Specialistų patarimai pravers kiekvienam: kaip gatvėje atpažinti įtartinus asmenis ir apsisaugoti

Ne paslaptis, kad ilgėjant vakarams gali būti vis pavojingiau vaikščioti tamsiomis gatvėmis dėl pavojaus pakliūti į priekabiautojų ar plėšikų rankas. Apie tai, kaip išvengti tokių nemalonių situacijų, o papuolus į jas – apsiginti, pasakojo policijos ir „Savigynos akademijos“ atstovai.

Ne paslaptis, kad ilgėjant vakarams gali būti vis pavojingiau vaikščioti tamsiomis gatvėmis dėl pavojaus pakliūti į priekabiautojų ar plėšikų rankas. <br>123rf.com nuotr.
Ne paslaptis, kad ilgėjant vakarams gali būti vis pavojingiau vaikščioti tamsiomis gatvėmis dėl pavojaus pakliūti į priekabiautojų ar plėšikų rankas. <br>123rf.com nuotr.
Savigynos kursai, treneris Žilvinas Šriubša.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Savigynos kursai, treneris Žilvinas Šriubša.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dujų balionėlis.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Dujų balionėlis.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-10-25 08:14

Kilus įtarimui ragina kreiptis į policiją

Policijos pareigūnai jau yra įgudę žmonių minioje pastebėti įtartinus asmenis, tačiau kaip nuo pavojingus asmenis pastebėti eiliniams piliečiams? Lietuvos policijos atstovai teigia, kad tai padaryti gali būti sudėtinga, tačiau verta atkreipti dėmesį į tam tikrą žmonių elgesį.

„Reiktų atkreipti dėmesį į keistai besielgiančius asmenis. Tokius, kurie viešumoje vengia kitų žmonių dėmesio, slepia savo veidą, vilki rūbus su kapišonais, įtartinai stebi praeivius, nepažįstamuosius, bando užkalbinti, siūlo pavėžėti, ar eiti kartu“, – vardijo policijos atstovai.

Taip pat išvengti panašių situacijų gali padėti ir pavojingų vietų vengimas. Pareigūnai teigė, kad dažniausiai priekabiavimai ar apiplėšimai vyksta tose vietose, kur paprastai nebūna daug pašalinių asmenų: nuošalesni kiemai, gatvės, parkai, miško teritorija, kitos neapšviestos vietos, todėl tokių vietų, ypač tamsiu paros metu, reiktų vengti ar jose nevaikščioti vieniems.

Nors šiurpias susidūrimų su priekabiautojais istorijas naujienų portalui lrytas.lt spalio pradžioje papasakojusios studentės į policiją nesikreipė, tačiau pareigūnai ragina tai daryti jau kilus įtarimui.

„Pranešti policijai verta bet kada, jei jums kitų bet kokių įtarimų. Jei jums gresia pavojus – nedelsiant skambinkite tel. 112. Taip pat, jei pastebite tam tikras tendencijas, praneškite policijai per portalą epolicija.lt“, – sakė policijos atstovai.

Policija taip pat pasidalino keletu patarimų, kuriais vadovaujantis galima išvengti pavojingų situacijų:

  • nesinešiokite su savimi didelės pinigų sumos, dokumentų, jei tai nėra būtina, pridenkite drabužiais brangius papuošalus. Rankinę nešiokitės priglaudę prie savęs taip, kad užsegimas būtų atsuktas į jus;
  • jeigu jums atrodo, kad kažkas jus seka, pereikite į kitą gatvės pusę. Jeigu įtarimai pasitvirtino bėkite ten, kur šviesu ir gali būti žmonių bei šaukitės pagalbos;
  • eikite šaligatviu veidu į gatvės judėjimą, toliau nuo kelkraščio kad plėšikas negalėtų nepastebėtas prie jūsų privažiuoti iš nugaros;
  • niekada nevaikščiokite kalbėdami, rinkdami teksto žinutes mobiliuoju telefonu ar klausydamiesi muzikos per ausines – tai nukreipia Jūsų dėmesį nuo to, kas vyksta aplinkui, sulėtina reakciją, tampate lengva auka;
  • jei dažnai tenka vaikščioti nesaugiais maršrutais būtų gerai turėti dujų balionėlį ar net dujinį pistoletą, tačiau svarbiausia – ne turėti apsisaugojimo priemonę, o mokėti ir spėti laiku ja pasinaudoti;
  • garsus šauksmas – geriausia signalizacija, išgąsdinanti ar bent akimirkai sutrikdanti užpuoliką. Didelė tikimybė, kad netoliese bus žmonių, kurie suskubs Jums padėti išgirdę šauksmą.

Papasakojo pagrindinius savigynos veiksmus

„Savigynos akademijos“ vadovas, treneris Žilvinas Šriubša sakė, kad dauguma savigynos treniruotes lankančių žmonių yra vienaip ar kitaip jau papuolę į ekstremalias situacijas. Vis dėlto, anot jo, norint išvengti tokių įvykių geriau imtis prevencijos, o ne tvarkytis su pasekmėmis.

Naujienų portalui lrytas.lt Ž.Šriubša papasakojo, kaip derėtų apsiginti papuolus į priekabiautojų rankas ir kokius pagrindinius veiksmus reikia atlikti.

„Jeigu jus pradeda tampyti už rankos ir po žodinio pareikalavimo nepaleidžia, tokiu atveju turite pilną teisę į būtinąją gintį ir pirmas dalykas, kurį reikėtų padaryti, tai pervesti užpuoliko dėmesį nuo laikomos jūsų rankos į tarpkojį arba kelio girnelę: greitai spirti koja į tarpukojį, o po to atlikti išsilaisvinimo veiksmą.

Jeigu priekabiautojas apglėbia per pečius, jūsų rankos ir delnai vis tiek laisvi. Turėtumėte su ta ranka, kuri arčiau tarpukojo, suspausti, plėšti, sukti ar gnybti. Jeigu stovite veidu į užpuoliką, reiktų spirti stiprų smūgį keliu į tarpukojį, o jeigu stovite nugara, su bato kulnu maksimaliai stipriai treptelėti per užpuoliko pėdą.

Jeigu užpuolikas jus laiko iš šono stipriai apkabines kaklą, vėlgi jūsų rankos tuo metu laisvos, todėl su vienu delnu darote smūgį į tarpukojį, o kita ranka iš nugaros pusės turėtų atsirasti ant užpuoliko veido ir užkabinus pirštu užpuoliko nosį atlošti jo galvą atgal tol, kol užpuolikas pargrius“, – pagrindines savigynos taisykles apibūdino „Savigynos akademijos“ treneris.

Kaip ir policijos atstovai, Ž.Šriubša rekomendavo savigynai įsigyti ir dujų balionėlį. Jis teigė, kad teisingai ir laiku jį panaudojus galima išvengti net apie 90 proc. tokių situacijų.

„Turite suformuoti įprotį balionėlį nešiotis nuolatos, kuo arčiau pasiekiamos rankai vietos, o esant pavojingai situacijai – tamsiu paros metu kelyje nuo autobuso ar taksi iki laiptinės – balionėlis turi būti jūsų stipriojoje rankoje. Papurškimas turi būti netikėtas ir atstumu ne toliau kaip 2 metrai“, – sakė ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje