Žada imtis VST reformavimo: siūlys tarnybą prijungti prie policijos

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narys Kęstutis Masiulis, reaguodamas į kilusius kivirčus tarp buvusio Viešojo saugumo tarnybos (VST) vado Ričardo Pociaus ir vidaus reikalų ministerijos (VRM), žada inicijuoti reformą, kuria VST būtų prijungta prie Policijos struktūrų. Politiko manymu, tokie pokyčiai leistų VST savo pareigas vykdyti efektyviau ir atsakingiau.

Kęstutis Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-25 17:31

„Iš šitos istorijos man susidaro išvada, kad Viešojo saugumo tarnyba turi būti prijungta prie policijos. Būtų mažiau generolų, o daugiau atsakomybės. Ketinu inicijuoti šitokią reformą“, – antradienį „Facebook“ rašė konservatorius.

„Ar čia yra normalu, kad ministrė turi keliais vaikščioti ir prašyti, kad būtų užtikrinta viešoji tvarka, o policija maldauti pagelbėti susitvarkant su chuliganais? Kaip gali atskira statutinė institucija pati sau spręsti kada vykdyti savo pareigas, o kada neatsiliepinėti telefonu?“, – vieną po kito kėlė klausimus K. Masiulis.

Politikas bedė pirštu ir į ekspremjerą, Demokratų Sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininką Saulių Skvernelį, 2015 m. paskyrusį R. Pocių į VST vado postą. K. Masiulis kėlė klausimą dėl politiko ir generolo ryšių – pasak politiko, dabar S. Skvernelis „gina savo statytinį“.

„Generolas Ričardas Pocius yra Sauliaus Skvernelio bičiulis. Prisiminkim, kad VST vadovybė buvo Kaune, bet tuometinis ministras Skvernelis 2015 m. vado kabinetą specialiai perkėlė į Vilnių, kurį užėmė vilnietis gen. Pocius. Dabar S. Skvernelis vaikšto po televizijas ir gina savo statytinį, kuris leidžia sau neatsiliepinėti telefonu ir nebūti darbo vietoje. Kaži, ar kai skambina S. Skvernelis, generolas irgi nekelia telefono?“, – klausė jis.

ELTA primena, kad pirmadienį buvęs VST vadas portalui delfi.lt teigė po pernai rugpjūtį prie Seimo vykusių riaušių iš ministrės A. Bilotaitės sulaukęs ne vieno reikalavimo trauktis iš tarnybos vadovo pareigų. Anot R. Pociaus, siekiant jį patraukti, buvo vykdomi nuolatiniai tikrinimai, ministrė kviesdavosi jį privatiems pokalbiams.

Interviu metu R. Pocius negailėjo kritikos VRM ir Policijos darbui riaušių metu – pareigūno teigimu, tarnybos buvo gavę įspėjimus apie riaušių grėsmę gerokai anksčiau, tačiau galimiems neramumams nesiruošė.

Vidaus reikalų ministrė atmeta R. Pociaus kaltinimus mobingu ir tariamu jo žeminimu. Pasak politikės, prieš ją ir prieš jos vadovaujamą ministeriją R. Pocius pradėjo šmeižto kampaniją. VRM pareiškė, kad R. Pocius desperatiškai bando pridengti tikrąsias atleidimo priežastis. Ministerija pranešė, kad R. Pocius gavo tarnybinę nuobaudą dėl melagingos informacijos apie savo darbotvarkę, susitikimus su diplomatais, nedalyvavimą VRM statutinių įstaigų pasitarimuose dėl grėsmių valdymo ir pan.

Kaltinimus dėl netinkamo pasiruošimo riaušėms atmetė ir R. Požėla – jis tvirtino, kad iki riaušių institucijos neturėjo jokios informacijos, kad mitingas gali išvirsti į didesnius neramumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.