G. Nausėda: ES vis labiau įžvelgia Kinijos panašumus su Rusija

Europos Sąjungos (ES) lyderiai pradeda matyti Kinijos keliamą grėsmę ir Pekino bei Maskvos panašumus, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2022, 5:05 PM

Ketvirtadienį ir penktadienį vykstančioje Europos Vadovų Taryboje (EVT) dalyvavęs šalies vadovas teigė ES šalių vadovams akcentavęs Lietuvos patirtį su Pekino režimu bei argumentavęs jo keliamą grėsmę demokratinei tvarkai.

„Apsikeitėme nuomonėmis dėl Kinijos, buvo labai įdomi diskusija, kurioje, reikia pripažinti, susiduria dvejopas naratyvas Kinijos atžvilgiu. Man džiugu konstatuoti tai, kad ir Kinijos atžvilgiu nuomonės keičiasi, vis daugiau įžvelgiama paralelių tarp jos ir Rusijos“, – po EVT išplatintame komentare kalbėjo G. Nausėda.

„Būkime sąžiningi, yra skirtumų, šių valstybių negalime visiškai vienodai suplakti į krūvą, tačiau hegemonistinės nuostatos, kurių laikosi Kinija, labai primena Rusijos nuostatas. Be jokios abejonės, ES, kaip demokratijos, principų ir vertybių erdvė, turi labai aiškiai pozicionuoti save autokratinių režimų atžvilgiu“, – tęsė jis.

Prezidento teigimu, ES valstybės Kiniją vertina nevienodai – kaip ekonominę partnerę, kaip konkurentę ir kaip sisteminę priešininkę – bei kartais tarp šių požiūrių pasimeta.

G. Nausėda teigė EVT metu pabrėžęs, kad Lietuva, kurios santykiai su Pekinu itin pašlijo Vilniui politiškai ir ekonomiškai suartėjus su Taivanu, sukaupė nemažai patirties, kuri „leidžia matyti tikrąjį Kinijos veidą“.

„Tuomet, kai priimame sprendimus, kurie yra mūsų natūrali suvereniteto išraiška, Kinija pademonstruoja veiksmus, kurie rodo, kad ji neketina visiškai skaitytis su mūsų suvereniais sprendimais ir mėgina mus bausti“, – teigė prezidentas.

Anot jo, dėka Europos Komisijos paramos ir sėkmingų verslo pastangų diversifikuoti veiklą, Lietuva sėkmingai atlaikė Pekino spaudimą.

„Visai tai mus leidžia kalbėti apie Kiniją kaip apie grėsmę nusistovėjusiai tarptautinei tvarkai ir kaip tam tikrą iššūkį demokratinėms valstybėms“, – pažymėjo G. Nausėda.

ELTA primena, kad, Lietuvai leidus Vilniuje veikti Taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. Kinija teigia, kad sprendimas pavadinti atstovybę „taivaniečių“ vardu rodo Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei, o tai, komunistinės valstybės atstovų įsitikinimu, prieštarauja „Vienos Kinijos“ politikai.

Dėl jai neįtinkančio atstovybės pavadinimo Kinija ėmė Lietuvai taikyti ekonominio ir politinio spaudimo priemones, įspėjo užsienio įmones stabdyti bendradarbiavimą, jei šios naudos lietuviškos kilmės detales.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.