dėjome daug pastangų įvairiuose formatuose. Labai tikiu, kad būtent šita žinia mus penktadienį ir pasieks“, – ketvirtadienį BNS sakė parlamentaras, paklaustas, kokių žinių galima tikėtis iš susitikimo Briuselyje.

„Tikiu, kad bus nepertraukimas bataliono buvimas rotacijos pagrindu, kartu su didesniu koviniu parengtumu, turintis daugiau kovinės galios“, – teigė L. Kasčiūnas.

Tą patį LRT portalui patvirtino ir šiuo metu Briuselyje viešintis krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Vieną tezę tik pasakysiu. Aš manau, kad (galime tikėtis) pastovaus JAV pajėgų buvimo Baltijos šalių regione. (...) Mes tikimės iš JAV, sakyčiau, didelio indėlio į regiono gynybą“, – teigė jis.

Anot L. Kasčiūno, amerikiečių bataliono rotacijos ir vokiečių brigados priskyrimas Lietuvai yra labai svarbūs atgrasant priešus.

„Amerikiečių buvimas regione yra didžiausias atgrasymas. Tikiu, kad tai prisidės prie mūsų saugumo ir pasiųsime labai stiprų signalą mūsų priešams, kad įžengti savo purvinais batais į mūsų valstybės teritoriją tiesiog neverta“, – sakė politikas.

JAV batalionai Lietuvoje rotuojami nuo 2019 metų, 2014–2017 metais šalyje buvo dislokuojamos rotacinės kuopos.

Reaguodami į Rusijos invaziją Ukrainoje, amerikiečiai rotacinius batalionus sustiprino, atsiųsdami į vienetus daugiau karių ir technikos.

Birželį Lietuvoje mažiausiai devynių mėnesių rotaciją pradėjo apie 800 JAV kariuomenės 1–66 sunkiojo tankų bataliono karių su kovine technika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.