Arūnas Karaliūnas. Vyriausybė keršija Kaunui ir visiems krepšinio aistruoliams

Spalio pradžioje pasirodę pirmieji pranešimai apie galimybę Kauno „Žalgirio“ arenoje kitų metų pavasarį surengti Eurolygos finalinio ketverto turnyrą kaip reikiant užkaitino krepšinio aistruolių kraują.

Svarbių Eurolygos rungtynių metu „Žalgirio“ arena nesutalpina visų žiūrovų. <br> G.Bitvinsko nuotr.
Svarbių Eurolygos rungtynių metu „Žalgirio“ arena nesutalpina visų žiūrovų. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 30, 2022, 7:00 AM

Išvysti savo akimis geriausių žemyno komandų ir krepšininkų pasirodymą pernelyg neišlaidaujant – daugelio krepšiniui neabejingų žmonių svajonė.

Bilietų stygius į „Žalgirio“ komandos rungtynes Eurolygoje vėl tampa įprastu reiškiniu, todėl net nekyla abejonių, kad Eurolygos finalinio ketverto varžybų metu arenoje neliktų laisvų vietų, o nuo emocijų kilnotųsi pastato, kuriame telpa 15 tūkst. žmonių, stogas.

„Žalgirio“ klubo vadovas P.Motiejūnas viešai patvirtino, kad Eurolygos vadovybei buvo pateiktas prašymas surengti šį turnyrą. Negana to, Kauno savivaldybės atstovai iškart patvirtino galintys skirti dalį reikalingos pinigų sumos.

Tiek P.Motiejūno, tiek visų krepšinio aistruolių įkarštį netrukus atšaldė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos vadovybė, kuri pareiškė neketinanti finansiškai paremti šio renginio, nes 2023-ieji gali būti sunkūs metai šalies biudžetui ir šiaip profesionalus klubinis sportas remiamas per savivaldybes.

Nors niekas konkrečių sumų neminėjo, turbūt kalbama apie kelių milijonų eurų sąmatą, kurioje Kauno savivaldybės indėlis galėtų siekti apie 1 milijoną eurų.

Pats „Žalgirio“ klubas išvis jokios tiesioginės finansinės naudos negautų, o miesto ir valstybės biudžetui didžioji išleistų lėšų suma sugrįžtų per mokesčius, kurie būtų mokami atsiskaitant už viešbučius, maitinimą, keliones, varžybų bilietus.

Kai Lietuva ruošėsi priimti 2011 metų Europos krepšinio čempionato dalyvius, išlaidų būta nepalyginamai daugiau, nes teko statyti net kelias naujas arenas. Iki paskutinės akimirkos išvis nebuvo aišku, ar pavyks „Žalgirio“ areną tinkamai paruošti finalinio etapo rungtynėms.

Sudėjus visas išlaidas čempionatas buvo gerokai nuostolingesnis, tačiau visa šalies krepšinio bendruomenė tąkart didžiavosi gautu pasitikėjimu ir galimybe pakviesti į Lietuvą geriausius to meto žemyno krepšininkus.

Dabar paaiškėjo, kad ir antrąja religija Lietuvoje vadinamas krepšinis valdžios koridoriuose neįdomus.

Vyriausybės nenorą išlaidauti galima paaiškinti pastaraisiais metais nesibaigiančiomis krizėmis – neteisėtų migrantų antplūdžiu, infliacijos augimu, energijos išteklių stoka. Norinčiųjų dalyvauti pinigų dalybose netrūksta, todėl į biudžeto aruodą tiesiasi gausybė rankų.

Vis dėlto nereikėtų atmesti ir dar vienos valdančiųjų nenoro turėti jokių reikalų su Kaunu priežasties – juk šiame mieste įsitvirtino valdančiųjų konservatorių itin nemylimas meras V.Matijošaitis, nevengiantis viešai pasišaipyti iš politikų ydų.

Neapykanta jam tokia stipri, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministrė konservatorė J.Šiugždinienė, kurią V.Matijošaitis sutriuškino 2019-aisiais vykusiuose mero rinkimuose, net neatvyko į atnaujinto Dariaus ir Girėno stadiono atidarymo iškilmes.

Pirmasis šalyje per 30 metų atidarytas šiuolaikiškas stadionas aukščiausias pareigas einančiai už sportą atsakingai valstybės pareigūnei – ne įvykis.

Gal ministrė J.Šiugždinienė gali nurodyti, kokį svarbesnį darbą sporto infrastruktūros srityje jai pavyko nuveikti per dvejus darbo metus?

Jeigu atsinaujins karas tarp Lietuvos futbolo federacijos ir jos valdymą siekiančių perimti Seimo narių, Dariaus ir Girėno stadiono laukia išvis liūdni laikai. Politikai gali atsisakyti net šalies futbolo rinktinės rungtynių jame tik todėl, kad stadionas stovi Kaune.

Galbūt panaši nebylaus keršto akcija vyksta ir ruošiantis Eurolygos finalinio ketverto turnyrui?

Įdomu būtų sužinoti ministrės J.Šiugždinienės ir visos Vyriausybės reakciją, jeigu paramos rengiant tokį turnyrą paprašytų bendražygių valdomo Vilniaus ar Klaipėdos klubai.

Vyriausybė atkeršys ne Kaunui ir ne pataikauti nesiruošiančiam merui V.Matijošaičiui – pastarajam nekiltų sunkumų nuskristi pažiūrėti rungtynių į bet kurį Europos miestą.

Valdininkai atkeršys krepšinio aistruoliams, kuriems galbūt vienintelį kartą gyvenime pasitaikė tokia proga. Jų kerštą pajus jaunieji sportininkai, kurie neteks galimybės gyvai išvysti aukščiausios klasės krepšininkus ir tai galėtų tapti svarbiu postūmiu siekiant sporto aukštumų.

Tuo metu įvykius Lietuvoje sekantys Turkijos krepšinio mėgėjai ploja atsistoję – jų viltys išvysti finalinio ketverto dalyvius Stambule kasdien didėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.