Į EVT vyksiantis G. Nausėda su Europos lyderiais spręs sankcijų Rusijai ir energijos kainų klausimus

Prezidentas Gitanas Nausėda šios savaitės ketvirtadienį ir penktadienį dalyvaus Briuselyje vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikime. Kaip teigia Prezidentūra, pagrindinės šio susitikimo temos – parama Ukrainai, sankcijos Rusijai ir energijos kainų Europoje suvaldymas.

Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2022, 9:50 AM

Kaip šią savaitę tvirtino prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė, vyksiančiame EVT posėdyje Lietuva ir toliau palaikys dujų kainų lubų nustatymą kaip sprendimą Europos Sąjungai ieškant sprendimų sumažinti kainas vartotojams.

„Matyt, kad diskusijų metų išsirutulios tam tikri siūlymai, kurie bus, kaip visada ES, kompromisiniai, bet kurie atlieps susirūpinusių valstybių norą turėti tam tikrą palengvinimą. Mes sakome, kad viršutinė kainų riba turi būti nustatyta didmeninei prekybai, kad turi būti tam tikri Europos lygio finansiniai instrumentai palengvinti naštą. Kažkiek į tai bus atsižvelgta ir bus pasiūlyti tam tikri sprendimai“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė ji.

A. Skaisgirytės teigimu, siūlymą energetikos kainas ES suvaldyti taikant viršutinę dujų kainų ribą palaiko daugiau nei pusė Bendrijos valstybių, tačiau jų požiūriai, kokia būtent ji turėtų būti, skiriasi. Prezidentūros Užsienio politikos grupės vyriausioji patarėja viliasi, jog Europos Vadovų Tarybos metu turėtų būti rastas kompromisas tarp visų ES narių.

Tar Prezidentūros ir valdančiųjų atsinaujino ginčas dėl EVT

ELTA primena, kad laukiant EVT, kurioje bus sprendžiamas išaugusių elektros kainų klausimas, atsinaujino diskusijos dėl to, kas šiame formate turėtų atstovauti Lietuvai. G. Landsbergis viename iš interviu užsiminė, jog, siekiant Lietuvai tinkamo sprendimo dėl išaugusių elektros kainų, būtų gerai, kad ne prezidentas, bet premjerė važiuotų į artimiausią Europos Vadovų Tarybą.

Savo ruožtu prezidentas, reaguodamas į užsienio reikalų ministro siūlymą, akcentavo, kad jis yra vienintelis tiesiogiai visų Lietuvos Respublikos gyventojų renkamas politikas, o savo konstitucinių funkcijų taip pat nėra nusiteikęs niekam deleguoti. Be to, pažymėjo prezidentas, siekiant važiuoti į Briuselį spręsti išaugusių elektros kainų problemų, reikia būti pasiruošusiam.

O dešiniųjų Vyriausybė, žurnalistams teigė šalies vadovas, tokia nėra. Anot jo, šiuo metu Ingridos Šimonytės vedamas Ministrų kabinetas neturi jokių konkrečių pasiūlymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.