Prezidentūra įvertino vėl kilusias diskusijas dėl atstovavimo EVT: kažkieno ambicijos čia vaidina tam tikrą vaidmenį

Lietuvos atstovavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT) klausimas keliamas dėl asmeninių ambicijų ir siekio vidaus politikoje susikurti žaidimų aikštelę, sako prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė.

Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-18 09:16

„Galbūt kažkieno ambicijos čia vaidina tam tikrą vaidmenį. Galbūt noras vidaus politikoje turėti tam tikrą žaidimų aikštelę. Paklauskite tų, kurie tą klausimą kelia. Gal jie turės dar daugiau variantų“, – „Žinių radijui“ sakė patarėja komentuodama pastarąjį mėnesį atsinaujinusias diskusijas dėl to, kas turėtų vykti į artimiausią EVT.

A. Skaisgirytė leido suprasti, kad į klausimą, kas turėtų atstovauti Lietuvą EVT, aiškiai atsako šalies Konstitucija. Apskritai, jos teigimu, labai svarbu surasti tarp skirtingų valdžios grandžių balansą. Todėl, tęsė ji, Vyriausybės interesas turėtų būti surasti sutarimą su prezidentu.

„Kalbame apie valstybės sandarą ir Konstituciją. Galbūt galima tik tiek pasakyti, kad bet kuri Vyriausybė turi tam tikrą santykį su prezidentu. Taip jau Lietuvos Konstitucijoje yra surėdyta, kad prezidentas, Seimas ir Vyriausybė – visos šios valstybės jėgos tarpusavyje turi rasti balansą ir tas balansuojantis faktorius yra labai svarbus. Tam yra prezidento institucija. Vyriausybės interesas, matyt, būtų rasti sutarimą su prezidentu. Bet kuri Vyriausybė iš to gali išlošti labiau sutardama, o ne konfrontuodama“, – sakė patarėja.

„Visoms vyriausybėms yra geriau dirbti santaikoje su prezidentu“, – akcentavo A. Skaisgirytė.

ELTA primena, kad laukiant EVT, kurioje bus sprendžiamas išaugusių elektros kainų klausimas, atsinaujino diskusijos dėl to, kas šiame formate turėtų atstovauti Lietuvai. G. Landsbergis viename iš interviu užsiminė, jog, siekiant Lietuvai tinkamo sprendimo dėl išaugusių elektros kainų, būtų gerai, kad ne prezidentas, bet premjerė važiuotų į artimiausią Europos Vadovų Tarybą.

Savo ruožtu prezidentas, reaguodamas į užsienio reikalų ministro siūlymą, akcentavo, kad jis yra vienintelis tiesiogiai visų Lietuvos Respublikos gyventojų renkamas politikas, o savo konstitucinių funkcijų taip pat nėra nusiteikęs niekam deleguoti. Be to, pažymėjo prezidentas, siekiant važiuoti į Briuselį spręsti išaugusių elektros kainų problemų, reikia būti pasiruošusiam. O dešiniųjų Vyriausybė, žurnalistams teigė šalies vadovas, tokia nėra. Anot jo, šiuo metu Ingridos Šimonytės vedamas Ministrų kabinetas neturi jokių konkrečių pasiūlymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?